Zacier Opublikowano 21 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 (edytowane) Witam jako że to moja pierwsza warka z zacieraniem proszę o poradę jako że chciałbym zrobić APA która będzie miała optymalną gorączkę co by reszta domowników przyzwyczajonych do koncerniaków także była zadowolona toteż proszę o pomoc co do chmielenia Chce użyć słodów Pale Ale 4,5kg strzegom Słód pszeniczny jasny 0,5kg Zacieranie infuzyjne w 68* ? Chmiele jakie mam zamiar użyć Citra Amarillo Centennial I tu bym prosił o pomoc biorąc pod uwagę tą goryczkę dodam że chciałbym by te piwo było mocno aromatyczne Zapomniałem dodać drożdże suche us-05 Edytowane 21 Października 2016 przez Zacier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 21 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 Cześć. Na wstępie podpowiem, że jest bardzo dużo tematów na forum nt. chmielenia APA. Obczaj sobie w wyszukiwarce. Ewentualnie poczytaj zapiski piwowarów domowych - prawie każdy z nas robił APA i jest tam informacji na prawdę dużo. Osobiście chmieliłby tak: 60 minut - 20 g Citra 10 minut - 15 g Centennial, 15 g Amarillo 0 minut - 15 g Citra, 15 g Centennial Cicha 5 dni - 20 g Cirta, 30 g Amarillo. Goryczka w okolicach 40-45 IBU IBU, aromat będzie dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zacier Opublikowano 21 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 Dzięki za pomoc , następnym razem tak zrobię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się