goldi_WRO Opublikowano 28 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 Cześć wszystkim to mój pierwszy post na forum i dopiero druga warka. Jako drugie piwo w moim życiu chciałbym zrobić ciemne, ale nie gorzkie i również nie nadto słodkie piwo. Mój wybór padł na Dark Ale od Coopersa, chciałbym sprawić żeby smak zyskał coś jednak oryginalnego i wymyśliłem że dodam skórki pomarańczy podczas gotowania brzeczki. Pisze ponieważ chciałbym się upewnić czy dobrze sobie myślę jak to zrobić... Mam kupione 7 pomarańczy, niestety była tylko jedna odmiana dostępna więc jak będzie tak będzie ewentualnie w moim sklepie z surowcami są dostępne suszone skórki Bergamotki, jeśli ktoś ma doświadczenie z takimi sprawami to prosił bym o opinie co do surowca. Jeśli skórki świeżej będą wystarczające to mam plan je dodać na 5-7 min podczas gotowania, a potem odcedzić przy przelewaniu do fermentora. Myślicie że to da wyczuwalny aromat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Opublikowano 28 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 Z 3 max 4 sztuk wystarczy. Zetrzyj na tartce z grubymi oczkami i dodaj na 15min gotowania. Tylko omijaj białą cześć pod skórką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 28 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 7 ? Dużo, ja po weekendzie robię witbira i mam zamiar dać skórki z trzech pomarańczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 28 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 Dzięki za rade, gdzieś na tym forum czytałem że ktoś dodawał własnie 7 do witbira, dlatego tak założyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 28 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 Serio ? 7 do wita aż ? Jesteś w stanie podesłać link czy coś ? Jakieś tam efekty są opisane ? Chciałbym mocno pomarańczowego swojego zrobić i myślałem, że 3 sztuki wystarczą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 28 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 http://www.piwo.org/topic/7780-swiezo-starta-skorka-z-pomaranczy/?hl=%2B%C5%9Bwie%C5%BCa+%2Bsk%C3%B3rka+%2Bpomara%C5%84czy&do=findComment&comment=178119 Tutaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 29 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 Starłem 8 pomarańczy na małych oczkach żeby jak najmniej białego mieć i dostałem 85g skórki. Będzie jakie będzie Właśnie się gotuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raban19 Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Starłem 8 pomarańczy na małych oczkach żeby jak najmniej białego mieć i dostałem 85g skórki. Będzie jakie będzie Właśnie się gotuje Podziel się informacją co z tego wyszło :-) Ja sobie wrzuciłem do swojego BIPA skórkę pomarańczy i cytryny (po 2szt). Muszę powiedzieć, że pomarańcze znacząco przebijają się przez aromat. Następnym razem mam w planie dać nieco więcej skórki cytryny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się