LukK Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 (edytowane) Wszyscy mają swój wątki, więc i ja będę miał swój. W sumie to najlepszy sposób na przechowywanie swoich receptur. Moją przygodę z warzeniem rozpocząłem w lipcu. Najpierw uwarzyłem 2 piwa z ekstraktów. Efekty były zadowalające, ale nie powalające. Myślę że było to spowodowane trochę zbyt wysokimi temperaturami fermentacji i słabą kontrolą owej temperatury.Przed pierwszym warzeniem z zacieraniem zrobiłem skrzynie styropianową w której nawet przy wysokich upałach w sierpniu udawało mi się obniżyć temperaturę piwa < 10 C , aby je sklarować. Edytowane 15 Października 2016 przez LukK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukK Opublikowano 29 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 (edytowane) Warka #01 15.08.2016 AIPIA Zasyp: słód pale ale 6kg słód pszeniczny 0,7kgsłód Karmelowy 30 0,7kg Chmiel: Simcoe 50g Citra 50g Amarillo 50g Mosaic 50g Zacieranie: 67°C - 50min 72°C - 10min 78°C – 5min Chmielenie: Czas gotowania 60min 60min – 12g Simcoe i Citra 15min – 8 g Simcoe, Citra, Amarillo, Mosaic 5min - 8 g Simcoe, Citra, Amarillo, Mosaic 0min- 8 g Simcoe, Citra, Amarillo, Mosaic Chmielenie na zimno na ostatnie 5 dni14g Citry i Simcoe 26g Amarillo i Mosaic Brzeczka nastawna: 25 litrów, 14,5°Blg Drożdze: Gęstwa po US – 05 po wcześneijszym piwie z ekstraktów. Fermentacja burzliwa: 8 dni w zakresie od 18°C do 20°C Fermentacja cicha: 7 dni w temperaturze 18°C. Na ostatnie 3 dni lagerowanie z dodatkiem łyżeczki żelatyny. Piwo osiągnęło 8°C. Uwagi i wrażenia:W trakcie butelkowania piwo było klarowne jak koncerniak. Po refermentacji jest lekko opalizujące.Piwo naprawdę mocno bucha aromatem chmielu (może dlatego że jest jeszcze całkiem świeże). W smaku wybijająca się przyjemna cytrusowa gorycz, skontrowana lekką słodyczą, więc piwo jest bardzo zbalansowane. Przynam iż jestem pozytywnie zaskoczony efektem pierwszego piwa z zacieraniem. Udało mi się uzyskać efekt jaki chciałem. Warka była dosyć spora, ale piwo zrobiło furorę wśród rodziny i znajomych, dlatego mimo dużej ilości początkowej pozostało już tylko kilka butelek. Na zdjęciu piwo po tygodniu, jeszcze brzydka piana, bo się w pełni nie nagazowało. Edytowane 15 Października 2016 przez LukK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukK Opublikowano 3 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 (edytowane) Warka #02 19.08.2016 Hefeweizen Zasyp: słód pszeniczny 2,5kg słód pilzeński 1,7kgsłód Karmelowy pszeniczny 0,2kg Chmiel: Hallertauer Tradition 30g Zacieranie: 43-44°C - 120min 52°C - 10min 66°C – 45min 72°C – 15min Mash out Chmielenie: Czas gotowania 60min 60min – 15g Hallertauer Tradition 15min – 15g Hallertauer Tradition Brzeczka nastawna: 21 litrów, 12,5°Blg Drożdze: FM41 Gwoździe i banany Fermentacja: Zadanie małej ilości drożdży do schłodzonej brzeczki do 12 °C. Drożdże walczyły i przez 2 dni podnosiły temperaturę do 18 °C. Potem temperatura podniesiona do 20°C. Odfermentowane przez 16 dni do 2,5 blg. Uwagi i wrażenia: Efekt został osiągnięty - piwo z potężnym aromatem bananów i lekkim goździkiem. Wyszło lekko słodowe, ale w moim odczuciu zbyt wodniste. Aromatu chmielu nie czuć. Mocno nagazowane, ładna piana. Po miesiącu w butelce zebrała się spora ilość osadu na dnie i piwo wydaje się prawie krystaliczne przed zamieszaniem butelką.Piwo jest bardzo podobne do Polskiej pszenicy z Redenu co było moim zamierzeniem od początku, dlatego jestem zadowolony. Piwo zeszło bardzo bardzo szybko, bo znajomym bardzo smakowało i wszyscy byli zdziwieniem aromatem banana i musiałem im tłumaczyć, ze jak piją książęce pszeniczne to to nie jest hefeweizen tylko lager z dodatkiem pszenicy Edytowane 15 Października 2016 przez LukK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukK Opublikowano 15 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 (edytowane) Warka #03 02.09.2016 Milk Stout Zasyp: słód pale ale 2,5kg słód monachijski 1kgsłód karmelowy 30 0,5kg słód czekoladowy 400 0,3kg słód czekoladowy 1200 0,3kg płatki owsiane 0,5kg laktoza 0,5kg Chmiel: Perle 30g Zacieranie: słód zadany w 55°C67°C - 45min 72°C - 20min 78°C – 5min Chmielenie: Czas gotowania 60min 60min – 15g Perle 15min – 15g Perle i 0,5kg laktozy Brzeczka nastawna: 25 litrów, 13,5°Blg Drożdze: S-04 Fermentacja burzliwa: 17 dni w 18°C Po tygodniu dodatek macerowanej w rumie wanilii. Uwagi i wrażenia: Ogólnie piwo przyzwoite, ale chyba najgorsze z moich dotychczasowych. Piwo mimo iż było fermentowane w dobrej temperaturze ma jakieś nieprzyjemne aromaty. Pierwszy raz używałem S-04 i nie wiem czy negatywny aromat to wina drożdży, czy laktozy.Dodatkowo po miesiącu od zabutelkowania nagazowanie jest delikatne, a piana znikoma (tutaj winowajcą jest wanilia zapewne). Edytowane 15 Października 2016 przez LukK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukK Opublikowano 15 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 (edytowane) Warka #04 11.09.2016 "Grey APA" - Earl Grey American Pale Ale Zasyp: słód pale ale 5kg słód monachijski 0,6kgsłód CaraRed 0,3kg słód CaraPils 0,15kg Chmiel: Simcoe 50g Citra 50g Amarillo 50g Zacieranie: słód zadany w 55°C67°C - 50min 72°C - 10min 78°C – 5min Chmielenie: Czas gotowania 60min 60min – 8g Simcoe i Citra 15min – 10 g Simcoe, Citra, Amarillo 5min - 10 g Simcoe, Citra, Amarillo 0min- 10 g Simcoe, Citra, Amarillo Chmielenie na zimno na ostatnie 5 dni12g Citry i Simcoe 20g Amarillo Brzeczka nastawna: 25 litrów, 13,5°Blg Drożdze: FM52 Amerykański Sen – zrobiłem starter 1l 8blg Fermentacja burzliwa: 9 dni w zakresie od 17°C do 19°C Fermentacja cicha: 6 dni w temperaturze 18°C. Na ostatnie 3 dni lagerowanie. Piwo osiągnęło 8°C. Na ostatnie 14 godzin100g herbaty earl grey (poszedłem do sklepu z herbatą i kupiłem dobrej jakości czystego earl greya) Uwagi i wrażenia:W trakcie butelkowania piwo było lekko zmętnione od herbaty. Biorąc łyk wyczuwalna jest początkowa przyjemna goryczka na poziomie 40 ibu i aromat chmielu, który po chwili zamienia się w intensywny aromat herbaty. Piwo wyszło troszeczkę za słodkie, ale dzięki temu smak jest bardzo zbalansowany i przyjemny. Piwo wzięło udział w Warszawskim Konkursie Piw Domowych i zajęło 5 miejsce . Edytowane 15 Października 2016 przez LukK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się