Skocz do zawartości

Browar Onufry


Rekomendowane odpowiedzi

14 12 2015 # 135 Russian Imperial Stout 25 °Blg
Zasyp
Słód pale ale - 4kg 
Słód Pilzeński - 2kg

Słód Monachijski - 2kg

Jęczmień prażony - 0,6kg
Słód Carafa II - 0,1kg
Słód Biscuit – 0,2kg
Słód barwiący – 0,4kg
płatki owsiane 1kg 
płatki jęczmienne (skleikowane) 0,4kg
Ekstrakt niechmielony jasny (syrop) 1,7kg
Cukier – 0,3kg
Zacieranie
67 °C 1,5 h, 72°C 15', 78°C 20' filtracja
Chmielenie 75'
Galaxy (granulat), 14,7%)- 10g > 70'
Magnum (granulat), 11,2%)- 15g > 70'
Equinox (granulat), 13,1%)- 15g > 70'
Equinox (granulat), 13,1%)- 20g > 30'
Lubelski (granulat), 3,5%)- 40g > 30'
Fermentacja
Gęstwa S-04 uzyskałem 22L, 25 °Blg 

5- 01- 2016 RIS zabutelkowany

Edytowane przez Szwed
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

# 136 Porter Bałtycki 22,5°Blg
Zasyp
-Pilzeński - 5,9 kg
-Monachijski - 2,7 kg
- Biscuit - 0,2 kg
- Caraaroma - 0,4 kg
- Czekoladowy 0,17 kg
- Barwiący 0,2 kg
-Płatki jęczmienne (błyskawiczne) 0,8kg
- cukier 1kg

Zacieranie
25 L wody
52°C-10', 65°C-30', 78°C-30', 74°C-(1h z powodu wyjazdu z domu)  76°C
Chmielenie 60'

Marynka 44g – 60' 

Marynka 20g – 15' 
Fermentacja -Wyeast 2308 Munich Lager gęstwa

Uzyskałem 25L 22,5°Blg + 3L rezerwy ok. 10°Blg

 

8 02 2016 Porter poszedł na cichą 7°Blg z dodatkiem 50g płatków dębowych mocno prażonych  

7 03 2016 Piwo poszło w butelki

Edytowane przez Szwed
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# nr 137 Bock   8. 01. 2016

słód pilzneński Bruntal 5,5kg

słód monachijski Bruntal 3,0kg

słód karmelowy 20 30 EBC Bruntal 2,kg

słód Caraaroma 0,15kg

słód Biscuit - 0,1 kg

Zacieranie

- 25L wody o temp 50°C

- grzeję do 62°C i przetrzymujemy przez 10'

- odbieram 1/3  - dekokt i 72°C 15'  gotuje się 20'

- zwracam powoli dekokt do całości 68°C 40' , 72°C 15'

 Chmielenie 60'

35g Magnum - 60'

15g Saaz - 15'

Drożdże Wyeast 2308 Munich Lager gęstwa

Wyszło 31L 15 °Blg

3 02 2016 Piwo poszło w butelki z dodatkiem 120g cukru 4°Blg

Edytowane przez Szwed
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

27.01.2016 # 138 Pils Bohemski 11°Blg

- pilzneński bruntal 4,5kg
- karmelowy bruntal 23-30 EBC 0,42kg
Zacieranie
50°C - 20', 60°C - 40', 70°C - 20', 76°C '
Chmielenie 65'
5' 40g Premiant granulat 6,1% a-k
40' 40g Saaz granulat 3,6% a-k
55' 30g Saaz granulat 3,6% a-k
Fermentacja
Starter 1,5L Wyeast Czech Pils™ 2278 Uzyskałem 25L 11°Blg

29 02 2016 Piwo przelane do Kega oraz w butelki 

Edytowane przez Szwed
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

10.02.2016 # 139 PILSNER
- pilzneński bruntal 5,3kg
- monachijski bruntal 2,5kg
- karmelowy bruntal 23-30 EBC 0,25kg
- zakwaszający 0,15kg
Zacieranie
20l wody z 10.ml kwasu fosforowego
53°C - 10', 64°C - 20' 1/3 dekokt 100°C - 10',
72°C - 30' do filtracji dodałem 10.ml kwasu fosforowego na 30L wody
Chmielenie 70'
22g - Magnum (granulat), 11,2%)- 15g > 70'
20g Premiant granulat 6,1% a-k > 40'
20g Premiant granulat 6,1% a-k > 20'
50g Saaz granulat 3,6% a-k > 20'
Fermentacja
Wyeast Czech Pils™ 2278 gęstwa Uzyskałem 37L 11°Blg

29 02 2016 Piwo przelane do Kega oraz w butelki 

Edytowane przez Szwed
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

# 140 Tmave

Zasyp

- Pilzneński BruntL 6kg

- Monachijski Bruntal 2,5kg

- Caraaroma 0,3kg

- Słód Barwiący 0,20kg

Zacieranie 22 L wody

52°C - 10', 63°C - 45', 70°C - 15', 76°C - 10' (słody ciemne dodane na koniec zacierania)

Chmielenie 60'

60' 30g Magnum granulat Zawartość alfa kwasów 11,2%

15' 50g Sladek granulat Zawartość alfa kwasów 5,98%

fermentacja

Wyeast Czech Pils™ 2278 gęstwa  Uzyskałem 39L 13,5°Blg

 

30 03 2016 Piwo przelane do Kega oraz w butelki 

Edytowane przez Szwed
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 141 Polotmave

Zasyp

- Pilzneński BruntL 6kg

- Monachijski Bruntal 3kg

- Czekoladowy jasny 0,1kg

- Słód Barwiący 0,05kg

Zacieranie 22 L wody

52°C - 10', 63°C - 45', 70°C - 15', 76°C - 10'

Chmielenie 60'

60' 15g Magnum granulat Zawartość alfa kwasów 11,2%

60' 38g Premiant granulat Zawartość alfa kwasów 6,1%

20' 50g Sladek granulat Zawartość alfa kwasów 5,98%

5' 22g Saaz granulat Zawartość alfa kwasów 3,6%

fermentacja

Wyeast Czech Pils™ 2278 gęstwa  Uzyskałem 38L 13,5°Blg

 

31 03 2016 Piwo przelane do Kega oraz w butelki 

Edytowane przez Szwed
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 142 Pilsner vol 2

Zasyp

- pilzneński bruntal 5,3kg

 - monachijski bruntal 3kg

 - karmelowy bruntal 23-30 EBC 0,68kg

Zacieranie standard

Chmielenie 60'

60' 50g Premiant granulat Zawartość alfa kwasów 6,1%

25' 30g Kazbek granulat Zawartość alfa kwasów 4,43%

15' 30g Kazbek granulat Zawartość alfa kwasów 4,43%

0' 40g Kazbek granulat Zawartość alfa kwasów 4,43%

fermentacja

Wyeast Czech Pils™ 2278 gęstwaUzyskałem 38L 12°Blg

 

1 04 2016 Piwo przelane do Kega oraz w butelki 

Edytowane przez Szwed
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

22 04 2016 # nr 143 American IPA
Zasyp:
Słód Pale Ale 5,1 kg
Słód Pilzneński 2,0 kg
Słód pszeniczny 1,0 kg

Słód Carahell 0,3kg
Zacieranie
- 50°C - 15'
- 68°C - 80'
- 72°C - 15' > 78°C - Filtracja
Chmielenie 60'
Chmiel Magnum (granulat, 13%)- 30g > 60'
Chmiel Equinox (granulat, 13,9%)- 20g > 60'
Chmiel Equinox (granulat, 13,9%)- 20g > 30'
Chmiel Centennial (granulat, 6,5%)- 30g > 15'
Chmiel Simcoe (granulat, 11,4%)- 30g > 15'
Chmiel Centennial (granulat, 6,5%)- 20g > 5'
Chmiel Simcoe (granulat, 11,4%)- 20g > 5'
Uzyskałem 31 L 17°Blg
Fermentacja uwodnione US-05 

 

10 05 2016 Piwo przelałem  w butelki 

Edytowane przez Szwed
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 30 04 2016  # 144 American Wheat

Zasyp

- Pszeniczny Bruntal 4,5kg

- Pilzneński Bruntal 4,5kg

- Karmelowy 20-30 EBC Bruntal 0,5kg

Zacieranie 22L wody

54°C - 5', 63°C - 50', 70°C - 15', 76°C - 10'

Chmielenie 60'

60' 30g Citra granulat Zawartość alfa kwasów 13,5%

20' 50g Cascade granulat Zawartość alfa kwasów 6,1%

1' 20g Citra granulat Zawartość alfa kwasów 13,5%

1' 20g Cascade granulat Zawartość alfa kwasów 6,1%

fermentacja

Drożdże FM50 Kłosy Kansas gęstwa (Wielkie dzięki Voytek :okey: )

Uzyskałem 37L 13,5°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 05 2016 # nr 145 Black IPA

Zasyp:

Słód Pilzneński Bruntal8,0 kg

Słód Karmelowy Bruntal 23-30 EBC 0,72 kg

Słód Barwiący 0,25kg                                                                                                                  

Słód Czekoladowy 0,15kg

Cukier 0,5kg                                                                                                                        

Zacieranie

- 52°C - 20', 65°C - 30', 70°C - 30',  74°C - 15' > 78°C - Filtracja

Chmielenie 90'

Chmiel Magnum (granulat, 13%)- 30g > 70'

Chmiel Equinox (granulat, 13,9%)- 20g > 70'

Chmiel Equinox (granulat, 13,9%)- 20g > 30'

Chmiel Centennial (granulat, 6,5%)- 30g > 15'

Chmiel Simcoe (granulat, 11,4%)- 25g > 15'

Chmiel Centennial (granulat, 6,5%)- 20g > 1'

Chmiel Simcoe (granulat, 11,4%)- 25g > 1'

Uzyskałem 32 L 16,5°Blg

Fermentacja gęstwa US-05

Edytowane przez Szwed
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 05 2016 # nr 146 American Barley Wine

Zasyp:

Słód Pale Ale Bruntal 6,0 kg

Słód Monachijski Bruntal 2,5 kg

Słód Pszeniczny 1,0 kg  

Słód Karmelowy 0,63 kg

Ekstrakt niechmielony jasny (syrop) 1,7kg

Cukier 0,7kg  

Zacieranie

67 °C 1,5 h, 72°C 15', 78°C filtracja

Chmielenie 90'

Chmiel Magnum (granulat, 13%)- 30g > 70'

Chmiel El Dorado (granulat, 15,2%)- 50g > 70'

Chmiel El Dorado (granulat, 15,2%)- 20g > 30'

Chmiel Willamette (granulat, 4,9%)- 30g > 25'

Chmiel Willamette (granulat, 4,9%)- 30g > 15'

Uzyskałem 21 L 27°Blg oraz 2L  9,5°Blg rezerwy na startery

Fermentacja 0,7L gęstwa  US-05

 

31 05 2016 Piwo przelane w butelki  8°Blg

Edytowane przez Szwed
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

7- 07- 2016    # nr 147 Witbier
Zasyp
- pilzneński  4,7 kg
- pszenica niesłodowana 4,0 kg

- płatki owsiane 0,5 kg
- płatki jęczmienne 0,40kg
Zacieranie
Pszenicę oraz płatki jęczmienne skleikowałem w 10l wody przerwa 15' w temp 100°C.
50°C 15' , 66°C 40', 69 °C 20', 72°C 30'   78°C filtracja
Chmielenie 60'
60' - 30g East Kent Golding 5,7 %
20'- 50g Saaz 4,2% 
9' - Kolędra 15g
5' - 116g świeżych skórek ze słodkiej pomarańczy 
3' - Kolędra 15g
Fermentacja
FM20 Białe Walonki (gęstwa)  Uzyskałem 43 L 11°Blg

Edytowane przez Szwed
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.