masaccio Opublikowano 22 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2016 Dzień dobry wszystkim! Jestem Mateusz, warzę w Bydgoszczy, mam fatalną pamięć która wymaga bym założył taki temat z własnymi zapiskami dotyczącymi przygód piwowarskich. Jak się tu znalazłem? Od kilku lat razem z tatą robimy wino z ogródkowego winogrona, były też eksperymenty z cydrami ale z racji tego, że zawsze byłem bardziej "piwny" niż "winny" a w międzyczasie poznałem kilka osób warzących własne piwo, które wkręciły mnie w temat (pzdr Piotrek!) i tak się zaczęło Dotychczas brałem udział w warzeniu 4 piw, ale nie liczę ich jako swoich ze względu na gościnę na sprzęcie u innych piwowarów i typową naukę, którą przy okazji mogłem zdobyć. (Rye IPA i Rauchmarzen w Świebodzinie, Grodziskie i Mild w Stęszewie) Posiadam dość standardowy sprzęt, na który składa się poza stałymi elementami garnek emaliowany 40l, taboret gazowy+butla, chłodnica zanurzeniowa i wąż z oplotu. Warzyć mogę właściwie cały rok ponieważ latem w piwnicy temperatura nie przekracza nigdy 20 st., a w przyszłości mogę wykorzystać również lodówkę. Założenie jest takie by warzyć piwa, które lubię najbardziej, zobaczymy co przyniesie czas i kolejne warki. Swoje zapiski rozpoczynam od piwa, które uwarzyłem miesiąc temu na własnym sprzęcie, mając pełen wpływ na recepturę i cały proces od zakupu składników po butelkowanie Zachęcam do dyskusji zarówno nad recepturami, moim procesem warzenia jak i nad innymi aspektami piwowarstwa.Mateusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masaccio Opublikowano 22 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2016 (edytowane) Warka #1 Wheat India Pale Ale Słody: pale ale Wayermann 4 kg, pszeniczny jasny Wayermann 3 kg, płatki owsiane błyskawiczne 400g Chmiele: Equinox + Columbus podczas warzenia, Cascade + Pacifica na zimno. Zacieranie: słody+płatki od początku w 68st przez 60min +wygrzew Filtracja: do uzyskania 19 l brzeczki, ekstrakt 15°Blg. Gotowanie: 70 minut Mieszanka Columbus +Equinox po 10gr → 60 min, Mieszanka Columbus +Equinox po 10gr → 40 min, Mieszanka Columbus +Equinox po 10gr → 20 min, Mieszanka Columbus +Equinox po 10gr → 0 min, Ekstrakt po gotowaniu: 16,5°Blg Fermentacja: Safale US-05 burzliwa 5 dni w temp. 19°C, nie zlewałem na cichą tylko zostało w fermentorze łącznie 14dni. Ostatnie 3 dni wrzucony chmiel na zimno (30gr Cascade i 30gr Pacifica), ostatnia doba w lodówce dla lepszej klarowności odfermentowanie do 3,5°Blg. Rozlew do butelek z użyciem 70 g cukru. Wyszło 28 butelek (butelkowanie 26.06). Pierwsze otwarcie 18.07 - jestem bardzo zadowolony, w załączeniu foto gotowego produktu. Za pomoc dziękuję Madzi i Szymonowi! Edytowane 22 Lipca 2016 przez masaccio Samson_Miodek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masaccio Opublikowano 26 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 (edytowane) Warka #2 American Pale Ale Słody: pale ale Wayermann 5 kg, pszeniczny jasny Wayermann 2 kg, płatki orkiszowe błyskawiczne 400g Chmiele: Equinox + Columbus podczas warzenia, Zacieranie: słody+płatki od początku w 64-65 st przez 60min żeby było wytrawnie +wygrzew Filtracja: brzeczka przednia poleciała 16blg, trochę się zagapiłem bo filtracja przebiegła idealnie i zawróciłem gdy już było 8l wg mierzenia wyszło 24l brzeczki 12,5blg ale mierzyłem za ciepłą brzeczkę i okazało się że musiało być więcej blg bo po gotowaniu dostałem 22l o gęstości 16blg. Powodem całego zamieszania było moje błędne ustawienie wydajności 60% w BeerSmith, okazało się że jest sporo większa bo chciałem przed warzeniem uzyskać 20l o gęstosci 12 blg a wyszło jak wyszło Gotowanie: 70 minut Chmielenie fajnie wyszło w warce #1 wiec nie zmieniałem za dużo poza Ibu, celowałem w 38. Mieszanka 10gr Columbus + 5gr Equinox → 60 min, Mieszanka 5gr Columbus + 5gr Equinox → 40 min, Mieszanka 5gr Columbus + 5gr Equinox → 20 min, Mieszanka 10gr Columbus + 5 Equinox → 0 min, Ekstrakt po gotowaniu: 16°Blg (22l), przy gotowaniu ok 10min przed końcem nastąpił piękny przełom Po chłodzeniu dodałem 4l wody mineralnej by uzyskać do fermentacji brzeczkę o gęstości 13 blg. Fermentacja: Uwodnione Safale US-05 zadane do brzeczki 19st, ruszyło ostro po 24h Wnioski na przyszłość: 1) 7,5kg słodów + 21l wody mieści się w garnku 40l akurat, ciężko wyobrazić mi sobie warzenie tam piwa z ponad 10kg słodów, tzn. trzeba będzie zmniejszyć ilość gotowego piwa. 2) Nie ma co zaniżać wydajności bo mogłem z tej ilości słodów uzyskać więcej brzeczki. 3) Nic tak nie smakuje przy warzeniu jak piwo z poprzedniego warzenia Edytowane 26 Lipca 2016 przez masaccio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się