Dave Opublikowano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 Patrząc na opis i zdjęcia to wymieniłbym różnice: 1. Pompa zasilana bezpośrednio z kotła z metalową rurą do obiegu brzeczki 2.Szklana pokrywa 3. Dodatkowy przycisk on i off dla pompy i grzania 4. System antyprzypaleniowy 5. Kran do regulacji przeplywu przy pompie zamiast plastikowego klipsa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eNDi Opublikowano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 12 godzin temu, bartek7x2 napisał: Czy koledzy którzy posiadają wcześniejszą wersję mogą powiedzieć co jest zmienione? Oczywiście sterownik, pompa też trafiła na zewnątrz. 1.zabudowana pompka 2. rurki metalowe z pompki na górę 3. dodatkowy włącznik zasilania (w moim bulldogu V3 zasilanie do pompy jest na obudowie dolnej) 4. szklana pokrywa 5. dwuwarstwowa ściana kotła 6. system antyprzypaleniowy 7. szybkozłączki na chłodnicy 8. Sterowanie w zewnętrznej obudowie największa zaleta to chyba wyprowadzenie sterownika z dolnej obudowy - mam zaledwie 7 warek na koncie a już miałem okazję rozbierać cały dół żeby suszyć sterownik bo aż mi szybka zaparowała jak zalałem ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek7x2 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 Dzięki bardzo Dave i eNDi za podpowiedzi, chyba warto poczekać? Przymierzałem się mocno do GF ale widzę że Bulldog zaczyna być bardzo podobny, ciekawe jaka będzie cena?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eNDi Opublikowano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 7 minut temu, bartek7x2 napisał: Dzięki bardzo Dave i eNDi za podpowiedzi, chyba warto poczekać? Przymierzałem się mocno do GF ale widzę że Bulldog zaczyna być bardzo podobny, ciekawe jaka będzie cena?? też jestem ciekaw ile doliczą za dwuwarstwowe ścianki i zewnętrzny sterownik... pewnie koło 2k zł będzie kosztować, też bym poczekał zawsze to 1,5 zł w kieszeni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek7x2 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 Jest opis nowego sterownika, co wy na to?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek7x2 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 Dnia 13.01.2018 o 22:03, eNDi napisał: też jestem ciekaw ile doliczą za dwuwarstwowe ścianki i zewnętrzny sterownik... pewnie koło 2k zł będzie kosztować, też bym poczekał zawsze to 1,5 zł w kieszeni Co do ceny to taką odpowiedź otrzymałem od "Bulldog Brews Homebrew" : Hi mate... Looking at February for release and price not yet set! My guess is £499 to £549! Cheers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dave Opublikowano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Wracając do filtracji. Zakupiłem trochę łuski gryczanej i będę testował niebawem w Coobrze jaką to robi robotę. Czytałem na forum, że browary też z niej korzystają, to może i u mnie się sprawdzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panpiwniczka Opublikowano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Wracając do filtracji. Zakupiłem trochę łuski gryczanej i będę testował niebawem w Coobrze jaką to robi robotę. Czytałem na forum, że browary też z niej korzystają, to może i u mnie się sprawdzi. łuska gryczana wnosi jakieś aromaty? Długo ją trzeba płukać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dave Opublikowano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Co do aromatów to jeszcze nie wiem ale w worku jest absolutnie bez zapachu. W kwesti płukania to według instrukcji wrzuca się ją od razu do zacierania (jest już oczyszczona) w proporcji ok 50 do 100 g na kg słodu. Dam znać po pierwszym warzeniu jak to wszystko śmiga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwek80 Opublikowano 22 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 Właśnie zamówiłem tą pompkę na Aliexpress z nadzieją że ma inną konstrukcję wirnika niż ta z zestawu. https://goo.gl/5LPPbt Może ktoś też ją kupił i mógłby się podzielić opinią? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panpiwniczka Opublikowano 22 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 (edytowane) Tak ma trochę inną konstrukcję. Tu jest fotka wirnika. Też ją zamówiłem 3 tygodnie temu, tylko na banggood i czekam. Powinna być jeszcze w styczniu. Jak przyjdzie - dam znać jak się sprawuje. Szczerze mówiąc pokładam w niej duże nadzieje. Edytowane 22 Stycznia 2018 przez panpiwniczka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 22 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 (edytowane) Witajcie. Nie chcę otwierać nowego wątku, wiec podepnę się tutaj. Z racji, że od jakiegoś czasu zamieszkuję mieszkanie, w którym nie ma kuchenki gazowej, szukam jakiegoś rozwiązania, abym mógł nadal warzyć. Jakiś czas temu wpadł mi w oko taki kociołek: https://m.ebay.co.uk/itm/Brew-Kettle-Mash-Tank-Home-Wine-Maker-Stainless-Steel-Tap-Dispenser-30-l-Drinks-/232572519079?_mwBanner=1 Przymierzałem się do niego już wcześniej, za to dzisiaj zauważyłem, że i cena spadła znacznie.. ma ktoś coś takiego? Zna? Używa? Jak się na takim czymś warzy? Warto wydać te kilka stówek? Z góry dzięki za wszystkie opinie. Pozdrawiam Edytowane 22 Stycznia 2018 przez korek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 22 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 A widzi kolega że to raczej fermentor niż "kociołek" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panpiwniczka Opublikowano 22 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 Tak to raczej fermentor. To że jest zasilany elektrycznie to moim zdaniem błąd w opisie. Na niemieckim ebayu nie ma tej wzmianki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 22 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 No właśnie sam zachodzę w głowę, co to tak naprawdę jest.. niby zasilanie na 230V ma.. no i w nazwie ma że Kettle i że Mash Tank... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 22 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 No i w sumie jako fermenter to badziewny raczej, już lepiej konikala jakiegoś, choćby PET. Chyba że może jak elektryczny to ma chłodzenie? to by było fajne ale energochłonne i raczej nie za ta kase Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwek80 Opublikowano 22 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 4 godziny temu, panpiwniczka napisał: Tak ma trochę inną konstrukcję. Tu jest fotka wirnika. Na to właśnie liczyłem. Mam nadzieję że będzie dawać radę przy zdjętej bazooce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
valentine83 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 To jest moja pompa z Aliexpress do coobry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwek80 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 Też się nad nią zastanawiałem ale wybrałem tańszą opcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
valentine83 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 To jest ta sama pompa co Brewfem https://browamator.pl/uniwersalna-pompa-magnetyczna-10w-230v-8-12,3,13,2450 Chinska jest o wiele tańsza Oryginalna pompa doprowadziła mnie do nerwicy... ciągle się zatykała, szczególnie przy pszenicy. Dodam tylko, że kociołek posiada przeróbki lewatywy. Siatkę oraz hop stopera, które sobie chwale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vpatyk Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 (edytowane) Dnia 11.01.2018 o 15:45, Jasiu napisał: Przepis na bezproblemowe i efektywne zacieranie w Coobrze: - stosunek słodu do wody 1:3 plus 4 litry, bo tyle "tracimy" pod i obok kosza, reszta na wysładzanie do pożądanej objętości - wsypać, wymieszać dokładnie, nie szorować po dnie, posiadać dodatkową siatkę - bez niej jest dramat - poczekać 15 minut - odpalic grzanie i recyrkulację, wolny przepływ, aby poziom brzeczki w koszu utrzymywał się na stałym poziomie Mi na śrubowaniu wydajności nie zależy, więc przy filtracji odciągam do końca wszystko z zacierania i potem wlewam całą wodę do wysładzania, na raz, na tę perforowaną płytkę. Cała filtracja trwa może z 20 minut. Wydajność w zależności od ilości słodu (śrutowany w alepiwo) i wielkości warki: 70-80%. Ostatnio robiłem dokładnie wg twojej rady... wydajność wg bs- 62,4% (zacierania 67,8%), czyli mniejsza niż jakbym ciągle mieszał i miał duży przepływ. Stąd kolejne pytanie- jakich slodów użyawsz? Ja z vikinga- śrutowane klasycznie w hb. Kolejne pytanie- jak wysładzasz? (3,5 kg pilzneńskiego i 3,5 kg pszenicznego dało finalnie 25 l brzeczki - 13,4 blg) Edytowane 23 Stycznia 2018 przez vpatyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade1231 Opublikowano 24 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 Wydajność zależy od tego jak drobno ześrutujemy. Ale niestety na tych sprzętach jak drobno ześrutujemy to przepływ się blokuje trzeba mieszać. Filtracja i wysładzanie trwa wieki... Osobiście śrutuje na taką kaszę jęczmienną. Łuska pozostaje cała i nie ma problemu z przepływem i wysładzaniem. Na zdjęciu właśnie przed chwilą ześrutowany słód na quadaWysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 24 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 wedlug mnie to jest za mocno zestrutowany, chyba ze masz jakis mlynek a nie rolki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade1231 Opublikowano 24 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 wedlug mnie to jest za mocno zestrutowany, chyba ze masz jakis mlynek a nie rolki?Mam najzwyklejszy śrutownik stołowy. Z napędem na wkrętarke. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 24 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 yhy, na rolkach troche lepiej to wychodzi, ziarno jest popekane i otwarte ale nie roztarte i luski sa praktycznie jak nowe A jeszcze jak na wilgotno mielisz to juz bajka. Wedlug mnie wtedy jest najlepsza wydajnosc, jest dobry dostep, dobrze przelatuje i dobrze sie filtruje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się