szwagry Opublikowano 30 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2016 (edytowane) Wraz z Szwagrem ważymy piwo w Kocierzu Moszczanickim, koło Żywca.Warzymy od maja 2016. Po 13 zrobionych piwach stwierdziłem, że czas zacząć prowadzić notatki elektronicznie... bo będzie to wygodniejsze. Jeżeli ktoś czytając będzie miał uwagi lub rady to niech się nie krępuje i pisze śmiało Receptury są dostępne również na: http://www.brewness.com Sprzęt jakim dysponujemy: Garnek: 37l Chłodnica zanurzeniowa własnej roboty Filtr z oplotu Spławik do mierzenia Blg Kapslownica stołowa HD (Greta została zepsuta) 3 wiadra 30l bez kraniaka 2 wiadra 30l z kranikiem (jedno filtracja, drugie do rozlewu) 1 wiadro 33l przezroczyste 3 lodówki ze styropianu Tak więc zaczynamy: Warka 1 Finlandia Lager 1,5 kg - Puszka z zestawu startowego “Browamator” Generalnie piwo dostało infekcji w większości butelek ;(, najprawdopodobniej źle wymyte. Warka 2 Barleywine - Puszka z sklepu “Browamator” Warka 2 Jakaś- Puszka z sklepu “Browamator” Warka 4 Stout - zestaw “Browamator” Pierwsza warka z zacieraniem (dużo błędów przy pierwszym razie) Warka 5 NZIPA - zestaw “Browamator” http://www.brewness.com/pl/batch/1782/view Warka 6 HEFEWEIZEN - zestaw “Browamator” http://www.brewness.com/pl/batch/1876/view Warka 7 WITBIER - zestaw “Browamator” http://www.brewness.com/pl/batch/1957/view Warka 8 STOUT OWSIANY - zestaw “Browamator” http://www.brewness.com/pl/batch/2000/view Warka 9 BITTER - receptura własna http://www.brewness.com/pl/batch/2016/view Warka 10 IPA - receptura własna http://www.brewness.com/pl/batch/2145/view Warka 11 IPA 2- receptura własna http://www.brewness.com/pl/batch/2239/view Warka 12 PPA- receptura własna http://www.brewness.com/pl/batch/2286/view Warka 13 Porter Imperialny- receptura oparta o recepturę:WiHuRa warka #79 http://www.brewness.com/pl/recipe/imperialny-porter/view Warka 14 Pszeniczne http://www.brewness.com/pl/recipe/pszeniczne-jasne-v2/view Warka 13 Porter Imperialny Warzenie: 11.09.2016 | Estymacja z brewness: 25,3°Blg | warka 20l | IBU 85 | SRM 44 | Zakładana wyd.: 71% Drożdże: US - 05 - gęstwa po IPA (250ml) Zasyp: Słód pilzneński - Weyermann 5kg Pale Ale - Weyermann 2kg Monachijski typ I - Strzegom 1,1kg Pszeniczny - Strzegom 1kg Carafa I - Weyermann 0,4kg Karmelowy 600 - Strzegom 0,4kg Zakwaszający 0,15kg suma: 10,05kg Woda: z kranu Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 22l 90 minut - 67-64°C dolanie 3l wrzątku + podgrzewanie 10minut 72°C Wysładzanie do uzyskania 24l brzeczki Gotowanie: 90 min 60 min - 80g Admiral Fermentacja burzliwa: Ilość brzeczki w fermentorze: 21l - 25°Blg Drożdże zadane w temperaturze 18°C - fermentor w komorze styropianowej z zamrożonymi butelkami pet. Rano następnego dnia - temperatura w komorze 11°C a brzeczka 14°C, fermentacja ruszyła na dobre po około 20 godzinach od zadania droży. 11-17.09.2016 - temperatura wzrastała od 14-20°C 18.09.2016 - temperatura uciekła do 23 °C 19-30.092016 - 20°C Fermentacja cicha: 16.10.2016 w niedzielę 16.10.2016 Imperialny Porter został przelany na cicha, zeszło do 7blg co wg kalkulatora daje 11,5%. Nie spodziewałem się, że s-05 zejdą tak nisko. dodane: Płatki dębowe francuskie - średnio opiekane (50g) Warka 13,5 Porter? Warzenie: 01.10.2016 | 12°Blg | warka 20l | IBU ?? | SRM ?? | Zakładana wyd.: ?? Drożdże: US - 05 - gęstwa po IPA (250ml) Zasyp: Wysłodziny po porterze + Ekstrakt słodowy ciemny WES 1,7 kg Woda: z kranu Gotowanie: 60 min 60 min - 80g Admiral 10 min - EKG Fermentacja burzliwa: Ilość brzeczki w fermentorze: 20l - 11°Blg Drożdże zadane w temperaturze 20°C - fermentor w komorze styropianowej z zamrożonymi butelkami pet. Temperatura utrzymywana na poziomie 20°C (01.10.2016) do butelek poszło piwo powstałe z wysłodzin po porterze. Zeszło do 3,5 Blg. W smaku przede wszystkim gorzka czekolada, delikatna palność. Wyszło 37 butelek 0,5l. Do re fermentacji poszło 70g cukru zagotowane z 700ml wody. Edytowane 19 Października 2016 przez szwagry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagry Opublikowano 30 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2016 (edytowane) Warka 14 Pszeniczne Warzenie: 01.10.2016 | Estymacja z brewness: 11,9°Blg | warka 25l | IBU 14 | SRM 4,1 | Zakładana wyd.: 78% http://brewness.com/pl/recipe/pszeniczne-jasne-v2/view Drożdże: White Labs WLP300 Hefeweizen Ale (pierwsze raz płynne ) Zasyp: Słód pilzneński - Weyermann 1,5kg Pszeniczny - Strzegom 3,5kg suma: 5kg Woda: z kranu Zacieranie, filtracja, wysładzanie: wody do zacierani 17,5l - 3,5l/kg 45°C 25min 55°C 15min 62°C 40min 72°C 40min 78°C 5min Gotowanie: 60 min 60 min - 40g Lubelski Fermentacja burzliwa: planowana 14 dni Uwagi: 02.10.2016 - Wydajność wznacznie wzrosła dzięki samodzielnemu śrutowaniu. Dzięki temu wyszło 26,3 l w fermentorze, co finalnie da około 25l piwa gotowego. Drożdże zadane bezpośrednio z saszetki do brzeczki o temp. 16°C, producent pisał, że przy piwie do 12 Blg można tak zrobić, mam nadzieję, że przy takiej ilości piwa nie będzie problemu ze startem. Edytowane 2 Października 2016 przez szwagry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagry Opublikowano 3 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 W sobotę (01.10.2016) do butelek poszło piwo powstałe z wysłodzin po porterze. Zeszło do 3,5 Blg. W smaku przede wszystkim gorzka czekolada, delikatna palność. Wyszło 37 butelek 0,5l. Do re fermentacji poszło 70g cukru zagotowane z 700ml wody. Generalnie sprzęt czyszczę Clo2 i zaczynam mieć problemy ze spryskiwaczem (MERCURY SUPER 360 PRO+). Mam wrażenie, że jakiś plastik lub uszczelka koroduje. Kupiłem taki ze względu na to, że miał być przeznaczony do chemii tego typu. Czy ktoś z Was miał taki problem? Da się jakoś zregenerować taki spryskiwacz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 3 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 Ja używam merkurego i niestety. Płukanie po clo2 praktycznie od razu po użyciu i co sezon wymiana, to pada uszczelka, a wymiana jedynie całej głowicy, która kosztuje prawie tyle co cały. Odporny na agresywną chemię (niestety nie pamiętam producenta) na zamówienie proponowali mi za ok 60 plnów (za 0,5 l).Merkurych mam 4 za tą cenę, co mi wystarczy na 4 sezony (jednak ważne jest dokładne płukanie po użyciu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagry Opublikowano 3 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 Ja używam merkurego i niestety. Płukanie po clo2 praktycznie od razu po użyciu i co sezon wymiana, to pada uszczelka, a wymiana jedynie całej głowicy, która kosztuje prawie tyle co cały. Odporny na agresywną chemię (niestety nie pamiętam producenta) na zamówienie proponowali mi za ok 60 plnów (za 0,5 l). Merkurych mam 4 za tą cenę, co mi wystarczy na 4 sezony (jednak ważne jest dokładne płukanie po użyciu). Dzięki za odpowiedź. W takim razie będę musiał zaopatrzyć się w nowy. Generalnie to starałem się płukać spryskiwacz zimną wodą i prze "fukać" go nią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 3 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 Też kiedyś miałem kupić taki spryskiwacz, stwierdziłem jednak że kupie kilka za parę zł, sprawują się całkiem dobrze. Jeden spryskiwacz wytrzymuje 2-3 sezony, clo2 cały czas w spryskiwaczu. Najbardziej awaryjny jest gumowy tłoczek, który pęka - szczególnie w miejscu zetknięcia ze sprężyną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagry Opublikowano 19 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 w niedzielę 16.10.2016 Imperialny Porter został przelany na cicha, zeszło do 7blg co wg kalkulatora daje 11,5%. Nie spodziewałem się, że s-05 zejdą tak nisko. Pszenica zostanie rozlana dopiero w najbliższą sobotę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się