Pindin Opublikowano 28 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 Wanilia - rosnąca dziko roślina w strefach tropikalnych. Jako przyprawę używa się owoców odmiany wanilii płaskolistnej. Jest jedną z najdroższych przypraw na świecie. Jako dodatek do piwa wnosi bardzo przyjemny, słodki aromat i smak. Komponuje się z piwami ciemnymi (Stout, Milk Stout, Porter, RIS). Wanilie można dodać do piwa na kilka sposobów: 1. Całą laskę/całe laski wrzucić na ostatnie minuty gotowania - lepszy efekt dają rozkrojone 2. Całą laskę/całe laski wrzucić na cichą - lepszy efekt dają rozkrojone 3. Dodanie lasek wanilii macerowanych w mocnym alkoholu - whisky, rum, burbon, wódka czy spirytus na cichą. 4. Pomieszać powyższe metody (I sprawdzić efekty) W moim przypadku uzyskałem całkiem przyjemny efekt w RISie (26 blg) dodając 2 laski rozkrojone na 10 minut gotowania + 2 laski rozkrojone macerowanie około 3 miesiące w whisky dodane z alkoholem na cichą. Aromat jest wyczuwalny (bardzo fajny, nie za mocny), skomponowany z całą resztą. Roślina ta zawiera tłuszcz, co może niszczyć pianę w gotowym piwie. Moim zdaniem macerowanie lasek w whisky dłuższy czas i dodanie do fermentacji cichej daje najlepsze efekty. Sam zapach whisky z wanilią (ze słoika, 4 laski + 150 ml whisky, około miesiąca już ma) jest naprawdę intensywny, mocny i z na pewno będzie wyczuwalny w piwie. Być może też ciekawe efekty da ta roślina współgrając z płatkami dębowymi macerowanymi w mocnym alkoholu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 28 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 (edytowane) Kupię dobry ekstrakt w sklepie a dam przed rozlewania. Dobry efekt i łatwo. Laski są trudne bo powinienesz spróbować warka przez 3-5 dni a czeka na dobry efekt. Edytowane 28 Lipca 2016 przez BretBeermann Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Noform Opublikowano 21 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2017 ja na 10l warkę dałem pół laski wanilii macerowanej w spirytusie ziarnka wydłubałem i też do spirolu żeby zwiększyć efekt. Po tyg wrzuciłem do piwa wszystko łącznie z laską i wanilia wyszła aż dusząca więc radzę uważać. To był milk stout z wysłodzin więc też w risie by inaczej to wyglądało. Spirytusu bardzo mało było byle by przykryć laskę około 10ml może Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się