crocco Opublikowano 12 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2015 Aleś poszedł z tym Steinbachem,nie lepiej było karkówkę uwędzić? Efekt byłby podobny a już jutro mógłbyś kosztować gotowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 14 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 Aleś poszedł z tym Steinbachem,nie lepiej było karkówkę uwędzić? :lol:Efekt byłby podobny a już jutro mógłbyś kosztować gotowe. Będzie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 15 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 (edytowane) 14 12 2015 # 135 Russian Imperial Stout 25 °BlgZasypSłód pale ale - 4kg Słód Pilzeński - 2kgSłód Monachijski - 2kgJęczmień prażony - 0,6kgSłód Carafa II - 0,1kgSłód Biscuit – 0,2kgSłód barwiący – 0,4kgpłatki owsiane 1kg płatki jęczmienne (skleikowane) 0,4kgEkstrakt niechmielony jasny (syrop) 1,7kgCukier – 0,3kgZacieranie67 °C 1,5 h, 72°C 15', 78°C 20' filtracjaChmielenie 75'Galaxy (granulat), 14,7%)- 10g > 70'Magnum (granulat), 11,2%)- 15g > 70'Equinox (granulat), 13,1%)- 15g > 70'Equinox (granulat), 13,1%)- 20g > 30'Lubelski (granulat), 3,5%)- 40g > 30'FermentacjaGęstwa S-04 uzyskałem 22L, 25 °Blg 5- 01- 2016 RIS zabutelkowany Edytowane 7 Stycznia 2016 przez Szwed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 7 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 (edytowane) # 136 Porter Bałtycki 22,5°BlgZasyp-Pilzeński - 5,9 kg-Monachijski - 2,7 kg - Biscuit - 0,2 kg- Caraaroma - 0,4 kg- Czekoladowy 0,17 kg- Barwiący 0,2 kg-Płatki jęczmienne (błyskawiczne) 0,8kg- cukier 1kg Zacieranie25 L wody52°C-10', 65°C-30', 78°C-30', 74°C-(1h z powodu wyjazdu z domu) 76°CChmielenie 60'Marynka 44g – 60' Marynka 20g – 15' Fermentacja -Wyeast 2308 Munich Lager gęstwa Uzyskałem 25L 22,5°Blg + 3L rezerwy ok. 10°Blg 8 02 2016 Porter poszedł na cichą 7°Blg z dodatkiem 50g płatków dębowych mocno prażonych 7 03 2016 Piwo poszło w butelki Edytowane 7 Marca 2016 przez Szwed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 9 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 (edytowane) # nr 137 Bock 8. 01. 2016 słód pilzneński Bruntal 5,5kg słód monachijski Bruntal 3,0kg słód karmelowy 20 30 EBC Bruntal 2,kg słód Caraaroma 0,15kg słód Biscuit - 0,1 kg Zacieranie - 25L wody o temp 50°C - grzeję do 62°C i przetrzymujemy przez 10' - odbieram 1/3 - dekokt i 72°C 15' gotuje się 20' - zwracam powoli dekokt do całości 68°C 40' , 72°C 15' Chmielenie 60' 35g Magnum - 60' 15g Saaz - 15' Drożdże Wyeast 2308 Munich Lager gęstwa Wyszło 31L 15 °Blg 3 02 2016 Piwo poszło w butelki z dodatkiem 120g cukru 4°Blg Edytowane 3 Lutego 2016 przez Szwed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 27 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 (edytowane) 27.01.2016 # 138 Pils Bohemski 11°Blg- pilzneński bruntal 4,5kg- karmelowy bruntal 23-30 EBC 0,42kgZacieranie50°C - 20', 60°C - 40', 70°C - 20', 76°C 'Chmielenie 65'5' 40g Premiant granulat 6,1% a-k40' 40g Saaz granulat 3,6% a-k55' 30g Saaz granulat 3,6% a-kFermentacjaStarter 1,5L Wyeast Czech Pils™ 2278 Uzyskałem 25L 11°Blg 29 02 2016 Piwo przelane do Kega oraz w butelki Edytowane 29 Lutego 2016 przez Szwed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 Czechy, widzę, rozruszane:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 10 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 (edytowane) 10.02.2016 # 139 PILSNER- pilzneński bruntal 5,3kg- monachijski bruntal 2,5kg- karmelowy bruntal 23-30 EBC 0,25kg- zakwaszający 0,15kgZacieranie20l wody z 10.ml kwasu fosforowego53°C - 10', 64°C - 20' 1/3 dekokt 100°C - 10',72°C - 30' do filtracji dodałem 10.ml kwasu fosforowego na 30L wodyChmielenie 70'22g - Magnum (granulat), 11,2%)- 15g > 70'20g Premiant granulat 6,1% a-k > 40'20g Premiant granulat 6,1% a-k > 20'50g Saaz granulat 3,6% a-k > 20'FermentacjaWyeast Czech Pils™ 2278 gęstwa Uzyskałem 37L 11°Blg 29 02 2016 Piwo przelane do Kega oraz w butelki Edytowane 29 Lutego 2016 przez Szwed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 2 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 (edytowane) # 140 Tmave Zasyp - Pilzneński BruntL 6kg - Monachijski Bruntal 2,5kg - Caraaroma 0,3kg - Słód Barwiący 0,20kg Zacieranie 22 L wody 52°C - 10', 63°C - 45', 70°C - 15', 76°C - 10' (słody ciemne dodane na koniec zacierania) Chmielenie 60' 60' 30g Magnum granulat Zawartość alfa kwasów 11,2% 15' 50g Sladek granulat Zawartość alfa kwasów 5,98% fermentacja Wyeast Czech Pils™ 2278 gęstwa Uzyskałem 39L 13,5°Blg 30 03 2016 Piwo przelane do Kega oraz w butelki Edytowane 31 Marca 2016 przez Szwed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 4 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 (edytowane) # 141 Polotmave Zasyp - Pilzneński BruntL 6kg - Monachijski Bruntal 3kg - Czekoladowy jasny 0,1kg - Słód Barwiący 0,05kg Zacieranie 22 L wody 52°C - 10', 63°C - 45', 70°C - 15', 76°C - 10' Chmielenie 60' 60' 15g Magnum granulat Zawartość alfa kwasów 11,2% 60' 38g Premiant granulat Zawartość alfa kwasów 6,1% 20' 50g Sladek granulat Zawartość alfa kwasów 5,98% 5' 22g Saaz granulat Zawartość alfa kwasów 3,6% fermentacja Wyeast Czech Pils™ 2278 gęstwa Uzyskałem 38L 13,5°Blg 31 03 2016 Piwo przelane do Kega oraz w butelki Edytowane 31 Marca 2016 przez Szwed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 5 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 (edytowane) # 142 Pilsner vol 2 Zasyp - pilzneński bruntal 5,3kg - monachijski bruntal 3kg - karmelowy bruntal 23-30 EBC 0,68kg Zacieranie standard Chmielenie 60' 60' 50g Premiant granulat Zawartość alfa kwasów 6,1% 25' 30g Kazbek granulat Zawartość alfa kwasów 4,43% 15' 30g Kazbek granulat Zawartość alfa kwasów 4,43% 0' 40g Kazbek granulat Zawartość alfa kwasów 4,43% fermentacja Wyeast Czech Pils™ 2278 gęstwaUzyskałem 38L 12°Blg 1 04 2016 Piwo przelane do Kega oraz w butelki Edytowane 1 Kwietnia 2016 przez Szwed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Dolniaki, dolniaki, dolniaki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 (edytowane) 22 04 2016 # nr 143 American IPAZasyp:Słód Pale Ale 5,1 kgSłód Pilzneński 2,0 kgSłód pszeniczny 1,0 kgSłód Carahell 0,3kgZacieranie- 50°C - 15'- 68°C - 80'- 72°C - 15' > 78°C - FiltracjaChmielenie 60'Chmiel Magnum (granulat, 13%)- 30g > 60'Chmiel Equinox (granulat, 13,9%)- 20g > 60'Chmiel Equinox (granulat, 13,9%)- 20g > 30'Chmiel Centennial (granulat, 6,5%)- 30g > 15'Chmiel Simcoe (granulat, 11,4%)- 30g > 15'Chmiel Centennial (granulat, 6,5%)- 20g > 5'Chmiel Simcoe (granulat, 11,4%)- 20g > 5'Uzyskałem 31 L 17°BlgFermentacja uwodnione US-05 10 05 2016 Piwo przelałem w butelki Edytowane 10 Maja 2016 przez Szwed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Krzysiek, ile IBU wyszło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Nie mam zainstalowanego BS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2016 30 04 2016 # 144 American Wheat Zasyp - Pszeniczny Bruntal 4,5kg - Pilzneński Bruntal 4,5kg - Karmelowy 20-30 EBC Bruntal 0,5kg Zacieranie 22L wody 54°C - 5', 63°C - 50', 70°C - 15', 76°C - 10' Chmielenie 60' 60' 30g Citra granulat Zawartość alfa kwasów 13,5% 20' 50g Cascade granulat Zawartość alfa kwasów 6,1% 1' 20g Citra granulat Zawartość alfa kwasów 13,5% 1' 20g Cascade granulat Zawartość alfa kwasów 6,1% fermentacja Drożdże FM50 Kłosy Kansas gęstwa (Wielkie dzięki Voytek ) Uzyskałem 37L 13,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 4 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 (edytowane) 4 05 2016 # nr 145 Black IPA Zasyp: Słód Pilzneński Bruntal8,0 kg Słód Karmelowy Bruntal 23-30 EBC 0,72 kg Słód Barwiący 0,25kg Słód Czekoladowy 0,15kg Cukier 0,5kg Zacieranie - 52°C - 20', 65°C - 30', 70°C - 30', 74°C - 15' > 78°C - Filtracja Chmielenie 90' Chmiel Magnum (granulat, 13%)- 30g > 70' Chmiel Equinox (granulat, 13,9%)- 20g > 70' Chmiel Equinox (granulat, 13,9%)- 20g > 30' Chmiel Centennial (granulat, 6,5%)- 30g > 15' Chmiel Simcoe (granulat, 11,4%)- 25g > 15' Chmiel Centennial (granulat, 6,5%)- 20g > 1' Chmiel Simcoe (granulat, 11,4%)- 25g > 1' Uzyskałem 32 L 16,5°Blg Fermentacja gęstwa US-05 Edytowane 6 Maja 2016 przez Szwed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 7 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 (edytowane) 7 05 2016 # nr 146 American Barley Wine Zasyp: Słód Pale Ale Bruntal 6,0 kg Słód Monachijski Bruntal 2,5 kg Słód Pszeniczny 1,0 kg Słód Karmelowy 0,63 kg Ekstrakt niechmielony jasny (syrop) 1,7kg Cukier 0,7kg Zacieranie 67 °C 1,5 h, 72°C 15', 78°C filtracja Chmielenie 90' Chmiel Magnum (granulat, 13%)- 30g > 70' Chmiel El Dorado (granulat, 15,2%)- 50g > 70' Chmiel El Dorado (granulat, 15,2%)- 20g > 30' Chmiel Willamette (granulat, 4,9%)- 30g > 25' Chmiel Willamette (granulat, 4,9%)- 30g > 15' Uzyskałem 21 L 27°Blg oraz 2L 9,5°Blg rezerwy na startery Fermentacja 0,7L gęstwa US-05 31 05 2016 Piwo przelane w butelki 8°Blg Edytowane 31 Maja 2016 przez Szwed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 8 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2016 (edytowane) 7- 07- 2016 # nr 147 WitbierZasyp- pilzneński 4,7 kg- pszenica niesłodowana 4,0 kg- płatki owsiane 0,5 kg- płatki jęczmienne 0,40kgZacieraniePszenicę oraz płatki jęczmienne skleikowałem w 10l wody przerwa 15' w temp 100°C.50°C 15' , 66°C 40', 69 °C 20', 72°C 30' 78°C filtracjaChmielenie 60'60' - 30g East Kent Golding 5,7 %20'- 50g Saaz 4,2% 9' - Kolędra 15g5' - 116g świeżych skórek ze słodkiej pomarańczy 3' - Kolędra 15gFermentacjaFM20 Białe Walonki (gęstwa) Uzyskałem 43 L 11°Blg Edytowane 8 Lipca 2016 przez Szwed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się