YeahBunny Opublikowano 16 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 (edytowane) Witam wszystkich.Postanowiłem robić zapiski na forum bo gubię się z notatkami papierowymi.Zacząłem warzyć w grudniu 2015r, mam na koncie 28 WarekPosiadany sprzęt: Garnek emaliowany 40L 5 Fermentorów z kranikami 31,5L 2 Petainery chłodnica zanurzeniowa Kapslownica Griffo/Gretta Warka 29/30 Earl Grey APA, Hibiskus APAWarka 31. Wiśniowy KwachWarka 32. APAWarka 33. Robust PorterWarka 34. LichtenhainerWarka 35. Berliner Weisse Warka 36. LagerWarka 37. Imperial IPA Warka 38. West Coast IPA Warka 39. Polish IPA Warka 40. Porter BałtyckiWarka 41. Porter AngielskiPlanowane: Warka 42. Old Ale Edytowane 22 Grudnia 2016 przez YeahBunny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YeahBunny Opublikowano 16 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 (edytowane) 29/30 Earl Grey i Hibiskus APA 3.10.16 Skład: Pilzneński Strzegom 5kg Karmelowy Jasny Strzegom 200g Zacieranie: 16l wody 68o 60min 72o 15min 78o 5 min Wysładzanie: 18l wody Chmielenie: 60 min Iunga 25g 11% 15 min Mech irlandzki 10min Cascade 28g 6,8% Drożdże S04 rehydryzowane Fermentacja Burzliwa 11 dni Fermentacja Cicha od 15.10.16 podzielona na 2 fermentory około 7 dni: 14L z dodatkiem herbaty Earl Grey 8L z dodatkiem Hibiskusa przywiezionego z Egiptu 22.10.16 Zabutelkowane blg w obu zeszło do 2.5blg. 29 butelek 0.5 z earl grey oraz 16 butelek 0.5 z Hibiskusem Edytowane 24 Października 2016 przez YeahBunny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YeahBunny Opublikowano 16 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 (edytowane) 31 Wiśniowe 5.10.16 14BLG ilość 23l IBU 20 Skład Pilzneński Strzegom 5kg Zacieranie: 15l wody 68o 60min 72o 15min 78o 5 min Wysładzanie: 16l wodyChmielenie: Iunga 25g 30min 11% Drożdze WLP 665 Flemish Ale Blend zadane w 19oPlanowana Burzliwa 2 tygPlanowana cicha od 19.10 z dodatkiem 3.5kg mrożonych wiśni - około miesiąca Edytowane 22 Grudnia 2016 przez YeahBunny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YeahBunny Opublikowano 16 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 (edytowane) 32. APA 13.10.16 12,5: BLG ilość: 19l IBU: 40 Skład: Pale Ale Strzegom 4,5 kg Karmelowy Jasny Strzegom 225g crystal 40l 225g Zacieranie: 17L wody 67o 70 min 73 o 15min 76 o 5 min Wysładzanie: 16l wody Chmielenie 65 min Marynka 20g 10,5% 20 min Cascade 26g 6,8% 10min Cascade 30g 6,8% Drożdże: FM 52 Amerykański Sen zadane w 18 o Fermentacja burzliwa (planowana) 11 dni w temperaturze otoczenia 19 o Fermentacja cicha od 24.10.16. zeszło do 2.5blg z dodatkiem 47g citry 30.10.16 BLG bez zmian, zabutelkowałem 36 butelek 0.5l Edytowane 18 Listopada 2016 przez YeahBunny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YeahBunny Opublikowano 16 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 (edytowane) 33. Robust Porter 14.10.16 16.5 BLG Ilość 19L IBU 35 Skład: Pale Ale 4kg Monachijski 2kg Karmelowy jasny 400g Karmelowy Ciemny 250g Czekoladowy Jasny 430g Czekoladowy Ciemny 290g Zacieranie: 22l wody 68o 60min 73o 15min 76o 5 min Wysładzanie: 18l wody Chmielenie: 60 min Marynka 25g 11% 15 min Sybilla 25g 6% Fermentacja: Gęstwa S-04 po Earl Grey APA Burzliwa- planowana około 14dni Cicha podzielona na 3 fermentory: 4l płatki dębowe moczone w burbonie + wanilia 4l brak dodatków 10l z suską secholińską Zabutelkowane 11.11.16. 4L w butelki 0.33l z suska w butelki 0.5l Edytowane 18 Listopada 2016 przez YeahBunny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YeahBunny Opublikowano 24 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 (edytowane) 34. Lichtenhainer 24.10.16 Skład Pilzneński strzegom 2kg Wędzony bukiem Steinbach 1kg Pszeniczny Bestmalz 1kg Zacieranie: 13l wody 68o 90min 76o 5 min Wysładzanie: 16l wody Chmielenie: Magnum 14g 60min 12,4% Drożdże : Gęstwa FM52 po APA około 120ml Wyszło: 23l, 10BLG Planowana Burzliwa: 2 tyg cicha podzielona na 2 fermentory 10l 7 dni z kwasem mlekowym 20ml 12l 16g Equinoxa 11.11.16 Zabutelkowano w butelki 0.5l Edytowane 17 Listopada 2016 przez YeahBunny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YeahBunny Opublikowano 24 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 (edytowane) 35. Berliner weisse 24.10.16 Skład Pilzneński Strzegom 2.5kg Pszeniczny Bestmalz 1.5kg Zacieranie: 13l wody 68o 60min 76o 5 min Wysładzanie: 16l wody Chmielenie: Magnum 14g 60min 12,4% Drożdże : Gęstwa FM52 po APA około 120ml Planowana Burzliwa: 2 tyg Planowana cicha: podzielona na 2 fermentory w jednym maliny+20ml kwasu mlekowego w drugim jeżyny +20ml kwasu mlekowego Wyszło: 21l, 10BLG 11.11.16 Zabutelkowałem: 20 butelek 0.5l z jeżynami 20 butelek 0.5l z malinami Edytowane 17 Listopada 2016 przez YeahBunny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YeahBunny Opublikowano 4 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 (edytowane) 36. Lager 28.10.16 Skład Pilzneński Strzegom 3,3kg Karmelowy Jasny 200g Zacieranie: 14l wody 68o 60min 76o 5 min Wysładzanie: 14l wody Chmielenie: 60' Marynka 15g 30' Moust Hood 20g 10' Moust Hood 27g + mech Drożdże : Wyeast 2308 Munich Lager Planowana Burzliwa: 2 tyg temp. otoczenia 9 stopni 17.11.16. Przelałem na cichą 24.11.16. zabutelkowałem 36 butelek 0.5l Edytowane 24 Listopada 2016 przez YeahBunny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YeahBunny Opublikowano 4 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 Dzisiaj trochę pokombinowałem z przelewaniem na cichą i oto efekt: Berliner zszedł do ok. 2.8BLG podzieliłem na 2 fermentory: · 9.5l 680g mrożonych malin, 20 ml kwasu mlekowego · 9,5l 680g mrożonych jeżyn, 20 ml kwasu mlekowego Lichtenhainer zszedł do 2.2BLG: · Ala Grodziskie 12l, z dodatkiem 16g Equinoxa · Lichtenhainer 10l z dodatkiem 20 ml kwasu mlekowego Robust Porter zszedł do 6.5BLG · 4l płatki dębowe moczone w burbonie + wanilia · 4l brak dodatków · 10l z suską secholińską Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YeahBunny Opublikowano 11 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 (edytowane) 37. Imperialna IPA 11.11.16 19 BLG ilość: 24 l IBU: 100 Skład: Pale Ale 8.5kg Karmelowy Jasny 500g Monachijski 500g Zacieranie: 29L wody 67o 120min 76 o 5 min Wysładzanie: 8l wody Chmielenie 60min Zeus 51g 15min Simcoe 20g 5min Simcoe 30g 5min Equinox 36g 5min Galaxy 10g 5min Ahtanum 10g Drożdże: FM 52 Amerykański Sen gęstwa 26.11.16 Przelałem na cichą przy 3.5 BLG z dodatkiem 50g citry simcoe Ahtanum oraz 20g zeusa Edytowane 26 Listopada 2016 przez YeahBunny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YeahBunny Opublikowano 14 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 (edytowane) 38. West Coast IPA 13 BLG ilość: 24 l IBU: 65 Skład: Pale Ale 4.5 kg Karmelowy Jasny 250g Zacieranie: 15L wody 67o 80min 76 o 5 min Wysładzanie: 16L wody Chmielenie 60 min Zeus 25g 15 min Galaxy 20g 10 min Galaxy 20g 10 min Ahtanum 20g Drożdże: FM 52 Amerykański Sen gęstwa 26.11.16. Przelałem na cichą przy trochę ponad 2 Blg z dodatkiem 40g galaxy i 25g Ahtanum Edytowane 3 Stycznia 2017 przez YeahBunny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YeahBunny Opublikowano 14 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 (edytowane) 39. Polish IPA 13 BLG ilość: 23 l IBU: 56 Skład: Pale Ale 4,5 kg 2.5 l 20BLG wysłodzone, gotowane coś ok 2h i zamrożone po Imperialnej IPIE Zacieranie: 15L wody 67o 80min 76 o 5 min Wysładzanie: 16L wody Chmielenie 60 min Iunga 25g 15 min Marynka 40g 10 min Sybilla 25g Drożdże: FM 52 Amerykański Sen gęstwa 26.11.16 Przelałem na cichą przy 2BLG, z dodatkiem 70g Sybilli Edytowane 26 Listopada 2016 przez YeahBunny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YeahBunny Opublikowano 17 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2016 (edytowane) 40. Porter Bałtycki 23 BLG Ilość 24L IBU 30 Skład: Pale Ale 6.5kg Monachijski 2.5kg Karmelowy jasny 500g Czekoladowy Jasny 500g Extra black 200g + 150g dodane podczas podgrzewania do 76o Jasny ekstrakt słodowy WES 1.7kg Zacieranie: 30l wody 67o 100min 76o 5 min Wysładzanie: 10l wody Chmielenie: 60 min Iunga 25g 30 min Iunga 7g 30 min Sybilla 20g Fermentacja: Gęstwa po Lagerze Wyeast 2308 Munich Lager Burzliwa- planowana około 4tyg w temp otoczenia ok 9stopni 29.12.16. Zabutelkowałem w 72 butelkach 0.33l. Dodatkowo wyszło: 12L 8BLG IBU ok 35 Chmielenie Zeus 60min 5g Galaxy 30 min 10g Drożdże S-23, temp. otoczenia 12stopni, Cicha prawdopodobnie coś amerykańskiego Edytowane 2 Stycznia 2017 przez YeahBunny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YeahBunny Opublikowano 24 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 (edytowane) 41. Porter Angielski 18.10.16 12 BLG Ilość 18L IBU 20 Skład: Pale Ale 2.8kg Monachijski 0.4kg Brown 0.4kg Biscuit 0.4kg Extra black 100g Zacieranie: 15l wody 68o 90min 76o 5 min Wysładzanie: 14l wody Chmielenie: 30min Fuggles 30g 15 min Fuggles 20g + mech Fermentacja: FM13 Irlandzkie Ciemności Burzliwa- planowana około 14 dni Cicha 14 dni Edytowane 2 Stycznia 2017 przez YeahBunny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YeahBunny Opublikowano 2 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 (edytowane) 42. Old Ale 31.12.16 19BLG Ilość 30L IBU 60 Skład: Pale Ale 7g Monachijski 1,3kg Karmelowy jasny 350g Brown 600g Ekstra Black 100g Zacieranie: 27l wody 67o 60min 72o 15min 76o 5 min Wysładzanie: 15l wody Chmielenie: 60 min Challenger 28g 60min North Down 50g 30min Fuggles 50g Fermentacja: US-05 2 paczki miała być gęstwa po porterze ang ale piwo nad gęstwą było kwaśne... Burzliwa- planowana około 14dni Cicha podzielona na 2 fermentory: z płatkami dębowymi bez dodatków Edytowane 2 Stycznia 2017 przez YeahBunny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YeahBunny Opublikowano 16 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 (edytowane) 43. Russian Imperial Stout 16.03.17(wg. przepisu BrewDog-Cocoa Psycho po małych modyfikacjach) 24 BLG Ilość 17,5 L IBU 75 Skład: Pale Ale 7kg Pszenica 1kg Dark Crystal 0,5kg Jęczmień Palony 1.5kg Ekstra Black 200g Zacieranie: 30l wody 65o 90min 78o 5 min Chmielenie: 60 min Cascade 75g 30min Cascade 25g 5 min Kawa+ziarna kakaowca Fermentacja: S- 04 2 paczki Burzliwa- planowana około 14dni Cicha z dodatkiem płatków dębowych kawy ziaren kakaowca Dodatkowo: 44. Czekoladowy Stout 11 BLG Ilość 18 L IBU 50 Chmielenie: 60 min Marynka 15g 30min Marynka 35g 30min ziarna kakaowca 50g Fermentacja: drożdże US-05 Burzliwa- planowana około 14 dni cicha: w trakcie namysłu(Ziarna kakaowca lub Bób Tonka) Edytowane 16 Marca 2017 przez YeahBunny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YeahBunny Opublikowano 17 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 (edytowane) Dwa lekkie piwka dla porównania chmielu Puławskiego i Oktawii 45. Polskie Ale 17.03.17 12,5BLG Ilość 24L IBU 68 Skład: Pale Ale 5kg Karmelowy jasny 500g Zacieranie: 15l wody 67o 60min 76o 5 min Wysładzanie: 15l wody Chmielenie: 60 min Iunga 25g 30min Marynka 25g 15min Oktawia 50g Fermentacja: US-05 Burzliwa- planowanaokoło 14dni Cicha Oktawia 50g 46. Polskie Ale 17.03.17 12,5BLG Ilość 24L IBU 65 Skład: Pale Ale 5kg Karmelowy jasny 500g Zacieranie: 15l wody 67o 60min 76o 5 min Wysładzanie: 15l wody Chmielenie: 60 min Iunga 25g 30min Marynka 25g 15min Puławski 50g Fermentacja: US-05 Burzliwa- planowanaokoło 14dni Cicha Puławski 50g Edytowane 17 Marca 2017 przez YeahBunny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YeahBunny Opublikowano 18 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 (edytowane) 47. Chinook PIPA 18.03.17 13 BLG ilość: 23 l IBU: 48 Skład: Pilzneński 4.5 kg Karmelowy Jasny 250g Zacieranie: 15L wody 67o 70min 78 o 5 min Wysładzanie: 16L wody Chmielenie 60 min Chinook PL 20g 30 min Chinook PL 20g 15 min Chinook PL 30g Drożdże: US-05 cicha planowana 40g Chinook PL 48. PIPA 18.03.17 13 BLG ilość: 23 l IBU: 47 Skład: Pilzneński 4.5 kg Karmelowy Jasny 250g Zacieranie: 15L wody 67o 70min 78 o 5 min Wysładzanie: 16L wody Chmielenie 60 min Chinook PL 20g 30 min Chinook PL 20g 15 min Cascade PL 50g Drożdże: US-05 cicha planowana 50g Cascade PL Edytowane 18 Marca 2017 przez YeahBunny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YeahBunny Opublikowano 13 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 Pora pozdbyć się starych słodów. i rozruszać drożdzę na warkę nr 52 czyli quadrupla 49. PIPA 09.05.17 · 12 BLG · ilość: 22 l · IBU: 65 Skład: · Pale Ale 4.5 kg · Karmelowy Jasny 250g Zacieranie: 15L wody · 67o 70min · 78 o 5 min Wysładzanie:16L wody Chmielenie · 60 min Iunga 25g · 40 min Iunga 25g · 20 min Sybilla 60g Drożdże: US-05 50. Belgian Ale 11.05.17 · 12 BLG · ilość: 20 l · IBU: 25 Skład: · Pale Ale 2.5kg · Monachijski 2 0,9kg · karmelowy jasny 0,4kg · pszenica 0,5kg · Zacieranie: 15L wody · 67o 70min · 78 o 5 min Wysładzanie:16L wody Chmielenie · 60 min East Kent Goldings 25g · 30 min East Kent Goldings 25g Drożdże: FM27- Artefakty Trapistów 51. Dark Polish Ale 12.05.17 · 12 BLG · ilość: 20 l · IBU: 35 Skład: · Pale Ale 4.5 kg · Ekstra Black 250g Zacieranie: 15L wody · 67o 70min · 78 o 5 min Wysładzanie:16L wody Chmielenie · 60 min Sybilla 25g · 40 min Sybilla 25g · 20 min Cascade PL 50g Drożdże: US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się