amrish Opublikowano 25 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2016 Pale ale 4kg 68% płatki 800g 14% jęczmień palony 350g 6% caraaroma 300g 5% crystal 120l 300g 5% carafa III 100g 2% planuję dać słody palone na 15min w temp 72 lubię mocno palone stouty, jednak bez kwaśnego posmaku z jęczmienia, jest to moje pierwsze podejscie z własną recepturą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 26 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Skoro lubisz "mocno palone stouty, jednak bez kwaśnego posmaku z jęczmienia" to dodaj łyżeczkę sody oczyszczonej do gotowania (niestety wszystko i tak zależy od tego jaką masz wodę). Wszystko wtedy zacieraj od początku. Reszta wygląda ok. Nie napisałeś jak chcesz to zacierać i jak chmielić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amrish Opublikowano 26 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 (edytowane) chmielenie już mam w kalkulatorze rozpisane z resztek po 3 warkach, zacieranie infuzyjne 68 stopni, do negatywnej próby potem dodanie ciemnych słodów na 15min w 72 zgodnie z tym co napisałeś to łyżeczka sody i całość infuzyjnie 68, taki mam plan Edit Mam miekką wodę, czajnik elektryczny nigdy nie był czyszczony z osadu, można ją pić z kranu i jest dobra w smaku, do każdego ciemnego piwa dawać łyżeczkę sody? Edytowane 26 Września 2016 przez amrish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się