scooby_brew Opublikowano 9 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 Grodziskie się nadaje, belgijski wit się nadaje, amerykańskie pszeniczne się nadaje, pszeniczno-żytnie, dunkelweisen, berliner weiss, kristalklar, twój własny styl pszeniaka,, do wyboru do koloru. Byle miało w sobie trochę pszenicy. Ja chyba uwarzę Oberon: http://www.piwo.org/forum/t1773-Klon-piwa-Oberon-z-browaru-Bells.html , ale nie jestem na 100% pewny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wassyl Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 no to do dzieła Ja chyba wita na gęstwie po blond ale zrobię - opis pewnie po weekendzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 9 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 (edytowane) Zastanawiam się czy uwarzyć tą recepturę na Dunkelweizen z magazynu piwowarskiego Brew Your Own: Słody: 3 kg słód pszeniczny 1.5 kg monachijski 250g caraMunich 75g Carafa Spcial II Chmiel: 21g Hallertau 4%AA 60min Drożdże: Wyeast 3068 / WLP300 Artykuł napisał Jamil Zainasheff (The Jamil Show na The Home Brewing Network http://thebrewingnetwork.com/shows/The-Jamil-Show ), i on twierdzi że jest to jego ulubione ?pszenne piwo niemieckie?. Jeżeli ktoś to uwarzy, to daj znać jak to smakuje? Edytowane 9 Lutego 2010 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 13 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2010 (edytowane) Dzisiaj warzę moje piwo pszenne, warka będzie 40L, połowa pójdzie do kega, połowa do butelek. Jest to w zasadzie klon lokalnego piwa Oberon, tylko zamiast mieszanki chmieli hallertau i żatecki tą warkę uwarzę z samym żateckim. Receptura: Warka: 11 gal (41L) OG: 1.054 (13.4 Plato) SRM: 4.3 IBU: 22 12 lbs. (5.4kg) 2-row 8 lbs. (3.6kg) słód pszenny 1.5 lbs. (0.68kg) monachijski 1.5 lbs. (0.68kg) dekstrynowy (cara-pils) 3 oz. (85g) żatecki 60 min. 2 oz. (57g) żatecki5 min US-05. Zacieranie: 152*F (66.6°C) na 60 min. Edyt: 2-row możesz zastąpić słodem pils, a chmiel żatecki jest oczywiście taki sam jak Lubelski. Edyt2: Kilka uwag z warzenia: gęstość początkowa mi wyszła 1.050 (13.4 Plato), czyli wydajność miałem 65%. Jest to mniej, ale to dla tego że robiłem wysładzanie częściowe a nie ciągłe (tracę na tym kilka punktów wydajności). Edytowane 9 Marca 2010 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 24 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Wczoraj przeniosłem to piwo do fermentacji cichej, a raczej do klarowania, bo fermentacja już się dawno skończyła Wstawiłem je do zimnego garażu na ?cold brake?, czyli klarowanie piwa w niskiej temperaturze. Dzisiaj użyje też żelatyny żeby lepiej wyklarować i w czasie gotowania użyłem irish moss. Dlaczego chcę klarować piwo pszenne, które i tak powinno być mętne? Bo połowę tego piwa będę butelkował, i chcę mieć w butelkach mało osadu, tylko w sam raz żeby można to piwo pić z butelki. W ten sposób takie piwo pszenne nadaje się np. na ryby albo na piknik i mogę je pić z butelki, albo nawet na imprezę do znajomych i mnie wtedy nie zależy gdy butelki się ?wytrzęsną? w aucie i piwo zrobi się mętne, bo będzie mętne dokładnie tyle, ile powinno być dla dobrego smaku. Zastanawiam się też czy do tego piwa użyć miodu zamiast cukru do butelkowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Moje lutowa pszenica przeskoczy niestety na 8 marca... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wassyl Opublikowano 26 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2010 (edytowane) Ja się wyrobię w weekend - muszę tylko któryś fermentator zwolnić. Będzie klasyczny i prosty Dunkelweizen Edytowane 26 Lutego 2010 przez wassyl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 26 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2010 (edytowane) Też z początku myślałem nad Dunkelweizen, dokładnie nad tą recepturą z magazynu Brew Your Own: http://www.piwo.org/forum/p39232-09-02-2010-19-25-10.html#p39232 , którą umieściłem wyżej. Właściwie to planowałem aby uwarzyć tą recepturę z drożdżami US-05 albo np. White Labs - WLP320 . Prawdę mówiąc to nie lubię ?typowych? bawaryjskich albo belgijskich piw pszennych, ale za to bardzo lubię pszenne piwa uwarzone np. z US-05 albo White Labs - WLP320, które bardziej przypominają typowe drożdże do Ale zamiast drożdże do piwa pszennego. W rezultacie masz piwo, które jest mieszanką stylów American Ale i np. bawaryjski Hefeweisen albo begijski Wit. Takie piwa naprawdę lubię. Edytowane 26 Lutego 2010 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
natrix Opublikowano 4 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Ja się tylko chcę nieśmiało (jako początujący piwowar) zapytać, czy będzie sonda na piwo marca? Bo ta jest na piwo lutego, a już 4 marca mamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 4 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Chyba nie bo jak widzisz ze stycznia i lutego nie było wystarczająco zainteresowania. Co nie znaczy że ty nie możesz rospocząć nowego wątku na marzec, jeżeli myślisz że znajdą się chętni do zabawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
natrix Opublikowano 5 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2010 Cóż... Dzięki za odpowiedź. Ale skoro jak piszesz, zainteresowanie jest małe, to chyba nie ma po co robić następnej. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 5 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2010 Połwa mojego pszeniaka ma pójść do butelek (kurde, znowu zapomniałem kupić kapsli w drodze powrotnej z pracy...), a druga połowa poszła do kega 2 dni temu, i dzisiaj jest już gotowa do picia. I tutaj okazało się że popełniłem pewien błąd. Jak wcześniej wspomniałem dodałem żelatyny do części ?butelkowej? aby mieć mało osadu w butelkach, tylko w sam raz tyle aby można było to piwo pić prosto z butelki. Niestety przez pomyłkę dodałem też żelatyny do części kegowej, i zamiast hefeweizen wyszedł mi kristallweizen. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 9 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2010 (edytowane) Jeszcze jedna uwaga na temat tego piwa: chociasz tym razem użyłem do tego piwa tylko chmiel Zatek (Saaz), to w oryginalnej recepturze dodają do tego też trochę chmielu Hallertauer, głównie na początku gotowania. Co prawda to piwo z samym chmielem żateckim nie jest złe, to mieszanka z Hallertauer jest nawet lepsza. Edytowane 9 Marca 2010 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 piwo miesiąca luty gotowe przerobiłem je z weizena na kristallweizena W tym miejscu będę mało skromny i nieśmiało stwierdzę, iż chyba jestem jedynym piwowarem domowym który wyprodukował piwo w stylu Anteks też się nie przypierdzieli i przyzna rację ( 2 raz ), że filtracja była tu na miejscu co do samego smaku to piwo jest dziwne, 1 i ostatni raz użyłem danstarów do pszenicznego. Goździków i bananów ja nie czuję, jednak w posmaku jest coś z pszenicznego. Piwo delikatne w smaku, wysokie (sztuczne nagazowanie) sprawia że jest naprawdę orzeźwiające i pije się je "duszkiem" jedyny mankament to piana jak w Tyskim piwsko ( prawie cała warka) zostanie rozdana na Bialskiej Giełdzie Birofilów ( jak dotrzyma ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 18 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 BNP zainstaluj sobie antywirusa jakiegoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 18 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 mam, mam nie wiem dlaczego mi to centrum zabespieczeń wywala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 18 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 Włącz w ustawieniach zaporę sieciową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 18 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 bnp zdjecie nr.5 filtrujesz po cichej ?.Opisz co to za cudo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 18 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 jest tak fermentacja burzliwa, na cichą nie zlewam bo po co ? piwo po oznakach zakończonej fermentacji (3-10 dni) zlewam z nad osadu a następnie klaruję zolem krzemionkowym klarowane piwo zlewam z nad osadu dodaję porcję ziemi okrzemkowej a następnie filtruje przez filtr do wody 5" (cała filtracja to wątek nieco rozległy więc nie będę tu go opisywał ). filtr skalda się z obudowy, oraz wkładu polipropylenowego 20 u jako przegrody filtracyjnej. Właściwe medium filtracyjne to ziemia okrzemkowa "70" . Do tego pompa od pralki. jest za słaba więc stawiam fermentator z piwem na taborecie by wytworzyć dodatkowe ciśnienie. wydajnośc to ok 25 l na 15-20 min klarownego napitku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 19 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 Bnp, widzę że uwarzyliśmy prawie dokładnie takie same piwo: kristallweizen - ale A jakich drożdży Danstar użyłeś? Danstar Munich, Nottingham, czy Windsor? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 19 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 @scooby_brew Niestety podkusiło mnie na zastosowanie danstar munich. W opisie było wszystko ładnie, że niby dają piwa z goździkiem i bananem a w realiach posmaków tych brak Nie jest złe ale nastawiłem się na typowego pszeniczniaka a tu taka niespodzianka. :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 28 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 Ponownie spróbowałem mojego pszeniaka; tym razem tą część którą zabutelkowałem (część z kega jest już tylko wspomnieniem). Po wyklarowaniu piwa żelatyną przy pomocy metody ?cold crash? i po17 dniach refermentacji w butelkach piwo wygląda tak: jest zupełnie klarowne gdy pozostawisz drożdże na dnie butelki, Na dnie butelki jest bardzo mało drożdży, tak wygląda to piwo po dolaniu wszystkich drożdży z dna butelki. Czyli to piwo nadaje się na picie prosto z butelki, np. mogę je wziąść ze mną na ryby itp. Całkiem dobrze smakuje też jako kristallweizen ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 28 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 Wygląda smakowicie i na pewno takie jest :smilies: Po Świętach będę warzył pszeniczniaki, surowce już czekają :lol: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 28 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 Wygląda smakowicie i na pewno takie jest Po Świętach będę warzył pszeniczniaki, surowce już czekają :beer: Ano wyglądają. Ja chciałbym przed świętami, ale chyba się nie wyrobię. Muszę zrobić starter z gęstwy od Codera, a i w domu trochę trzeba zrobić i szynki uwędzić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się