Versaar Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 Czołem. W wiadrze fermentuje mi aktualnie APA. W najbliższym czasie planowałem ją przelać do drugiego fermentora w celu wyklarowania oraz chmielenia na zimno. Ostatnio zaopatrzyłem się w hop stopper i naszła mnie taka myśl: a może tak wkręcić hop stopper do wiadra z kranem i przelać następnie do niego piwo? Hop stopper wykonany jest z rurek miedzianych oraz nierdzewnej siatki 200micron do tego dochodzi jeszcze nakrętka z mosiądzu. Czy są jakieś przeciwwskazania aby piwko klarowało się w fermentorze z zainstalowanym hop stopperem do kranu? Nie wniesie to jakichś metalicznych posmaków? Próbował ktoś czegoś takiego i odradza/nie wnosi sprzeciwu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 Ja osobiście bym nie ryzykował. U mnie wygląda to tak, że przed butelkowaniem robię syrop z wody i glukozy do refermentacji. Jest to dużo wygodniejsze i bezpieczniejsze niż dosypywanie cukru do każdej butelki z osobna. Wlewam to do drugiego wiadra z którego będę butelkował i tam montował bym dopiero hop stoper (w moim wypadku filtrator z oplotu o ile chmieliłem na zimno) jeśli coś przy przelewaniu by zostało to sraczwężyk sobie poradzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flbc.piaseczno Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 Mosiądz może zareagować i miedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 Miedź zareaguje? Pierwsze słyszę. No chyba że z siarkowodorem, ale to tylko w dobrą stronę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 10 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 Tej "cichej" planuje ok 2 tygodni. O miedź się nie boję, bo jak pisał bart3q, pozwoli na usunięcie siarkowodoru z piwa, ale już o mosiądz bardziej się obawiam. No ale mogę sobie gdybać tylko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się