kondek Opublikowano 4 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2016 (edytowane) Dystorsja o 3:51 jest browarem domowym prowadzonym przez mnie oraz moją dziewczynę i to Ona zasugerowała żeby założyć temat w zapiskach piwowarów domowych. Każdemu życzę drugiej połówki która się tak angażuje i wspiera W miarę możliwości nasze piwa można znaleźć w depozycie w Piwnym Krafcie przy ul. Stalowej w Warszawie. Z zapiskami ruszamy od 9 zacieranej warki, do tej pory uwarzyliśmy: 1. Niemiecka IPA, zestaw surowców z BA (16.04) 2. American Wheat 3. Witbier (28.05) 4. Single Hop Simcoe "Ucieczka z Tropiku" (17.06) 5. American Wheat "Olympic Weed" (10.07) 6. American Amber Ale "Bursztynowy Wyciek" (30.07) 7. Foreign Extra Stout (06.08) 8. Polskie Ale "Prawdziwa Polka Patriotka" (21.08) 9. Black AIPA "trzy miesiące morskiej żeglugi" (04.09) 10. Witbier II (24.09) 11. Single Hop Citra (15.10.16) 12. Milk Stout (30.10.16) 13. Świąteczne (19.11.16) 14. Dubbel (8.12.16) 15. Żytnia AIPA (30.12.16) 16. Belgian Blond z wiśniami (15.01.17) 17. Belgian Blond z malinami (15.01.17) 18. Bitter (28.01.17) 19. Single Hop Galaxy (5.02.17) 20. Russian Imperial Stout (16.02.17) Edytowane 16 Marca 2017 przez kondek vviola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 4 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2016 (edytowane) BLACK AIPA Recenzja Data Warzenia: 04.09.16 Cicha: 17.09.16 (bez chmielu) około 5BLG Butelkowanie: 25.09.16 Składniki: Pale Ale (Strzegom) 3,5kg Monachijski (Strzegom) 0,5kg Caramunich I 0,5kg Barwiący (Strzegom) 0,2kg Magnum (13AA) 30g Cascade (6,8AA) 80g Tomahawk (15AA) 15g Simcoe 20g Amarillo 25g drożdże Danstar Nottingham, gęstwa, 3. pokolenie rozbujane na mieszadle Przebieg procesu Słody wrzucono do 14litrów wody (3l/kg), 66st - 60minut, 72st - 15minut, 78st - 5minut. Z filtracji i wysładzania uzyskano 20 litrów brzeczki, BLG w granicach 13-14 Gotowanie 80minut Chmielenie: 60' - 30g Magnum 20' - 25g Cascade 2' - 15g Tomahawk Do fermentora odebraliśmy 13 litrów brzeczki 17BLG co dało wydajność 65%, reszta została zlana na przyszłe startery. Wyliczone IBU: 70-75 Na fermentację cichą dodano: 55g Cascade, 20g Simcoe, 25g Amarillo Po fermentacji uzyskano 11,5 litra piwa. Edytowane 27 Października 2016 przez kondek vviola i pigmei 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 28 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 (edytowane) WITBIER II Recenzja (1) Recenzja (2) Recenzja (3) Recenzja (4) Data Warzenia: 24.09.16 Cicha: brak Butelkowanie: 15.10.16 Składniki: Słód pilzneński 3kg Płatki pszenne błyskawiczne 2,4kg Płatki owsiane błyskawiczne 0,4kg chmiel SAAZ 30g chmiel EKG 25g kolendra indyjska 10g curacao 20g rumianek 14g skórki z 4 pomarańczy i 2 grejpfrutów drożdże M21 Belgian Wit Przebieg procesu Do 17 litrów wody wsypano słód oraz płatki, wytrzymano w temp. 55st przez 20minut. Zacier podgrzano do 64st i wytrzymano 80minut. Podgrzano do 76st na 5 minut i wysładzano do uzyskania 27,5 litra filtratu około 13BLG Gotowanie 70minut Chmielenie: 60' - 25g EKG 15' - 20g SAAZ 5' - skórki z pomarańczy i grejpfrutów, 14g rumianku, 10g rozgniecionej kolendry, 20g curacao 0' - 10g SAAZ Po gotowaniu uzyskano 21litrów brzeczki 15BLG. Dodano około 3 litry wody uzyskując 24litry brzeczki 13BLG. Edytowane 10 Lutego 2017 przez kondek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 Dystorsja o 3:51 jest browarem domowym prowadzonym przez mnie oraz moją dziewczynę i to Ona zasugerowała żeby założyć temat w zapiskach piwowarów domowych Chłopie pilnuj jej jak oka w głowie i nie wypuszczaj z rąk. kondek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 26 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 (edytowane) SINGLE HOP CITRA Recenzja (1)Recenzja (2) Data Warzenia: 15.10.16 Cicha: 26.10.16 Butelkowanie: Składniki: Słód pilzneński 2kg Słód Pale Ale 3kg Słód Karmelowy 30 0,25kg Chmiel Citra 13,2AA Suchary US-05 Przebieg procesu Do 16 litrów wody wsypano słody, wytrzymano w temp. 61-64st przez 50minut. Zacier podgrzano do 71-74st i wytrzymano 20minut. Podgrzano do 78st na 5 minut i wysładzano do uzyskania 26 litrów. Gotowanie 60minut Chmielenie: 60' - 25g Citra 20' - 20g Citra 10' - 20g Citra 5' - 15g Citra Po gotowaniu uzyskano 21litrów brzeczki 13,5-14BLG. Wyliczone IBU ~49 26.10.16 Zlano na cichą z dodatkiem 120g Citry. Młode piwo odfermentowało do 3BLG Edytowane 23 Grudnia 2016 przez kondek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 30 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 (edytowane) MILK STOUT Recenzja (1) Recenzja (2) Recenzja (3) Recenzja (4) Data Warzenia: 30.10.16 Butelkowanie: 18.11.16 Składniki: Słód pilzneński 2kg Karmelowy 600 0,25kg Carafa II 0,1kg Black (Bestmalz) 0,25 Palony jęczmień 0,1kg Chocolate (Fawcet) 0,25kg 150g płatków owsianych Laktoza 300g Chmiel Fuggles 50g Drożdze suchary S-04 Przebieg procesu Dzień przed warzeniem namoczono 50g palonego jęczmienia w około litrze wody. Do 12 litrów wody i "wywaru" z palonego jęczmienia dodano słody. Zacier wytrzymano w 66-68st przez 75 minut (50g palonego jęczmienia dodano po 30 minutach), następnie podgrzano do 76-78st na 15 minut i przelano do filtracji. WYsłodzono: 10 + 8 = 18 litrów BLG=10 Gotowanie 60minut Chmielenie: 60' - 25g Fuggles 30' - 10 Fuggles 15 - 300g Laktozy 0' - 15g Fuggles Po gotowaniu uzyskano 14litrów brzeczki 14BLG (z laktozą) Piwo odfermentowało do 7BLG. Pachnie pięknie czekoladowo, w smaku wyraźnie kawowe. Edytowane 6 Lutego 2017 przez kondek vviola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 23 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 (edytowane) ŚWIĄTECZNE Data Warzenia: 19.11.16 Cicha: 6.12.16 Butelkowanie: 13.12.16 Składniki: Pilzneński (Weyermann) - 3kg Chocolate (Fawcett) - 0,25kg Special B - 0,2kg Pszenica prażona - 0,1kg Cukier brązowy kandyzowany - 0,25kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0,22kg Chmiel Dr Rudi - 14g Chmiel EKG - 20g Drożdże FM25 Klasztorna Medytacja, litrowy starter goździki (moździerz) - 3 sztuki kardamon (moździerz) - 1 sztuka imbir pokrojony w paseczki - 16g cynamon (moździerz) - 2 kory przyprawa do piernika - 1 płaska łyżka wanilia - 2 laski (planowany dodatek macerowanej na zimno) Przebieg procesu Do 12 litrów wody wsypano słody. Wytrzymano kolejno: 30 minut w 63-65st, 30 minut w 65-67st, 20 minut w 71-72st; podgrzano do 78st i przelano do filtracji. Wysłodzono 17,5l. Gotowanie 70minut 60' - 14g Dr Rudi 23' - 15g EKG 5' - cukier kandyzowany + przyprawy 0' - 5g EKG Po gotowaniu uzyskano 13litrów brzeczki 16,5BLG, dodano litrowy starter FM25. 6.12.16: Piwo odfermentowało do 3BLG, zostało zlane na cichą z dodatkiem 12-dniowego maceratu (200ml ciemnego rumu + 2 wanilie) Edytowane 23 Grudnia 2016 przez kondek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 23 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2016 (edytowane) DUBBEL Recenzja (1) Recenzja (2) Data Warzenia: 8.12.16 Cicha: brak Butelkowanie: 5.01.17 Składniki: słód pilzneński 3kg słód pszeniczny 0,65kg słód abbey 0,25kg słód special B 0,25kg słód carafa I 50g cukier kandyzowany domowy płynny 0,4kg chmiel magnum 11g chmiel EKG 7g drożdże FM25, gęstwa po Świątecznym Przebieg procesu Słody wsypano do 14 litrów wody, wytrzymano 60 minut w 66-63st, 15 minut w 72-71st, wygrzew w 77-78st. Po filtracji i wysładzaniu uzyskano 18 litrów BLG 13.5 Gotowanie 60minut 60' - 11g magnum 15aa 13' - 400g cukru kandyzowanego 5' - 7g EKG Po gotowaniu uzyskano 13litrów brzeczki 18,5BLG, dodano około 0,5l wody uzyskująć 13,5 litra - 17,8BLG Edytowane 16 Marca 2017 przez kondek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 6 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 ŻYTNIA AIPA Data Warzenia: 30.12.16 Cicha: 9.01.17 Butelkowanie: 15.01.17 Składniki: pale ale (BestMalz) 3,5kg żytni (Weyermann) 1,5kg monachijski (Weyermann) 0,7kg płatki owsiane błyskawiczne 0,4kg pszeniczny 0,35kg carapils 0,25kg citra 18g amarillo 55g centennial 50g chinook 15g mosaic 70g suchary Danstar Nottingham Przebieg procesu Słody wsypano do 21l wody, zacierano w temp. 69-68st przez 80minut, podgrzano do 78stopni i przelano do filtracji. Wysłodzono: 8,5+2+10+8+2,5 = 31l 13,6brix. Gotowanie 60minut 60' - 18g citra 25' - 20g centennial, 20g amarillo hop stand w 75st - 20g centennial, 20g amarillo, 20g mosaic Po gotowaniu otrzymano 24litry 15brix 9.01.17 dodano chmiel na zimno: 15g chinook 50g mosaic 15g amarillo 10g centennial 15.01 Zabutelkowano z dodatkiem 86g cukru (2.0) Po gotowaniu uzyskano 13litrów brzeczki 18,5BLG, dodano około 0,5l wody uzyskująć 13,5 litra - 17,8BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 16 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 (edytowane) BELGIAN BLOND Z MALINAMI / WIŚNIAMI recenzja Data Warzenia: 15.01.17 Cicha: 25.01.17 Butelkowanie: 04.02.17 (maliny), 12.02.17 (wiśnie) Składniki: 3kg pilzneński 1,5kg pale ale 0,5 crystal wheat 0,4kg płatki owsiane 0,6kg cukier kandyzowany płynny 8g magnum 18g dr Rudi 19g EKG drożdże FM25, gęstwa po Dubblu Przebieg procesu Słody wsypano do 17l wody, zacierano przez 80 minut w 67-66 stopniach i podgrzano. Wysłodzono 10 +10+5,5 = 25,5l 13 brix Gotowanie 60minut 60' - 8g Magnum +10g dr Rudi 30' - 13g EKG 15' - 600g cukru kandyzowanego płynnego 5' - 6g EKG + 8g Dr Rudi Po gotowaniu otrzymano 22litry 16,5brix 25.01 Piwo odfermentowało do 7,5 brix, zlano do 2 fermentorów, z dodatkiem 1,2kg wiśni oraz 1,2kg malin Edytowane 14 Maja 2017 przez kondek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 16 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 BITTER Data Warzenia: 28.01.17 Cicha: brak Butelkowanie: 12.02.17 Składniki: 3kg pale ale 0,4kg płatki jęczmienne 0,2kg brown 0,2kg caramalt 16g Target 10g UK Goldings 10g Fuggles gips piwowarski płaska łyżeczka 3g mech irlandzki drożdże FM10 starter litrowy Przebieg procesu Słody wsypano do 12l wody, zacierano przez 90 minut w 70-66 stopniach i podgrzano. Wysłodzono 11 +6,5 +5,5 = 23l Gotowanie 60minut 60' - 16g Target 15' - 10g UK Goldings + 10g Fuggles 10' - mech irlandzki Po gotowaniu otrzymano 18litrów 13brix, dodano 1,5l wody i starter uzyskując około 21 litrów 11,5 brix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 16 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 SINGLE HOP GALAXY Data Warzenia: 05.02.17 Cicha: 15.02.17 Butelkowanie: 20.02.17 Składniki: 3kg Pale Ale (bestmalz) 0,1 karmelowy 30 (strzegom) 62g Galaxy pół łyżeczki gipsu piwowarskiego US-05 suchary Przebieg procesu Słody wsypano do 11l wody, zacierano przez 50 minut w 63-60 stopniach, następnie 20 minut 73-70 stopni i wygrzano do 78. Wysłodzono 7,5 +12 = 19,5l 9brix Gotowanie 85minut 60' - 7g Galaxy 25' - 15g Galaxy 10' - 15g Galaxy Po gotowaniu otrzymano 13litrów 13 brix 15.02.17 Na zimno dodano 25g galaxy i zebrano gęstwę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 16 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 RUSSIAN IMPERIAL STOUT Data Warzenia: 06.02.17 Cicha: 08.03.17 Butelkowanie: Składniki: 3kg Pale Ale Bestmalz 2kg Monachijski 2 (W) 0,3kg Monachijski 1 (W) 0,05kg Carafa 1 Special 0,25kg Carafa 3 Special 0,2kg Jęczmień Palony (S) 0,1kg Chocolate (F) 0,5kg Pale Chocolate (F) 0,25kg Caraaroma (W) 0,25kg Caramunich 1 (W) 0,1kg Special X 0,07kg Karmelowy 30 (S) 0,04kg Karmelowy 600 (S) 0,05kg Brown (F) 0,8kg płatki owsiane 0,38kg płatki jęczmienne 0,5kg laktoza 50g Magnum 13,5AA US-05 gęstwa po single hop galaxy (19) Przebieg procesu Do 21,5 litra wody wsypano cały zesyp. Zacierano w temperaturze 69-63 stopni przez 90minut. Podgrzano do 78st, przelano do filtracji. Uzyskano 10 + 7 + 2 = 19litrów 22 brix Gotowanie 100 minut 60' - 50g Magnum 10' - 500g laktoza Uzyskano 13,5 litra 29,5 brix (26 brix bez laktozy) 8.03 Przelano na cichą. Uzyskano 12,5 litra 21 brix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się