muszkin Opublikowano 2 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 (edytowane) SEZON 2016/2017 (warki 20 - 30 litrów): 10.11.2016 - warka nr. 5 Foreign Smoked Stout 16°Blg (20l) 03.11.2016 - warka nr. 4 Porter ze śliwką Suską 17°Blg (20l) 31.10.2016 - warka nr. 3 Russian Imperial Stout 22°Blg (20l) 28.10.2016 - warka nr. 2 Whisky Stout 17°Blg (20l) 21.10.2016 - warka nr. 1 Porter Bałtycki 19°Blg (25l) Edytowane 7 Listopada 2016 przez muszkin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muszkin Opublikowano 2 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 (edytowane) 21.10.2016warka nr.1 Porter Bałtycki 19°Blg (zestaw TB)SKŁAD: Słody: Wiedeński - 3,8 kg Monachijski - 3,0 kg Karmelowy jasny - 0,35 kg Karmelowy 600 - 0,4 kg Czekoladowy 0,45 kg Chmiele: Lubelski - 0,020 kg Marynka - 0,035 kg Dodatki: brak ZACIERANIE: Woda do zasypu - 21 l w temp. 65°C, ph 5,7. 30' - 61-62°C,30' - 72-73°C,15' - 72-73°C - wsypuję słód czekoladowy, 2' - 78-79°C - przenoszę do wysładzania.WYSŁADZANIE:15l wody o temp. 80°C29l - 16,5BlgGOTOWANIE:60' - Marynka - 0,035 kg 20' - Lubelski - 0,020 kgPo gotowaniu - 25l - 19BlgFERMENTACJA:Napowietrzenie brzeczki przez przelewanie piwa z dużej wysokości do fermentora.Drożdże Saflager S-23 zadane w 22°C, ruszyły żwawo na drugi dzień.Burzliwa (od 21.10.2016):12-14°C Edytowane 2 Listopada 2016 przez muszkin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muszkin Opublikowano 2 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 28.10.2016warka nr.2 Whisky Stout 17°Blg (zestaw)SKŁAD: Słody: Pilzeński Viking Malt - 3,0 kg Wędzony Torfem Viking Malt - 2,5 kg Jęczmień prażony Viking Malt - 0,40 kg Pszenica prażona Viking Malt - 0,40 kg Płatki owsiane Sante (nie było w zestawie) - 0,50 kg Chmiele: Lubelski - 0,050 kg Dodatki: brak ZACIERANIE: Woda do zasypu - 16 l w temp. 52°C, ph 5,7. 10' - 52-53°C,50' - 65-66°C,10' - 72-73°C, 2' - 78-79°C - przenoszę do wysładzania.WYSŁADZANIE:13l wody o temp. 80°C24l - 19 BlgGOTOWANIE:60' - Lubelski - 0,050 kgPo gotowaniu - 19l - 21BlgFERMENTACJA:Napowietrzenie brzeczki przez przelewanie piwa z dużej wysokości do fermentora.Drożdże Safale S-04 zadane w 22°C, ruszyły na drugi dzień.Burzliwa (od 28.10.2016):12-14°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się