Skocz do zawartości

Warszawski Browar Meteor


Rekomendowane odpowiedzi

Wrzucam wszystkie moje warki z ostatniego póltora roku od numeru 48.

 

48           Mild

49           Dry Stout (podejście III)

50           White IPA

51           Grodziskie

52           Jasne Ale

53           Piwo stołowe (wysłodziny po #53)

54           Brown Ale (podejście III)

55           Witbier (podejście III)

56           American Wheat podejście III

57           Pils Czeski (I)

58           NZ PA

59           Coffee Stout

60           Pils Czeski (II)

61           Belgian Blonde

62           Torfowa IPA

63           APA (I)

65           Pszenica Czekoladowa

66           Stout wędzony

67           Żytnie

68           Saison

69           Maibock

70           Porter Bałtycki

71           Imperial Red Ale

72           Rye IPA

73           Mild II

74           Pils III

75           APA III

76           Rosanke

77           American Wheatwine

78           Polish Amber Ale

79           Mild III

80           Sour American Pale Ale

81           Strong Scotsh

82           Belgian Pale Ale

84           Saison lemongras

85           Sybilla Wet Hop Ale

86           Sugar Belgian Brett Ale

87           Super Saison Oak chips aged

88           Belgian-American Sour Ale

89           Peated Dark Sour Ale

90           Weizenbock IPA (1)

91           Foreign Extra Stout (2)

92           Polish Lager

93           IIPA (2) New Zealand

94           Weizenbock IPA (2)

95           Belgian IPA

95           Belgian IPA

96           Weizenbock IPA (3)

97           Red Rye Farmhouse Ale

98           Smoked Session IPA

99           Double IPA

100         American Bitter Saison

101         Weizenbock IPA (4)

102         Smoked Double IPA

103         Vietnam Stout

104         Weizenbock IPA (5)

105         Amber Ale

106         American Pale Ale (weselne)

107         Brown Porter (weselne)

108         Grodziskie

109         Saison Lemongrass (2)

110         Vietnam Stout (2)

111         Super Saison

112         American IPA

113         WeizenHop (6)

114         Kriek

115         Framboise

116         Fruit Pale Ale

117         Sour Saison

118         American Rye Stot

119         Grodziskie

Edytowane przez Jurgen
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#120 Pils 12Blg 20litrów

 

Woda początkowa: 15l

 

Słody:

Pilzneński MaltEurope 90%

Monachijski Strzegom 10%

 

 

Zacieranie:

62oC - 30'

72oC - 30'

75oC - 5'

 

 

Gotowanie: 70'

Warrior 2015 - 20g na 60'

Warrior 2015 - 10g na 30'

 

 

Fermentacja

Wyeast 2308 Munich Lager - dwu dniowy starter 2litry.

 

 

Chmielenie na zimno: 

Warkę dzielę na cztery części, każda chmielona na zimno innym chmielem:

a. Sybilla 2015 - 25g/5l

b. Iunga 2015 - 25g/5l

c. Lomik 2015 - 25g/5l

d. Cascade 2015 - 25g/5l

 

 

#121 Polskie Ale 12Blg 10litrów

 

Woda początkowa: 7,5 litra

 

Słody:

Pilzneński MaltEurope 90%

Monachijski Strzegom 10%

 

Zacieranie:

65oC - 40'

75oC - 5'

 

Gotowanie: 70'

Magnum 2015 - 10g na 60'

Magnum 2015 - 5g na 30'

 

 

Fermentacja

US-05

 

Chmielenie na zimno: 

Lomik 2015 - 25g/10l

Sybilla 2015 - 25g/10l

Iunga 2015 - 25g/10l

 

 

Z jednej strony ma powstać piwo górnej fermentacji z chmieleniem wszystkimi chmielami na raz a z drugiej ma powstać lager, gdzie każdy chmiel będzie występował osobno. Ciekaw jestem efektów:)

 

 

Edytowane przez Jurgen
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #122 American Brown Ale 12Blg 10l

 

Słody:

Pilzneński MaltEurope 75%

Monachijski Strzegom 10%

Brown 200EBC Fawcett 7%

Crystal 150EBC Castle 5%

Czekoladowy Castle 3%

 

Zacieranie:

65oC na 40'

75oC na 5'

 

Gotowanie: 70'

Magnat 20g na 60'

Magnat 10g na 30'

Citra 2015 20g na flame out

 

Fermentacja: WY 1056 American Ale - Starter 2 litrowy dwudniowy.

 

Warka #123 Imperial Stout 22Blg 10l

 

Słody:

Pilzneński MaltEurope 52,7%

Monachijski Strzegom 9.5%

Czekoladowy Castle 7,3%

CaraMunich Weyermann 6,6%

Carafa Special 6,6%

CaraAroma 4,8%

Pszeniczny 4,8%

Abbey 4,4%

Special B 1,7%

Crystal Wheat 1,7%

 

Zacieranie

62-63oC na 40'

72-73oC na 20'

75-77oC na 5'

 

Gotowanie 70'

Mosaic 2014 30g na 60'

Mosaic 2014 30g na 30'

 

Fermentacja WY 1056 American Ale gęstwa zebrana z piwa 12Blg tuż przed warzeniem.

 

 

 

 

Edytowane przez Jurgen
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #124 Oatmeal Sweet Stout 13,5Blg - 12l

 

Słody

Pale Ale 57%

Płatki Owsiane 20%

Carafa Special 6%

Czekoladowy 6%

CaraMunich 80-100EBC 6%

Monachijski 5%

 

Zacieranie

65oC/45'

75oC/5'

 

Gotowanie - 70'

Magnat 2014 - 15g/60'

 

Fermentacja - gęstwa American Ale 1056 wzięta z warki #122 American Brown Ale.

 

Warka podzielona będzie na cztery części:

a. dodana kawa wietnamska zmielona - na zimno,

b. dodane amerykańskie chmiele na zimno

c. dodane płatki z beczki po Bourbonie.

d. nic

 

 

 

Warka #125 Marcowe 14Blg - 10l

 

Słody

Wiedeński Strzegom 40%

Monachijski Strzegom 35%

Pilzneński Malteurope 20%

CaraClaire 5%

 

Zacieranie

62oC/30'

72oC/30'

75oC/5'

 

Gotowanie - 90'

Magnat 2014 - 10g/60'

 

Fermentacja - gęstwa z warki #120 Pils Munich Lager 2308

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.