Dominik Opublikowano 31 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 hm, szukam na tej wiki, ale tam nic nie jest dokładnie opisane, o tych fermentacjach tylko wspominają że jest burzliwa i cicha i tyle... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 31 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 ok, warzenie rozpoczęte. Tylko mam jedną wątpliwość. Wiem że muszę użyć obydwie fermentacje (burzliwą i cichą), wiem na czym polegają, tylko nie wiem jak doprowadzić do jednej, a jak do drugiej? Co zrobić żeby była fermentacja burzliwa, a co żeby była cicha? Warzenie rozpoczęte a Ty się pytasz o fermentację ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 31 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 (edytowane) Coder już podał http://www.wiki.piwo.org/index.php/Fermentacja_brzeczki A cicha polega na zlaniu młodepo piwa z nad osadów do drugiego pojemnika i pozostawieniu do wyklarowania . W zależności od piwa 1-3 tyg . Następnie znowu przelanie z nad osadów do pojemnika z kranikiem , dodanie środka do refermentacji i rozlew . ps. Swoją drogą wielki szacun , nie wiedzieć nic o warzeniu piwa i od razu warka z zacieraniem Edytowane 31 Stycznia 2010 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 31 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 hm, szukam na tej wiki, ale tam nic nie jest dokładnie opisane, o tych fermentacjach tylko wspominają że jest burzliwa i cicha i tyle... Faktycznie mało http://www.wiki.piwo.org/index.php/Fermentacja_brzeczki tylko 18 kb tekstu, Coder mogłeś się bardziej wysilić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi