ko_cur Opublikowano 29 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 Warzyłem dzisiaj Witbiera z zestawu surowców z Browamatora. Wszystko przebiegło jak należy z tym, że przed dodaniem przypraw (ostatnie 15 minut gotowania) - czyli skórka gorzkiej i słodkiej pomarańczy (20g) i kolendra (20g) popełniłem błąd i nie zmiażdżyłem kolendry przed dodaniem tzn. wsypałem te kulki Czy kolendra w takim razie odda swój aromat/smak? Jak najlepiej z tego wybrnąć (piwo właśnie się chłodzi) - czy mogę po prostu dodać kolendry na cichą, jeśli nie będzie jej czuć po np. tygodniu w smaku/aromacie? Spotkał się ktoś kiedyś z czymś takim? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 29 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 ja poczekałym do cichej. aromat jakiś na pewno odda nawet jeżeli jej nie zmiażdżyłeś. z drugiej strony jeżeli to jest warka około 20l to uważam, że 20g kolendry to zdecydowanie za dużo, nie będzie czuć niczego innego. może i dobrze, że zapomniałeś zmiażdżyć ko_cur 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzdna Opublikowano 29 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 ja poczekałym do cichej. aromat jakiś na pewno odda nawet jeżeli jej nie zmiażdżyłeś. z drugiej strony jeżeli to jest warka około 20l to uważam, że 20g kolendry to zdecydowanie za dużo, nie będzie czuć niczego innego. może i dobrze, że zapomniałeś zmiażdżyć Zgadzam się z kolegą, że 20g to dużo. Ale co kto lubi Ja ostatnio dodałem 12g zmiażdżonej i kolendra zdominowała piwo. Przynajmniej wg niektórych opinii ko_cur 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko_cur Opublikowano 29 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 jeżeli to jest warka około 20l to uważam, że 20g kolendry to zdecydowanie za dużo, nie będzie czuć niczego innego. może i dobrze, że zapomniałeś zmiażdżyć Tak - warka 20 litrowa. Wydawało mi się, że 0,5g kolendry na butelkę piwa to nie tak dużo, ale też nie zastanawiałem się zbytnio nad ilością przypraw - wsypałem tyle ile było w zestawie. Zobaczę za jakiś tydzień/dwa czy coś z tej kolendry zostało. Jeśli nie to może dorzucę na cichą - lubię ten smak i aromat, także chciałbym, żeby było ją jednak trochę czuć Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 29 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 nie spodziewaj się szału , kolendrę trzeba dobrze rozbić najlepiej na pył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 29 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 tylko jeżeli będziesz dorzucał na cichą zadbaj żeby nie dostało się tak jakieś świństwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 29 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 (edytowane) 15g delikatnie pogniecionej z Kamisa (nie miałem moździerza i gniotłem łyżką co szybko mi się znudziło, więc odpuściłem) na warkę 23l dało bardzo mocny aromat i pomogło zrozumieć jak bardzo nie lubię kolendry. Także 20g w całości powinno być ok. Edytowane 29 Lipca 2016 przez Jasiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebeQ Opublikowano 30 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2016 Ja u siebie na 22 litry Witbiera miałem 20g kolendry lekko rozbitej i było OK ale to zapewne kwestia gustu Ja bym na twoim miejscu poczekał do pierwszego pomiaru BLG i sprawdził jak próbka wyjdzie smakowo IMHO powinno być ok, a jeżeli nie to przygotuj sobie trochę wody, pogotuj w niej kolendrę i taką prosto z palnika dodaj do piwa (przez jakieś, zdezynfekowane, sitko aby ziarna nie poszły do fermentora). Taka herbatka kolendrowa będzie sterylna i podbije Ci smak kolendry o ile będzie go dla Ciebie za mało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 30 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2016 15g delikatnie pogniecionej z Kamisa (nie miałem moździerza i gniotłem łyżką co szybko mi się znudziło, więc odpuściłem) na warkę 23l dało bardzo mocny aromat i pomogło zrozumieć jak bardzo nie lubię kolendry. Także 20g w całości powinno być ok. Haha, czytając początek zacząłem się zastanawiać czy to przypadkiem nie ja pisałem. Ja pogniotłem łyżką do końca, dodałem do 21 litrów. Jak dla mnie - idealnie. Jak widać- każdemu co innego smakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się