KillingJoke Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 (edytowane) Witam wszystkich oraz każdego z osobna!Długo się zbierałem z rozpoczęciem swojej przygody z warzeniem domowego piwka częściowo z braku funduszy a częściowo z braku pewności czy warto, ale jednak w końcu postanowiłem rozpocząć swoją przygodę zwłaszcza, że chcę związać z tym przyszłość Studia a potem praca. Tak więc na chwilę obecną popełniłem dwie warki i postaram się je lekko opisać.Warka #1 Dunkelweizen zestaw surowców od twojbrowar.plOczekiwana ilość gotowego piwa 20 LGęstość 11.2 BLGIBU 14EBC 49,8Zasyp:Słód Pszeniczny 2.2 kg (53.7%) EBC 4Monachijski 0.8 kg (19.5%) EBC 16Strzegom Wiedeński 0.8 kg (19.5%) EBC 6Karmelowy ciemny 0.2 kg (4.9%) EBC 650Czekoladowy 0.1 kg (2.4%) EBC 1000Chmiel:Lubelski 30g 4% alfaDrożdże:Mangrove Jack's M20 Bavarian Wheat Zacieranie:12.3 L wody do zacierania 48C15 min w 44C15 min w 63C15 min w 72CDodanie słodu czekoladowego: 45 min w 72C10 min w 78C Wysładzanie 17.1 L wody o temp. 76C lub do osiągnięcia 25.3 L brzeczkiChmielenie: Lubelski 30g 4% alfa, 60 min Fermentacja burzliwa: 7 dni w 21CButelkowanie: przygotowany roztwór glukozy krystalicznej 276,2 g, oczekiwane nagazowanie 4 v/v. Spostrzeżenia:-Miałem problem z próba jodową nie wiem czy to przez mój brak doświadczenia (pewnie tak), ale przy przerwie w 72C przynajmniej wg. przepisu zacieranie powinno trwać 45 minut i w teorii próba jodowa powinna wyjść negatywna. W moim przypadku a przynajmniej tak mi się wydawało cały czas jod zmienia barwę tak więc przetrzymałem w sumie o dodatkowe 30 minut dopiero wtedy próba wyszła negatywna, a przynajmniej tak mi się zadawało . Skutkiem tego a przynajmniej mi oraz osobą, którym dawałem do próbowania piwo w pierwszym łyku wydawało się lekko wodniste. - Tak teraz już wiem, że dodając tyle glukozy prosiłem się o granaty, następnym razem pójdę po rozum do głowy . Mimo wszystko nagazowanie wyszło zajebiste nic nie walnęło. Takie szczęście nowicjusza. Ogólnie jak na 1 warkę jestem mile zaskoczony zwłaszcza, że od razu zabrałem się za zacieranie a nie brewkity. Jak szaleć to szaleć. Na pewno następnym razem jak będę robił dunkelweizena to już nie z gotowych zestawów a raczej wg. własnego pomysłu i z konsultacją wśród bardziej doświadczonych kolegów i koleżanek .Warka #2 American Amber Ale, zestaw surowców od twojbrowar.plOczekiwana ilość gotowego piwa 20 LGęstość 10.7 BLGIBU 32EBC 22.1Zasyp: Pale Ale 3 kg (73.2%) EBC 8Monachijski 0.8 kg (19.5%) EBC 16Crystal 150 0.3 kg (7.3%) EBC 150Chmiele: Bravo 15 g 15.5 % alfaWillamette 25 g 5 % alfaWillamette 25 g 5 % alfaCascade 20 g 6 % alfaAurora 100 g 8.5 % alfa Drożdże: Fermentis Safale US-05 Zacieranie:14.3 L wody do zacierania 74.9CTemp 68 C, Czas 70 minTemp 78 C, Czas 5 min Wysładzanie 16.6 L wody o temp. 76C lub do osiągnięcia 26.8 L brzeczkiChmielenie: Bravo 15 g 60 min 15.5 % alfaWillamette 25 g 10 min 5 % alfaWillamette 25 g 1 min 5 % alfaCascade 20 g 1 min 6 % alfaFermentacja burzliwa: 8 dni w temp 21CFermentacja cicha: 7 dni w temp 20C + dodanie na ostatnie 3 dni chmielu Aurora 100 g. Butelkowanie: 123,1 g cukru w roztworze dodanym przed rozlewem do fermentora. Spostrzeżenia:-W sumie to co tu mogę napisać? Kolejny zestaw surowców od twojbrowar.pl tym razem padło na AAA byłem ciekaw tego piwa. Ogólnie proces zacierania jak i chmielenie przebiegł bez większych problemów. Tym razem podczas chmielenia użyłem woreczka na chmiel co bardzo ułatwiło mi ten etap. Za to miałem problem podczas filtracji chmielin podczas butelkowania. Wykorzystałem sprawdzony przez wielu patent z rajstopą. Dla pewności włożyłem jedną w drugą lecz mimo to taki mały pyłek jakimś cudem przedostał się do piwa przez co w butelkach widać mały osad. Mam nadzieję, że nie będzie gushingu. - Taka krótka informacja co do chmielu Aurora. Chmiel ten w początkowym stadium warzenia nie był w planie. Dostałem go i pod namową znajomych uznałem, że zaryzykuje i dodam go na cichą. Zamiast AAA wyszło takie lekkie APA . Dziś próbowałem jedną butelkę bardziej z ciekawości co z tej aurory uzyskam, tak więc aromat jak dla mnie super, goryczka nie dominuje, gazu mało ale to raczej norma jak na ledwo 2 dzień po butelkowaniu. Zostawię w spokoju resztę i zobaczę pod koniec tygodnia co się tam tworzy. Edytowane 24 Sierpnia 2016 przez KillingJoke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KillingJoke Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 (edytowane) Warka #3 American Stout - mieszanka własna z konsultacją u doświadczonego kolegi.Przyjechał kurier z surowcami tak więc mogę już coś napisać Oczekiwana ilość gotowego piwa 21 LGęstość 13.3 BLGIBU 62EBC 124.5Zasyp: Od początku gotowaniaWeyermann - Pale Ale Malt 4 kg (66.7%) EBC 7Weyermann - Caramunich typ II 0.75 kg (12.5%) EBC 120Weyermann - Pszeniczny czekoladowy 0.5 kg (8.3%) EBC 1100Weyermann - Jęczmień palony 0.2 kg (3.3%) EBC 1150Płatki Owsiane Skleikowane 0.4 kg (6.7%) EBC 4Na 15 min przed końcem zacierania:Weyermann - Jęczmień palony 0.15 kg (2.5%) EBC 1150Zacieranie: 16.4 L wody 73.6C45 min w 66C25 min w 72C1 min w 78CWysładzanie 16.8 L 76C lub do osiągnięcia 27.7 L brzeczkiChmielenie: Amarillo 30 g 60 min 8.9 %Amarillo 30 g 30 min 8.9 %Simcoe 30 g 15 min 11.4 %Simcoe 50 g na zimno ostatnie 3 dni 11.4 %Drożdże: Safale S-04Leżakowanie minimum 3 tygodnie minimum.Fermentacja burzliwa 10 dni w 18-19 stopniachFermentacja cicha 5-73,2g cukru na butelkęWarzenie planuję na niedzielę/poniedziałek w weekend mam plan zmontować chłodnicę zanurzeniową oraz lodówkę styropianową. Edytowane 31 Sierpnia 2016 przez KillingJoke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KillingJoke Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2016 (edytowane) Warka #2 American Amber AlePiwo bardzo ładnie się wyklarowało, niestety osad pyłu z chmielin psuje efekt ;(. No trudno się mówi będzie trzeba lać pewna ręką ;DWysłane z mojego LG-H955 przy użyciu Tapatalka Edytowane 24 Września 2016 przez KillingJoke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KillingJoke Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2016 (edytowane) Warka #3 American Stout30.08.2016Drożdże zadane o 6 rano przed pracą ;D fermentacja ruszyła na oko po 9 godzinach bo jak wróciłem o 15 to już pięknie i żywo bulgotało <3Wysłane z mojego LG-H955 przy użyciu Tapatalka Edytowane 24 Września 2016 przez KillingJoke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KillingJoke Opublikowano 11 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2016 (edytowane) Warka #4 Saison na koniec lata. Oczekiwana ilość gotowego piwa 20 LGęstość 12,9 BLGIBU 29EBC 27,8Zasyp: Od początku gotowaniaWeyermann - Pilzneński 2,7 kg EBC 5Weyermann - Wiedeński 0,8 kg EBC 8Weyermann - Pszeniczny 0,7 kg EBC 5Weyermann - Carahell 0,2 kg EBC 25Weyermann - Caraaroma 0,2 kg EBC 400Weyermann - zakwaszający 0,1 kg EBC 8Zacieranie: 16.4 L wody 73.6C60 min w 64C45 min w 72CWysładzanie 16,1 L 76C lub do osiągnięcia 25,5 L brzeczkiChmielenie: Marynka 20 g 65min 10%Saaz 20 g 20min 4,5%Saaz 10 g 5min 4,5%Dodatki: Curacao 20g na ostatnie 20min gotowaniaGlukoza 300g na ostatnie 5min gotowaniaDrożdże: Wyeast 3724 SaisonFermentacja burzliwa 14 dni w 22CFermentacja cicha 20 dni w 22C200g cukru na refermentacje Edytowane 11 Września 2016 przez KillingJoke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KillingJoke Opublikowano 24 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 (edytowane) Warka #3 American StoutNo muszę przyznać, że stoucik jest kozak piana super, czuć chmiele, palone słody bardzo dobrze wyczuwalne ale nie dominujące, czekolada też. Niby dopiero 8 dni od butelkowania, ale już jest dobrze wszyscy wychwalają ciekawe co będzie po 3 tygodniach Edytowane 24 Września 2016 przez KillingJoke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się