przemski Opublikowano 15 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 (edytowane) złota polska jesień więc... wczoraj wytłoczyłem 400kg jabłek i zaczynam produkcję cydru relacja step-by-step na moim fejsie https://www.facebook.com/przemski.skiturynet (to jest link do ogólnego profilu bo jakoś nie mogę znależć opcji linku do konkretnego wątku, jakby co to wątek jest z 14.10.2016) przem Edytowane 15 Października 2016 przez przemski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier Opublikowano 15 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 Obawiam się, że zmiana drożdży nie wiele zmieni odnośnie odfermentowania. Testowałem różne rodzaje drożdży (do wina, cydrów, win musujących, piw), odfermentowanie zawsze było takie same, do 0. Sok jabłkowy to praktycznie fruktoza i każde drożdże bez problemu ją zjedzą w całości. Jeśli chcesz zrobić słodszy cydr to polecam obejrzeć wykład z WFP o cydrach Jakuba Piesio, jest dużo sposobów na słodszy cydr, niestety wszystkie poza dosładzanie są dla mnie sporym wyzwaniem. Przy takiej ilości soku ja pokusiłbym się o przeznaczenie na testy przynajmniej jednego fermentora i spróbował keevingu, niestety jest już chyba za późno na to Powodzenia w fermentacji. Po cichu liczę na więcej relacji i podsumowanie pracy różnych drożdży (czas pracy i wpływ na smak) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 15 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 dzięki za info, obejrzę nie chodzi mi o cydr słodki bo lubię wytrawne smaki tylko o taki lekko "słodowy" zobaczymy jak będzie, poprzedni cydr wyszedł super więc mam nadzieję że i tym razem się uda, a pracę drożdży róznych podsumuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się