Versaar Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Jeśli chodzi o chłodzenie, to jak kolega Linus powiedział, można użyć kastry budowlanej, np takiej: http://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/sprzet-i-narzedzia-budowlane/narzedzia-budowlano-remontowe/kastry/kastra-okragla-90-l-czarna.html Garnek powinien zmieścić się do środka Lecz najlepszą inwestycją będzie zaopatrzenie się w chłodnicę zanurzeniową. Do mieszania zacieru używam dużej drewnianej łyżki (kupiona za całe 5zł w Auchan), dużo wygodniej się miesza niż plastikową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mathev Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 A co powiecie na warzenie na dworze? Czy zdecydowanie lepiej w pomieszczeniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Zdecydowanie lepiej na dworze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Mógłbyś wyjaśnić dlaczego zdecydowanie lepiej warzyć na zewnątrz ? Ja warzę w domu i jakoś nie widzę specjalnie plusów warzenia na zewnątrz, no może poza tym że warząc na zewnątrz "nikomu nie smrodzimy". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Zdecydowanie lepiej na dworze. Też mnie ciekawi dlaczego tak twierdzisz. Ja prócz tego, że się nie nabrudzi, nie nasmrodzi i nie zawilgoci całego mieszkania nie widzę żadnych zalet. Wiatr będzie odbierał ciepło z garnka, może również zaburzać płonień pod palnikiem. Ponadto, na dworze jest pełno różnego rodzaju żyjątek, pyłów i innego tatałajstwa latającego w powietrzu. Lecz ja nie warzę na dworze przez co nie znam być może bardzo istotnych zalet płynących z tego procesu. Chętnie poznam Twoją opinię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Stężnie "tałatajstwa" jest wyższe w domu niż na dworze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Stężnie "tałatajstwa" jest wyższe w domu niż na dworze. Jednak nic konstruktywnego nie powiedziałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Bardzo mi przykro że Cię zawiodłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mathev Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Pierwszy zacieranie już za mną więc są nowe pytania ) Zdecydowałem się na AIPA 16° http://twojbrowar.pl/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/728-aipa-american-india-pale-ale-zestaw-surowcow-na-piwo-domowe.html Robiłem wszystko według instrukcji. Problem polega na tym że miało wyjść 20l a fermetuje 18. Miało być 16blg mi wyszło 17. Wpadłem na pomysł, może bardzo głupi ale zapytam. co powiecie jak będę zlewal na cicha to dodam 2l wody? Da to choć podobny efekt jakbym miał 20l i 16 ekstraktu? Drugie pytanie: Za sobą mam 4 warki z brewkitu. Przy pierwszych trzech kontrolowałem cztery razy dziennie wodę w rurce fermetacyjnej. Nigdy nie musiałem dolac. Przy AIPA po dwóch dniach zauważyłem minimalny stan. Dlaczego tak się stało? Przy wyższym blg trzeba częściej zwracać na to uwagę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Robiłem wszystko według instrukcji. Problem polega na tym że miało wyjść 20l a fermetuje 18. Miało być 16blg mi wyszło 17. Wpadłem na pomysł, może bardzo głupi ale zapytam. co powiecie jak będę zlewal na cicha to dodam 2l wody? Da to choć podobny efekt jakbym miał 20l i 16 ekstraktu? Wszystko w porządku, wartości na zestawach traktuj jako orientacyjne. Jakbym był na Twoim miejscu nie dolewał bym już nic. Woda dolana na cichą może wnieść sporo tlenu co z kolei może odbić się negatywnie na jakości. Najczęściej korektę robi się zaraz po filtracji. Po kilku gotowaniach będziesz wiedział ile Ci odparuje i będziesz wiedział ile wody/ekstraktu/cukru dodać jeżeli wysładzasz na ekstrakt. Za sobą mam 4 warki z brewkitu. Przy pierwszych trzech kontrolowałem cztery razy dziennie wodę w rurce fermetacyjnej. Nigdy nie musiałem dolac. Przy AIPA po dwóch dniach zauważyłem minimalny stan. Dlaczego tak się stało? Przy wyższym blg trzeba częściej zwracać na to uwagę? Przy intensywnej pracy wychlapie płyn z rurki. Bąble również zwiększają powierzchnię parowanie i tą parę wypychają. Sama intensywność ma związek również z użytymi drożdżami oraz ich kondycją. Trzeba uzupełnić płyn w rurce i tyle. Ma to spore znaczenie w ciepłe miesiące, bo sporo robactwa się kręci. Ze swojej strony mogę Ci polecić użycie zamiast wody despreja (lub innego środka tego typu). Zauważyłem, że muszki już na sam jego zapach nie chcą tak chętnie wskakiwać do rurki jak przy zwykłej wodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikemat Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Ze swojej strony mogę Ci polecić użycie zamiast wody despreja (lub innego środka tego typu). Zauważyłem, że muszki już na sam jego zapach nie chcą tak chętnie wskakiwać do rurki jak przy zwykłej wodzie. Desprej jest ok, tylko lubi odparować jeszcze szybciej niż woda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r1u52 Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Zatkaj wylot rurki kawałkiem zwiniętego papieru z papierowego ręcznika, chustki higienicznej albo papieru toaletowego. Muchy nie wpadają, woda tak szybko nie paruje, a "bulkanie" nie jest takie głośne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się