amrish Opublikowano 23 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2016 Planuję coś takiego z resztek, które mi zostały po brown porterze. Celuję w 14 blg Pale ale 3,5kg 50% monachijski 1kg 14% pszeniczny czekoladowy 400g 6% carafa special typ II 400g 6% coffee 500g * 7% palony jęczmień 500g * 7% płatki jęczmienne 500g * 7% karmelowy 200g 3% W kalkulatorze wyszło że warka 19l będzie miała 14 blg. Słody oznaczone * muszę dokupić, resztę mam. Do tego chmiele mosaic + amarillo. Pierwszy raz będę warzyć stouta i tu pytanie kiedy i jakie dokładnie słody dodać na sam koniec zacierania żeby uniknąć kwaśnego smaku? Czy wszystko na 60min? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Herman Opublikowano 23 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2016 Za dużo tych palonych. Ja bym dał z 10% i zacierał wszystko od początku. I chyba wyszłoby więcej niż 14. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amrish Opublikowano 23 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2016 Za dużo tych palonych. Ja bym dał z 10% i zacierał wszystko od początku. I chyba wyszłoby więcej niż 14. ucięcie samego coffee wystarczy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Herman Opublikowano 23 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2016 Ilu piwowarów, tyle rad. Jak na 1 raz to ja bym wywalił karmelowy i bym zrobił prostą recepturę, z palonym jęczmieniem + inny palony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 23 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2016 Za dużo tych palonych. Ja bym dał z 10% i zacierał wszystko od początku. I chyba wyszłoby więcej niż 14. ucięcie samego coffee wystarczy ? A jaki to coffee? Jak light, to ja bym zostawił, a wyrzucił carafę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plonk Opublikowano 24 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Pale ale 3,5kg 50% monachijski 1kg 14% pszeniczny czekoladowy 400g 6% carafa special typ II 400g 6% coffee 500g * 7% palony jęczmień 500g * 7% płatki jęczmienne 500g * 7% karmelowy 200g 3% W kalkulatorze wyszło że warka 19l będzie miała 14 blg. W jakim kalkulatorze? 7kg słodu na 19 litrów i 14blg?Co to za słód karmelowy? za dużo ciemnych słodów. Ja bym dał carafe 2 special i pszeniczny czekoladowy, max po 200 gram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amrish Opublikowano 24 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 (edytowane) Pale ale 3,5kg 50% monachijski 1kg 14% pszeniczny czekoladowy 400g 6% carafa special typ II 400g 6% coffee 500g * 7% palony jęczmień 500g * 7% płatki jęczmienne 500g * 7% karmelowy 200g 3% W kalkulatorze wyszło że warka 19l będzie miała 14 blg. W jakim kalkulatorze? 7kg słodu na 19 litrów i 14blg?Co to za słód karmelowy? za dużo ciemnych słodów. Ja bym dał carafe 2 special i pszeniczny czekoladowy, max po 200 gram. Karmelowy jasny 120 Wywaliłem słód coffee i dodałem 1kg pale ale dla większej równowagi, zależy mi na zejsciu z resztek, bo następne warki planuję na razie na gotowych zestawach surowców Wyszło mi 14blg przy 24l brzeczki nastawnej i wydajności 70%. Pytanie czy przy tej ilości słodów ciemnych nie dać jeszcze 1 kg pale ale, 500g płatków jęczmiennych może być? I zcacierać wszystko razem czy ciemne na koniec? Pale ale 5kg 66% monachijski 1kg 13% pszeniczny czekoladowy 300g 4% carafa special typ II 300g 4% palony jęczmień 500g * 6% płatki jęczmienne 500g * 6% karmelowy jasny 120 100g 1% Edytowane 24 Lipca 2016 przez amrish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 24 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 (edytowane) pszeniczny czekoladowy 300g 4%carafa special typ II 300g 4% Dlaczego? Kolor już 26 SRM po 500g palonego, a to nie da dużo smak. Lepiej dać tylko pszeniczny czekoladowy 300g 4% a bez Special II. Masz SRM prawie 40 bez Special II. Edytowane 24 Lipca 2016 przez BretBeermann Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amrish Opublikowano 24 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Czyli usunąć carafę, resztę zostawić, zacierać inuzyjnie wszystko razem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 25 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 Wygląda dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się