Mojo Opublikowano 1 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2016 Singel Hop APA Mosaic Plan: 14Blg, 45IBU Zasyp (plan 14Blg): - plale ale Strzegom - 3,5kg - carabelge Weyermann - 0,25kg - pszeniczny Strzegom - 0,1kg Chmiel: - mosaic - 45g Drożdże: US-05 (uwodnione) Zacieranie infuzyjne: 68 - 60min 78 - 10min Chmielenie 60' - 5g 30' - 5g 15' - 10g 0'- 15g Wysładzanie do 11l=16blg (zwiększyła się wydajność) Dodane 2l wody => gotowanie wg powyższego Fermentacja: 2016-08-21 burzliwa 12l, ~14blg - temp. 22-23C (wystartowały po 36h) 2016-09-02 koniec burzliwiej -> 3blg 2016-09-02 cicha + 20g mosaica 2016-09-13 koniec cichej -> blg nie mierzone Butelkowanie: Refermentacja 250ml wody + 90g sacharozy Wyszło 20 butelek 0,5l Uwagi: 2016-09-28 -> mocne nagazowanie, mój błąd, mosaic rewelacyjny, goryczka na akceptowalnym poziomie co do stylu, nagazowanie już nie, poprawka do następnego apa single hopa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mojo Opublikowano 17 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 X-mas ale – 2016-08-21 Plan: 14Blg, 32IBU Zasyp (plan 17-18Blg): - pale ale Strzegom - 2,5kg - monachijski II Strzegom - 0,5kg - caraamber Weyermann - 0,5kg - carabelge Weyermann – 0,5kg - czekoladowy jasny Strzegom – 0,1kg - płatki owsiane błyskawiczne - 0,1kg - pszeniczny Strzegom - 0,1kg Chmiel: - marynka 9,5% – 15g - lubelski 3,6% – 10g Drożdże: S-33 (uwodnione) Dodatki: - laktoza – 200g - miód gryczany - 350g - kardamon - 5szt - anyż (nie gwiazdki) - 4szt - goździki - 8szt - cynamon - płaska łyżeczka b.płaska - imbir - j.w Zacieranie infuzyjne: 68C - 60min 78C - 10min -> dodany czekoladowy jasny Chmielenie: 60' - 15g marynka 10' - 10g lubelski Po gotowaniu mam 18blg przy 12l Fermentacja: 2016-08-21 burzliwa 12l, ~18blg - temp. 20-22C (wystartowały po paru godzinach) 2016-09-02 koniec burzliwiej -> 5blg Butelkowanie: Refermentacja -> 250ml wody + 50g sacharozy +200g laktozy Wyszło 31 butelek 0,33l + 2 butelki 0,5l Uwagi: Po dwóch tygodniach od butelkowania otwarłem pierwszą butelkę, z czystej ciekawości, piernik pachnie, barwa piernikowa, zdaje się że wyszło, ale po otwarciu drugiej butelki 4go października piwo odchodzi od piernika, jest słodkie, lekko alkoholowe, piana przyjemna dla oka. Zobaczymy na święta, to pierwszy mój x-mas. Następny X-mas Ale już na T-58. Miód -> przetestowałem, sprawdziłem na własnej warce, potwierdzam że nic nie wnosi do piwa z smaku miodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się