Skocz do zawartości

American Stout, pierwsza receptura


amrish

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję coś takiego z resztek, które mi zostały po brown porterze.

Celuję w 14 blg

 

Pale ale 3,5kg 50%

monachijski 1kg 14%

pszeniczny czekoladowy 400g 6%

carafa special typ II 400g 6%

coffee 500g * 7%

palony jęczmień 500g * 7%

płatki jęczmienne 500g * 7%

karmelowy 200g 3%

 

W kalkulatorze wyszło że warka 19l będzie miała 14 blg.

 

 

Słody oznaczone * muszę dokupić, resztę mam.

Do tego chmiele mosaic + amarillo.

Pierwszy raz będę warzyć stouta i tu pytanie kiedy i jakie dokładnie słody dodać na sam koniec zacierania żeby uniknąć kwaśnego smaku? Czy wszystko na 60min?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Za dużo tych palonych. Ja bym dał z 10% i zacierał wszystko od początku. I chyba wyszłoby więcej niż 14.

ucięcie samego coffee wystarczy ?

 

A jaki to coffee? Jak light, to ja bym zostawił, a wyrzucił carafę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pale ale 3,5kg 50%

monachijski 1kg 14%

pszeniczny czekoladowy 400g 6%

carafa special typ II 400g 6%

coffee 500g * 7%

palony jęczmień 500g * 7%

płatki jęczmienne 500g * 7%

karmelowy 200g 3%

 

W kalkulatorze wyszło że warka 19l będzie miała 14 blg.

 

 

W jakim kalkulatorze? 7kg słodu na 19 litrów i 14blg?

Co to za słód karmelowy?

za dużo ciemnych słodów. Ja bym dał carafe 2 special i pszeniczny czekoladowy, max po 200 gram.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Pale ale 3,5kg 50%

monachijski 1kg 14%

pszeniczny czekoladowy 400g 6%

carafa special typ II 400g 6%

coffee 500g * 7%

palony jęczmień 500g * 7%

płatki jęczmienne 500g * 7%

karmelowy 200g 3%

 

W kalkulatorze wyszło że warka 19l będzie miała 14 blg.

 

W jakim kalkulatorze? 7kg słodu na 19 litrów i 14blg?

Co to za słód karmelowy?

za dużo ciemnych słodów. Ja bym dał carafe 2 special i pszeniczny czekoladowy, max po 200 gram.

 

Karmelowy jasny 120

 

Wywaliłem słód coffee i dodałem 1kg pale ale dla większej równowagi, zależy mi na zejsciu z resztek, bo następne warki planuję na razie na gotowych zestawach surowców :)

Wyszło mi 14blg przy 24l brzeczki nastawnej i wydajności 70%.

 

Pytanie czy przy tej ilości słodów ciemnych nie dać jeszcze 1 kg pale ale, 500g płatków jęczmiennych może być? I zcacierać wszystko razem czy ciemne na koniec?

 

Pale ale 5kg 66%

monachijski 1kg 13%

pszeniczny czekoladowy 300g 4%

carafa special typ II 300g 4%

palony jęczmień 500g * 6%

płatki jęczmienne 500g * 6%

karmelowy jasny 120 100g 1%

Edytowane przez amrish
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pszeniczny czekoladowy 300g 4%
carafa special typ II 300g 4%

 

Dlaczego? Kolor już 26 SRM po 500g palonego, a to nie da dużo smak. Lepiej dać tylko pszeniczny czekoladowy 300g 4% a bez Special II. Masz SRM prawie 40 bez Special II.

Edytowane przez BretBeermann
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.