hotmas Opublikowano 29 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 (edytowane) Witajcie. Wraz z zestawem startowym kupiłem brewkit Porter z Gozdawy. Jako, że zawiodłem się na smaku i jakości Dark ale, postanowiłem nieco zmodyfikować tę puchę. Co ciekawe sam producent zaleca w celu poprawy jakości piwa dochmielić je na zimno ok 14 g Marynki. Sam chciałem je właśnie trochę dochmielić na smak i aromat oraz dorzucić do gotowania nieco chilli. Do dyspozycji mam 40g Lubelskiego, 80g Marynki i po 20g suszonych papryczek Chipotle i Pasiilla. Plan jest taki: Rozpuścić puchę w ok 6 l wody, zagotować dodać 10g Lubelskiego i 10g Marynki pogotować ok 5 min dorzucić całe papryczki gotować ok 10 min. wyłączyć gaz, wrzucić 15 g Lubelskiego, schłodzić. Uzupełnić wodą do ok 16 l, z dwóch puszek ekstraktu powinno mi dać ok 14Blg, zadać drożdże. Jak myślicie, czy ma to jakieś szanse na powodzenie? Edytowane 29 Października 2016 przez hotmas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikadorus Opublikowano 29 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 (edytowane) Hej, nie lepiej by było brać "z ekstraktów"? Podaj jakieś informacje ile IBU ma ten brewkit... to będzie można coś pomyśleć. Na początku miałem kilka puszek i z nachmieleniem bywało różnie (zwykle dość słabe nawet pomimo tego, że zamiast zakładanych 20L robiłem ok.18L. Bałbym się kombinować z "niewiadomo czym" na "wyselekcjonowanych " drożdżach, by nie spieprzyć piwa. Z gozdawy to mi jedynie podpasowało pszeniczne... a tutaj to obawiam się, że najlepiej trzymać się zaleceń producenta, a następnym razem uwarzyć coś samodzielnie lub przynajmniej z ekstraktów. Edytowane 29 Października 2016 przez Mikadorus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotmas Opublikowano 29 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 Niestety producent nie podał jakie IBU ma ten brewkit. Sugerujesz, aby w takim przypadku zrezygnować z dodatkowego chmielenia? To na pewno druga i ostatnia pucha brewkitu, teraz warzę z ekstraktów niechmielonych (niestety ograniczenia sprzętowe i czasowe), choć mam nadzieję że po nowym roku zacznę zabawę z zacieraniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikadorus Opublikowano 29 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 Niestety producent nie podał jakie IBU ma ten brewkit. Sugerujesz, aby w takim przypadku zrezygnować z dodatkowego chmielenia? To na pewno druga i ostatnia pucha brewkitu, teraz warzę z ekstraktów niechmielonych (niestety ograniczenia sprzętowe i czasowe), choć mam nadzieję że po nowym roku zacznę zabawę z zacieraniem. Trochę ciężko chmielić jak nie znasz przybliżonego IBU, jakie uzyskasz. Możesz zakładać, że producent dał je w dolnych granicach dla gatunku piwa, ale to jedynie założenia, a nie fakty. Łatwo przechmielić, a efekty mogą być gorsze niż to co wyjdzie na bazie przepisu producenta. Jeśli firma zaleca to chmielenie na zimno to jedynie z tym bym się bawił. hotmas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotmas Opublikowano 30 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 Wielkie dzięki za rady Nachmiele to tylko na zimno. No i pobawię się z paprzyczkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się