vpatyk Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Godzinę temu, PiwoLab napisał: Mówisz o tym talerzyku. Może leżeć na wierzchu. Jeszcze jedno dodam. Jak ustalisz przepływ i uważasz, ze jest zbyt mały - nie zwiększaj go raptownie. Po ustaleniu przepływu od czasu do czasu możesz go delikatnie zwiększyć znajdując nową równowagę. Zwiększając zbyt mocno jednorazowo, będą z tego tylko problemy. Dojdzie do tego, że zaczniesz mieszać złoże. U mnie raz ułożone złoże jest nieruszane do końca procesu i wtedy spełnia swoje zadanie przy filtracji. Brzeczka do kotła warzelnego trafia krystalicznie czysta. Mam już dobrych kilkanaście warek na coobrze i zawsze robiłem niemalże odwrotnie... Co więcej zauważyłem ,że im większy przepływ i im częstsze mieszanie, tym wydajność troszkę lepsza. Z drugiej strony nigdy nie czekałem na ułożenie młóta, a stanie przy kotle i machanie łopatą może i na swój sposób jest przyjemne, ale wolałbym w tym czasie "odpoczywać". Dlatego pozwolę sobie zapytać kolegi- jak z wydajnością przy warzeniu bez ruszania młóta..., jak szybko idzie wysładzanie? U mnie wydajność beersmithowa przeciętnie na poziomie 68-70%, a wysładzanie to 10-20 min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dave Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Patyk, pytanie do Ciebie w takim razie. Nie przedostaje Ci się słód do poziomu pod fałszywym dnem przy energicznym i częstym mieszaniu? Każde zaburzenie złoża powoduje dostanie się drobinek na dół które niekoniecznie zostaną przetransportowane do góry i odfiltrowane. Ponad to jak uniknąć zbijania się złoża do stanu betonu, kiedy to przeplyw maleje drastycznie. Tak jak pisałem, im dłuższy obieg bez ruszania go, tym zloze sie zbija do momentu w którym już staje się prawie nie przepuszczalne i cała brzeczka jest wewnątrz tego mniejszego wkładu z fałszywym dnem. W ogóle, wyjąć bazooke czy nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vpatyk Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Dave: mam dodatkowe sito od kolegi lewatywy, ale drobinki zawsze się przedostają (szczególnie miałem z tym duży problem, jak w zasypie było b.dużo płatków). Uznałem, że chyba nie da się tego uniknąć. A bez mieszania, to mam wrażenie , że będzie tak jak piszesz... czyli po jakimś czasie złoże się zbija, nie przepuszcza brzeczki, która idzie na dno górno rurką, a wysładzanie trwa wieki. Ja zamiast bazooki mam hop stopera, jednak nie polecam wyjmować bazooki, bo prawdopodobnie szybciej zapchasz pompę. Następnym razem będę robił dwie warki z identycznym zasypem i z ciekawości porównam wydajność przy zacieraniu z szybszym przepływem i mieszaniem vs zacieranie bez mieszania, gdzie dopiero po ułożeniu młóta włączę pompę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 (edytowane) Pamiętaj, że do zacierania bez mieszania musisz mieć słód grubiej ześrutowany. Dobrze wymieszaj słód, żeby nie było grudek. Staraj się tak mieszać, aby nie wcierać słodu w sito. Po dobrym wymieszaniu poczekaj aż się ułoży. Recyrkulację zaczynasz od minimalnego przepływu i stopniowo zwiększasz do uzyskania równowagi. Potem od czasu do czasu możesz zwiększyć przepływ. W miarę upływu czasu i wypłukiwania dobra ze słodu maleją opory przepływu, choć lepkość cieczy wzrasta. Wysładzanie przeprowadź również jak najwolniej, ono również potrzebuje czasu. Na koniec zaprezentuj nam wyniki. U mnie wydajność beersmithowa ok. 80-85%, czas trwania wysładzania ok. 20-60 minut. Woda do wysładzania podawana jest przy pomocy pompy. Edytowane 11 Stycznia 2018 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vpatyk Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 2 godziny temu, PiwoLab napisał: Pamiętaj, że do zacierania bez mieszania musisz mieć słód grubiej ześrutowany. Dobrze wymieszaj słód, żeby nie było grudek. Staraj się tak mieszać, aby nie wcierać słodu w sito. Po dobrym wymieszaniu poczekaj aż się ułoży. Recyrkulację zaczynasz od minimalnego przepływu i stopniowo zwiększasz do uzyskania równowagi. Potem od czasu do czasu możesz zwiększyć przepływ. W miarę upływu czasu i wypłukiwania dobra ze słodu maleją opory przepływu, choć lepkość cieczy wzrasta. Wysładzanie przeprowadź również jak najwolniej, ono również potrzebuje czasu. Na koniec zaprezentuj nam wyniki. U mnie wydajność beersmithowa ok. 80-85%, czas trwania wysładzania ok. 20-60 minut. Woda do wysładzania podawana jest przy pomocy pompy. Z tą wydajnością mnie zaskoczyłeś...bo logicznie rzecz biorąc, to mieszanie drobniejsze śrutowanie powinno podnieść wydajność - jakiej firmy słody + jaki sklep i jak grubo śrutowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ralphinistrator Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Z tą wydajnością mnie zaskoczyłeś...bo logicznie rzecz biorąc, to mieszanie drobniejsze śrutowanie powinno podnieść wydajność - jakiej firmy słody + jaki sklep i jak grubo śrutowane. Moim zdaniem nie ma co porównywać, bo z tego z mi się wydaje to PiwoLab nie używa ani Coobry, ani Bulldoga, ani innych komercyjnych kociołków...Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 12 minut temu, Ralphinistrator napisał: Moim zdaniem nie ma co porównywać, bo z tego z mi się wydaje to PiwoLab nie używa ani Coobry, ani Bulldoga, ani innych komercyjnych kociołków... Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Czyli nie znam sie ale wypowiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 ale ludzie uzyskują około 80-85% wydajność nawet przy grainfatherach/klarsteinach itd więc chyba to możliwe Ja dodam że za grubo zmielony śrut też obniża drastycznie wydajnośc, u mnie to było 55%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ralphinistrator Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 U mnie w Bulldogu powyżej 6kg słodu na początku zacierania mocno przytyka się cyrkulacja, do tego stopnia że w momencie osiągnięcia poziomu rurki przelewowej wyłączam pompę, czekam aż zleci na dół i włączam znowu - i tak cyklicznie. Później na minimalnym przepływie. Słód śrutowany raczej drobno, a wydajność i tak w okolicach 80% (zacierane z dodatkową siatka na dnie kosza). Generalizowanie że do takich kociołków musi być srutowane na grubo bo spada wydajność ze względu na słabą cyrkulację to jednak moim zdaniem przesada.Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 18 minut temu, anteks napisał: Czyli nie znam sie ale wypowiem I jak widać tylko on ma ogromny problem z wszelką maścią przekaźnikami mechanicznymi w każdym zastosowaniu Instalowałby wszędzie SSRy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan737 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 17 godzin temu, Cidrax napisał: No dobrze, te niebieskie prostokąciki wyglądają mi na tak zwane przekaźniki. Ich zadaniem jest mechanicznie zamykać obwód. Czyli po prostu coś włączać/wyłączać. Możesz powiedzieć do czego podłączasz styki które są przy nich? I ogólnie zrobić zdjęcie tej płytki z dwóch stron by było widać opisy na niej. Postaram się pomóc Proszę bardzo wrzucam zdjęcia plytek 17 godzin temu, PiwoLab napisał: Wywal to sterowanie i tak jak wcześniej doradzałem zastąp je przez v2GF lub CraftBeerPi lub nawet najtańszym pidem typu rexc100 z ssrem. 17 godzin temu, Cidrax napisał: Jeżeli kolega dan szuka rozwiązania tylko jak usprawnić układ,to nie wciskaj mu nowego systemu. Wiem PiwoLab i dzięki za podpowiedz, z pewnością jeżeli ta płytka wysiądzie to przejdę na GFv2 jednak póki co chce wykorzystać tą skoro przysłali nową. Tak jak Cidrax pisze może uda się tutaj coś poprawić żeby posłużyła trochę dłużej niż ostatnio. Ostatnia wytrzymała tylko ok 10 miesięcy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panpiwniczka Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Ostatnio na coobrze miałem 70% wydajności po polsku przy 6,6kg zasypu jęczmiennego. Śrutowanie raczej drobne. Po 5 warkach mogę powiedzieć że ważne jest nie przytkanie cyrkulacji zbyt szybkim przepływem. Przepływ ustawiam w ten sposób żeby lustro zacieru poza koszem nie było zbyt nisko w stosunku do lustra w koszu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewatywa8 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Mielę grubo, szczelina śrutownika od Patryka 1,7mm, wydajność 85% czasem 90% wg. BeerSmith, z powodu grubej śruty zacieram około 2h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Godzinę temu, vpatyk napisał: Z tą wydajnością mnie zaskoczyłeś...bo logicznie rzecz biorąc, to mieszanie drobniejsze śrutowanie powinno podnieść wydajność - jakiej firmy słody + jaki sklep i jak grubo śrutowane. 27 minut temu, Ralphinistrator napisał: Generalizowanie że do takich kociołków musi być srutowane na grubo bo spada wydajność ze względu na słabą cyrkulację to jednak moim zdaniem przesada. A gdzie ja napisałem, że grubsze śrutowanie podnosi wydajność? Grubsze śrutowanie potrzebne jest do bezproblemowej cyrkulacji. Śrutowanie na miał to same problemy. 56 minut temu, Ralphinistrator napisał: Moim zdaniem nie ma co porównywać, bo z tego z mi się wydaje to PiwoLab nie używa ani Coobry, ani Bulldoga, ani innych komercyjnych kociołków... 46 minut temu, anteks napisał: Czyli nie znam sie ale wypowiem Aby porównać niepotrzebny jest badziewny komercyjny kociołek? Mam hermsa i mam kociołek z koszem. Oba należą do systemów z recyrkulacją, czyli tak samo jak te chińczyki. Występuje tu jednoczesne zacieranie i filtrowanie, dlatego niewskazane jest mieszanie złożem. 32 minuty temu, Gwynbleidd napisał: I jak widać tylko on ma ogromny problem z wszelką maścią przekaźnikami mechanicznymi w każdym zastosowaniu Instalowałby wszędzie SSRy Ja w porównaniu do innych nie mam problemów z przekaźnikami bo używam ich do celów, do których są przeznaczone. 19 minut temu, panpiwniczka napisał: Ostatnio na coobrze miałem 70% wydajności po polsku przy 6,6kg zasypu jęczmiennego. Śrutowanie raczej drobne. Po 5 warkach mogę powiedzieć że ważne jest nie przytkanie cyrkulacji zbyt szybkim przepływem. Przepływ ustawiam w ten sposób żeby lustro zacieru poza koszem nie było zbyt nisko w stosunku do lustra w koszu. Mniej więcej osiągasz równowagę i o to tu chodzi. Obserwacja lustra poza koszem, to jak obserwacja płynowskazu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 (edytowane) 9 minut temu, lewatywa8 napisał: Mielę grubo, szczelina śrutownika od Patryka 1,7mm, wydajność 85% czasem 90% wg. BeerSmith, z powodu grubej śruty zacieram około 2h. Uważaj, bo wg kolegi Ralphinistrator Twoja wypowiedź nic nie wnosi, bo nie masz cobry/buldoga/brewcraftera czy ch.. wie co. EDIT: Jeżeli te "komercyjne chińczyki" nie osiągają zadowalającej wydajności, to faktycznie z nimi jest coś nie tak. Nasze samoróbki nie mają z tym problemu. Edytowane 11 Stycznia 2018 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Przepis na bezproblemowe i efektywne zacieranie w Coobrze: - stosunek słodu do wody 1:3 plus 4 litry, bo tyle "tracimy" pod i obok kosza, reszta na wysładzanie do pożądanej objętości - wsypać, wymieszać dokładnie, nie szorować po dnie, posiadać dodatkową siatkę - bez niej jest dramat - poczekać 15 minut - odpalic grzanie i recyrkulację, wolny przepływ, aby poziom brzeczki w koszu utrzymywał się na stałym poziomie Mi na śrubowaniu wydajności nie zależy, więc przy filtracji odciągam do końca wszystko z zacierania i potem wlewam całą wodę do wysładzania, na raz, na tę perforowaną płytkę. Cała filtracja trwa może z 20 minut. Wydajność w zależności od ilości słodu (śrutowany w alepiwo) i wielkości warki: 70-80%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ralphinistrator Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 28 minut temu, PiwoLab napisał: EDIT: Jeżeli te "komercyjne chińczyki" nie osiągają zadowalającej wydajności, to faktycznie z nimi jest coś nie tak. Nasze samoróbki nie mają z tym problemu. Panie przejrzyj swoje posty nie tylko pod względem cytowanego fragmentu bo widać że już sam się mieszasz w tym co piszesz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 12 minut temu, Ralphinistrator napisał: Panie przejrzyj swoje posty nie tylko pod względem cytowanego fragmentu bo widać że już sam się mieszasz w tym co piszesz... Konkrety proszę. Wskaż post. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Wysocki Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 A jaką szczelinę pomiędzy wałkami ustawiacie w śrutownikach walcowych mam taki od niedawna wcześniej jechałem na tarczowym ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewatywa8 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Miałem problemy ze zbijaniem się złoża. Przekopałem forum na temat klonów BM i innych. Znalazłem kilka wypowiedzi, że ziarno najlepiej jak będzie tylko przełamane, czas zacierania zwiększy się ale wydajność wcale nie spadnie a może się podnieść ze względu na dobre obmywanie całości złoża. Musisz sam sprawdzić jak Ci będzie się zacierać. Proponuję ustawić między 1,5 a 2 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Na 3-walcowym ustawiam 1,4-1,5 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 36 minut temu, lewatywa8 napisał: Miałem problemy ze zbijaniem się złoża. Przekopałem forum na temat klonów BM i innych. Znalazłem kilka wypowiedzi, że ziarno najlepiej jak będzie tylko przełamane, czas zacierania zwiększy się ale wydajność wcale nie spadnie a może się podnieść ze względu na dobre obmywanie całości złoża. Musisz sam sprawdzić jak Ci będzie się zacierać. Proponuję ustawić między 1,5 a 2 mm. Mi tak ześrutowali ostatnio, wydajność kiepska ale fakt że było sporo w ogóle nie rozłamanych ziaren bądź za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teufel Opublikowano 11 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 W Centrum Domowych Alkoholi pojawiła się Coobra v3: http://spiritferm.biz/pl/p/Automatyczny-kociol-zacierny-Coobra-Vraftbrewer-CB3-30L/1832 A Bulldog niedługo wprowadzi do sprzedaży swój kocioł ze sterownikiem na zewnątrz: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dave Opublikowano 12 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 Ok, jestem po warzeniu i tym razem się nie zapchal. Całość zajela 5 godzin bez mycia. Wydajność 63 procent liczone z tego wzoru CW*V[l]°Blg Wydajność [%] = ------------------ zasyp [kg] Zacieralem bez mieszania, ustabilizowalo się na początku i potem tylko cyrkulacja pompa do końca. Dałem 15 litrów wody na 3.3 zasypu (w tym 2kg pale ale, 1 kg pszenicy i 240 Owsianych płatków i 60 ryzowych). Przeplyw przez złoże był na początku był ok (700 ml/min) ale podczas podnoszenia temperatury malał aż do bardzo małego (okolo 300/min) przy wygrzewie. Myślę że kluczowe jest tutaj srutowanie słodu albo dodatek łuski jęczmiennej lub ryżowej. Słód który miałem utworzyl bardzo zbite złoże, które utrudniało przeplyw i potem zafundowalo mi godzinę wysladzania dla 7 litrów wody. Pogladowe zdjęcie warstwy po zakończeniu zacierania i wysladzania. Da się coś z tego wywnioskować na temat grubości srutowania? Czy za drobno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek7x2 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 (edytowane) Czy koledzy którzy posiadają wcześniejszą wersję mogą powiedzieć co jest zmienione? Oczywiście sterownik, pompa też trafiła na zewnątrz. Edytowane 13 Stycznia 2018 przez bartek7x2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się