Jump to content

Red Rye IPA - prośba o sprawdzenie


clifford_wednesday

Recommended Posts

Znalazłem taką oto recepturę na Red Rye IPA:

http://jerrybrewery.pl/red-rye-ipa-receptura-warzenie-browar-gestwa/

 

Zasyp:
  • Pale Ale – 5 kg
  • żytni – 1 kg
  • Special W – 0,35 kg
  • CaraPils – 0,3 kg

Chmiel
  • Centennial – 100 g
  • Amarillo – 50 g
  • Cascade – 40 g
  • Admiral – 30 g
  • Mosaic – 10 g

Drożdże
  • Danstar Nottingham (1 saszetka)


    Zacieranie:
    • 68 stopni – 60 minut
    • 75 stopni – mash-out

    Chmielenie:
    • 30 g Admiral – 50 minut
    • 50 g Amarillo – 0 minut
    • 40 g Cascade – 0 minut
    • 10 g Mosaic – 0 minut
    • 100 g Centennial – fermentacja cicha (11 dni)

    Fermentacja:
    • burzliwa – 10 dni
    • cicha – 11 dni
    • leżakowanie – 14 dni (do otwarcia pierwszej butelki)



       

     Uwzględniając uwagi samego autora (zacieranie w niższej temp. itd.) receptura wydaje się b. ciekawa, ale zastanawia mnie to chmielenie. Pytania:


    1. Dlaczego Admiral jest na 50' a nie na samym początku?

    2. Czemu wszystkie pozostałe chmiele wrzucone są dopiero na końcu? W jaki sposób w takim przypadku chmiel może oddać smak i czy zatem nie należałoby przesunąć coś na 15' lub 30'?
Link to comment
Share on other sites

1.

Licząc w stronę zera to właśnie jest wrzucenie na początku. 50 minut, czyli w 10 minucie 60 minutowego gotowania (ja liczę od przełomu).

Dlaczego tak zrobił? Cytat z jego bloga:

 

 

Chmielenie na goryczkę później, niż na początku gotowania, zdaje egzamin. Udało nam się uzyskać bardzo przyjemny efekt, klasowy, krótki, lecz wyrazisty. W dodatku Admiral to teraz dla mnie numer jeden wśród chmieli goryczkowych (nie mylić z uniwersalnymi)!

Nie wiem, według mnie gdyby wrzucił od razu byłby ten sam efekt + teoretycznie kilka IBU więcej. Może chciał mieć okrągłą liczbę w BeerSmith.

Jeśli wcześniej miał problem z jakością goryczki to problem leży w samym chmielu, fermentacji lub nawet wodzie, nie ma znaczenia czy wrzucił chmiel w 60 czy 50 minucie. Natomiast mogło by mieć gdyby gotował chmiel np 90 minut lub dłużej.

 

2.

Flameout, hopstand, whirlpool - poszperaj w internetach lub nawet tu na forum. Chmielenie na wyłączonym palniku, stosując przerwy w różnych temperaturach daje bardzo dobre efekty.  

Edited by needmorehops
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.