Cristian7 Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 (edytowane) Witam wszystkich serdecznie Birrificio "Birravale" melduje się na forum. Jeżeli ktoś to czyta to bardzo mi miło. Przygodę z warzeniem zacząłem w marcu 2016. Mam za sobą 8 warek. Wszystkie zacierane. Piwo robię we Włoszech i jest tu dość duży problem z utrzymaniem odpowiednich temperatur fermentacji,gdyż nie dysponuję jeszcze żadnym chłodzeniem,ale na całe szczęście będę je miał już jesienią. Będę starał się na bieżąco zapisywać swoje poczynania i proszę o pomoc i Wasze opinie. Sprzęt: Garnek 25L 3 fermentory 20L Filtracja w fermentorze z nawierconymi dziurkami Śrutownik Biowin Chłodzenie w wannie Lista piw: Kolsch American Wheat Sweet Stout AIPA Irish Red Ale Witbir APA z owocami Black IPA Edytowane 10 Września 2016 przez Cristian7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cristian7 Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2016 (edytowane) 1. Kolsch; 12Blg, 20IBU, 10 litrów (13.03.2016) Zasyp: Pilzneński 1,5kg Monachijski typ I 0,35kg Pszeniczny 0,3kg Cara-Pils 0,15kg Zakwaszający 0,02kg Zacieranie 66 stopni przez 90' 78 stopni przez 10' 6 litrów wody do zacierania + 10 litrów do wysładzania Chmielenie: 60' hallertauer mittelfrüh 10g 30' hallertauer mittelfrüh 10g 10' saaz 10g Gotowane 60' Na zimno: 5dni Mandarina Bavaria 30g Skórka i sok z 2 mandarynek Drożdże FM50( 3 dniowy starter w słoiku) Fermentacja Temperatura fermentacji 20 stopni. Burzliwa 6dni Cicha 6dni W sumie zeszło do 1BLG Zabutelkowane z dodatkiem 50g cukru + 1 litr wody Edytowane 10 Września 2016 przez Cristian7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cristian7 Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2016 (edytowane) 2. American Wheat; 11Blg, 29IBU, 10 litrów (19.03.2016) Zasyp: Pale ale 1kg Pszeniczny 1kg Monachijski typ I 0,3kg Płatki pszeniczne 0,1kg Płatki kleikowałem w 0,5litra wody, które trzeba doliczyć do wody dodanej do zacierania Zacieranie 66 stopni przez 90' 78 stopni przez 10' 6 litrów wody do zacierania + 13 litrów do wysładzania = 19,5 litra ( z wodą z kleikowania) Chmielenie: 60' Citra 5g 30' Citra 5g 5' Amarillo 5g Gotowane 60' Na zimno: Amarillo 15g i Citra 15g na 5 ostatnich dni fermentacji cichej Drożdże FM50(gęstwa po kolsch'u) Fermentacja Temperatura fermentacji 21 stopni. Burzliwa 6dni Cicha 8dni W sumie zeszło do 2BLG Zabutelkowane z dodatkiem 75g cukru + 1 litr wody Wcześniejsze piwo z 50g cukru wydawało sie niedogazowane, ale AW miał być mocniej nagazowany dlatego dosypałem aż 25g cukru Edytowane 4 Sierpnia 2016 przez Cristian7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cristian7 Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2016 (edytowane) 3. Sweet Stout; 12Blg, 29IBU, 10 litrów (30.03.2016) Zasyp: Pale ale 1,5kg Pszeniczny 0,25kg Karmelowy 30EBC 0,2kg Pszeniczny czekoladowy 0,15kg Czekoladowy 0,15kg Palony jęczmień 0,1kg Płatki owsiane 0,4kg Laktoza 0,25kg Zacieranie 65 stopni przez 100' 78 stopni przez 10' 5 litrów wody do zacierania + 2 litry do kleikowania płatków + 10 litrów do wysładzania Zacierałem 90 minut (słody jasne), po próbie jodowej słody ciemne na 10', później Mash out Chmielenie: 60' Challanger 10g 20' Challanger 10g 5' Challanger 10g 15' Laktoza 0,25kg Gotowane 60' Na zimno: Płatki dębowe (50g) średnio opiekane, macerowane 1 miesiąc w brandy dodane po cichej do leżakowania na 3 miesiące Drożdże Mangrove Jack British Ale M07 (uwodnione 2 dni) Fermentacja Temperatura fermentacji 20 stopni. Burzliwa 9dni Cicha 6dni W sumie zeszło do 6BLG (z laktozą) Zabutelkowane 16.07.2016 z dodatkiem 74g cukru + 1 litr wody Czuć mocny palący alkohol i świeżo przeciętą deskę ( nie o to chodziło). Może się jeszcze ułoży. Edytowane 4 Sierpnia 2016 przez Cristian7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cristian7 Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2016 4. AIPA; 13Blg, 40IBU, 8litrów (24.04.2016) To piwo to klasyczne czyszczenie magazynu Zasyp: Pale ale 1,2kg Pilzneński 0,5kg Cara-pils 0,4kg Zacieranie 67 stopni przez 90' 78 stopni przez 10' 5 litrów wody do zacierania + 9,5 litrów do wysładzania Na ostatnie 10' zacierania wrzuciłem 100g cukru, 10g mięty Glaciale, 10g skórki z limonki i 30ml soku z limonki Chmielenie: 60' hallertauer mittelfrüh 15g 30' Citra 10g 10' Amarillo 5g Gotowane 60' Na zimno: 3 ostatnie dni cichej: 17g Amarillo, 14g Citra Gestwa po America Wheat Fermentacja Temperatura fermentacji 21 stopni. Burzliwa 7dni Cicha 8dni W sumie zeszło do 2BLG Zabutelkowane z dodatkiem 40g cukru + 0,5 litr wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cristian7 Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 5. Irish Red Ale; 11Blg, 26IBU, 10 litrów (04.05.2016) Zasyp: Pale ale 1,3kg Karmelowy 30EBC 0,3kg Monachijski typ I 0,3kg Pszeniczny 0,2kg Caraamber 0,05kg Carahell 0,05kg Palony jęczmień 0,08kg Zacieranie 67 stopni przez 90' 78 stopni przez 10' 5,5 litrów wody do zacierania + 11,5 litrów do wysładzania Chmielenie: 60' Challanger 10g 20' Challanger 5g 5' Challanger 5g 5' Mandarina Bavaria 5g Gotowane 60' Gęstwa po Sweet Stout ( Mangrove Jack British Ale M07) Fermentacja Temperatura fermentacji 22 stopni. Burzliwa 5dni Cicha 6dni W sumie zeszło do 2BLG Zabutelkowane (15.05) z dodatkiem 45g cukru + 1 litr wody W smaku przypomina skórkę z chleba. Kiepska piana. Wyszło raczej Irish Ale, bo jest mało RED, albo źle dobrana receptura, albo mam wydajność inną niż 70% ( jeszcze nie liczyłem), bo taką mam ustawioną w BS2, a tam wyglądało na w miarę czerwone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cristian7 Opublikowano 10 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2016 6. Witbir; 11Blg, 20IBU, 15 litrów (29.05.2016) Zasyp: Pilzneński 1,3kg Pszeniczny 0,4kg Zakwaszający 0,18kg Płatki pszeniczne 1,3kg Płatki owsiane 0,4kg Zacieranie 70 stopni przez 90' 78 stopni przez 10' 11 litrów wody do zacierania + 14 litrów do wysładzania Chmielenie: 60' hallertauer mittelfrüh 15g 20' saaz 20g 5' saaz 20g Gotowane 60' Dodatki: Kolendra 10g Skórka słodkiej pomarańczy 10g Curracao 20g Trawa cytrynowa 20g Te 4 dodatki podzieliłem na dwie partie i dodałem, raz na 10' gotowania i raz na 3' Dodałem też 100g cukru na 60' i 10g mchu irlandzkiego na 10' Drożdże Blanche(Brewferm)suche, uwodnione 1 dzień przed warzeniem Fermentacja Temperatura fermentacji 21 stopni. Burzliwa 4dni Cicha 7dni W sumie zeszło do 5 BLG Zabutelkowane z dodatkiem 74g cukru + 1 litr wody Kleikowanie w 7 litrach wody(1,7 kg płatków) + 4 litry wody, żeby obniżyć temperaturę do 74 stopni i dodać słody. Duże problemy przy filtracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 10 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2016 Dodałeś cukier do Witka w celu zwiększenia wytrawności? To by się trochę kłóciło z zacieraniem na słodko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cristian7 Opublikowano 10 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2016 Wiem. Dzięki za uwagę. Wystraszyłem się trochę tego zacierania na słodko i w ostatniej chwili zmieniłem zdanie i dodałem cukier, żeby zwiększył wytrawność. Nie jestem pewien czy tak to funkcjonuje, ale tak to zrobiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cristian7 Opublikowano 2 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 (edytowane) 7. American Pale Ale; 8,5Blg, 26IBU, 20 litrów (05.06.2016) Zasyp: Pale ale 1,03kg Monachijski typ I 0,8kg Pszeniczny 0,5kg Zacieranie 65 stopni przez 90' 78 stopni przez 10' 7 litrów wody do zacierania + 20 litrów do wysładzania Chmielenie: 60' Magnum 7g 15' Magnum 6g 5' Mandarina Bavaria 10g 5' Trawa cytrynowa 10g Gotowane 90' Fermentacja Temperatura fermentacji 20 stopni. Burzliwa 6dni Cicha 6dni W sumie zeszło do 1BLG Gęstwa po AIPA Po fermentacji podzieliłem piwo na 4 części. Do każdej z nich dodałem różne owoce: 1. Brzoskwinia 1,1kg 2. Czereśnie 1kg 3. Arbuz 0,6kg 4. Limonka ( zest z dwóch sztuk i sok 50ml) Owoce były wcześniej rozdrobnione i mrożone przez 2 dni. Owoce trzymałem z piwem przez 6dni, a po 3 dniach wrzuciłem po 8g Magnum do każdego pojemnika. Arbuz i brzoskwinia poszły w kanał (pleśń na powierzchni). Następnym razem z owoców zrobię puree i wtedy wrzucę do zamrażarki na trochę dłużej. Edytowane 2 Października 2016 przez Cristian7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cristian7 Opublikowano 3 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 8. Black IPA (Cascadian Dark Ale); 12Blg, 40IBU, 18 litrów (11.06.2016) Zasyp: Pilzneński 1,5kg Pale ale 1,5kg Pszeniczny 0,6kg Carafa Special I 0,35kg Pszeniczny czekoladowy 0,1kg Zacieranie 66 stopni przez 90' 78 stopni przez 10' Słody ciemne wrzuciłem na Mash-out na 10' 12 litrów wody do zacierania + 16 litrów do wysładzania Chmielenie: 60' Magnum 17g 20' Simcoe 5g 10' Cascade 5g 5' Simcoe 5g 0' Cascade 5g Gotowane 60' Na zimno: 3dni Simcoe 30g 3dni Cascade 30g Fermentacja Temperatura fermentacji 23 stopni. Burzliwa 8dni Cicha 6dni W sumie zeszło do 1BLG Zabutelkowane z dodatkiem 110g cukru + 1 litr wody Drożdze US- 05 uwodnione 2 dni wcześniej Wnioski: Kolor czarny( bardzo), delikatny aromat kawy. Następnym razem mniej Carafy. Lekko kawowe, lekko palone 29.06. Następnym razem mniej słodów ciemnych ( max 5%). Kwaśne i palone 20.10 Kwaskowatość i paloność jakby się trochę ułożyła. Aromat chmielowy bardzo delikatny. Receptura do poprawy i do powtórzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się