lubiepiwo77 Opublikowano 24 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Na początku witam wszystkich Mam taki "problem" .Zrobiłem piwo z puchy European Lager coopersa ,użyłem do tego słodu jasnego coopersa. Wszystko było ok ,najpierw burzliwa około 8 dni ,odfermetnowało do 3,5 lbg.,Następnie piwo zlałem na cichą na około 10 dni. Po tym czasie było butelkowanie z cukrem brazowym ( z tego co wyczytałem ,nie ma znaczenia z jakim odbywa się refermentacja) Cukru było odmierzone po 4 g (miarka). Piwo z cichej ,którego próbowałem smakowało mi dużo bardziej niż teraz po 5 tygodniach w butelce w piwnicy. Piwo ma dziwny smak ,ale nie kwaśny ,nie jakby się zepsuło ,tylko po prostu jest mniej smaczne niż wcześniej. Co do nagazowania piwa to jest ok,może ,aż trochę za bardzo,bo po otwarciu piwa ,które wczesniej było w lodówce i później kilka minut w temp pokojowej ,wydobywa sie sporo piany z butelki. Jedyne co mi przyszlo do głowy ,że jest zła temperatura...bo ta niby piwnica w bloku ,gdzie aktualnie mieszkam,wcale nie daje przyjemnego chlody,gdy się tam wchodzi ,. Czy jest możliwe,że za wysoka temperatura "popsula piwo"? teraz na zniesienie do niej czekają 3 szkrzynki zabutkowanego ,wytworzonego tak samo jak lager ipa... szkoda by było gdyby dwie warki były do wylania. Czy jeżeli to wina temperatury,to czy można to piwo jeszcze uratować ,przenosząc w chlodne miejsce? góry dziękuję za odpowiedź i mam nadzieje ,że nie zasmiecam forum pozdrawiam Kamil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko_cur Opublikowano 24 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 a jaka w tej piwnicy panowała temperatura? Czy jeżeli to wina temperatury,to czy można to piwo jeszcze uratować ,przenosząc w chlodne miejsce? Nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubiepiwo77 Opublikowano 24 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Tego nie wiem ,będę musiał zmierzyć i wtedy napiszę. Piwo było znoszone wieczorem późnym .A po pierwsze na próbę poszedłem w dzień ,kiedy słońce za oknem mocno grzało i wtedy wchodząc tam poczułem ,że wcale nie daje chłodnego schronienia ,stąd mój pomysł Gorzej jeśli temp jest faktycznie za wysoka ...bo nie mam gdzie trzymać ipa...i będę 2 warki do wylania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko_cur Opublikowano 24 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Gorzej jeśli temp jest faktycznie za wysoka ...bo nie mam gdzie trzymać ipa...i będę 2 warki do wylania Dlatego pierwsze robi się odpowiednie warunki a dopiero potem się warzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubiepiwo77 Opublikowano 24 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 (edytowane) Każda lekcja jest cenna,ta "bolesna" również... Edytowane 24 Lipca 2016 przez lubiepiwo77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubiepiwo77 Opublikowano 24 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 22 C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubiepiwo77 Opublikowano 24 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 więc zdecydowanie za dużo drugie pytanie jest takie ,czy ipa zabutelkowana kilka dni temu (5/6) stojąca w mieszkaniu powinna być ok ,jeśli ją zaniosę do chłodniejszej piwnicy (popytam ,może ktoś udostępni trochę miejsca) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
astamoth Opublikowano 24 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Robiłem tego lagera i po 5 tygodniach był niepijalny dla mnie. Poleżał jeszcze miesiąc i wszystko się zmieniło na plus. W mojej blokowej piwnicy też jest 22 stopnie ale piwo mi się od tego nie psuje. Co najwyżej szybciej się starzeje (2-3 miesiące od butelkowania max). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubiepiwo77 Opublikowano 24 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Dziękuje za odpowiedź za 4 dni minie dokładnie 5 tygodni ,bo sprawdziłem w notatkach poczekam ,więc jeszcze ,wylać zawsze zdążę Skoro u Ciebie piwo w takiej temperaturze wychodzi ok ,to ipa stanie dzisiaj obok lagera i będziemy co jakiś czas kontrolnie kosztować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko_cur Opublikowano 24 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Dziękuje za odpowiedź za 4 dni minie dokładnie 5 tygodni ,bo sprawdziłem w notatkach poczekam ,więc jeszcze ,wylać zawsze zdążę Skoro u Ciebie piwo w takiej temperaturze wychodzi ok ,to ipa stanie dzisiaj obok lagera i będziemy co jakiś czas kontrolnie kosztować Zrób sobie lodówkę ze styropianu "zasilaną" butelkami z lodem. Koszt - jakieś 15-20 zł + 10 zł na zamontowanie jakiegoś termometru z sondą w środku. To pozwoli Ci fermentować piwo w odpowiednich temperaturach przez całe upalne lato Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
astamoth Opublikowano 24 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Jeżeli z piwem jest coś nie halo, to w większości przypadków jest to wynikiem błędów podczas fermentacji, i tu najczęściej problemem jest zbyt wysoka temperatura. Pierwsze dobre piwo zrobiłem jak zszedłem poniżej 20 stopni na burzliwej. Piwnicy bym nie obwiniał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubiepiwo77 Opublikowano 24 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Każda rada cenna. Stawiam pierwsze kroki w temacie domowej piany. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi/podpowiedzi. Lager zostaje tam gdzie jest ,mając od dzisiaj ipa za sąsiada.Czas pokaże jaki będzie finalny efekt robienia piwa z puszek. Póki co wypijam to co otworzyłem (lager ,który mam nadzieję jeszcze nie doszedł) Zdrówko koledzy i koleżanki pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się