Skocz do zawartości

Browar Flyweizer


Rekomendowane odpowiedzi

SEZON 2016/2017 (warki 20 - 30 litrów):

 

10.11.2016 - warka nr. 5 Foreign Smoked Stout 16°Blg (20l)

03.11.2016 - warka nr. 4 Porter ze śliwką Suską 17°Blg (20l)

31.10.2016 - warka nr. 3 Russian Imperial Stout 22°Blg (20l)

28.10.2016 - warka nr. 2 Whisky Stout 17°Blg (20l)

21.10.2016 - warka nr. 1 Porter Bałtycki 19°Blg (25l)

Edytowane przez muszkin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

21.10.2016
warka nr.1 Porter Bałtycki 19°Blg (zestaw TB)


SKŁAD:
 
Słody:

  • Wiedeński - 3,8 kg
  • Monachijski - 3,0 kg
  • Karmelowy jasny - 0,35 kg
  • Karmelowy 600 - 0,4 kg
  • Czekoladowy 0,45 kg

Chmiele:

  • Lubelski - 0,020 kg
  • Marynka - 0,035 kg

Dodatki: brak

 

ZACIERANIE:

Woda do zasypu - 21 l w temp. 65°C, ph 5,7.

30' - 61-62°C,
30' - 72-73°C,
15' - 72-73°C - wsypuję słód czekoladowy,

2' - 78-79°C - przenoszę do wysładzania.

WYSŁADZANIE:
15l wody o temp. 80°C
29l - 16,5Blg

GOTOWANIE:
60' - Marynka - 0,035 kg

20' - Lubelski - 0,020 kg

Po gotowaniu - 25l - 19Blg

FERMENTACJA:
Napowietrzenie brzeczki przez przelewanie piwa z dużej wysokości do fermentora.
Drożdże Saflager S-23 zadane w 22°C, ruszyły żwawo na drugi dzień.

Burzliwa (od 21.10.2016):
12-14°C
 

Edytowane przez muszkin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

28.10.2016
warka nr.2 Whisky Stout 17°Blg (zestaw)


SKŁAD:
 
Słody:

  • Pilzeński Viking Malt - 3,0 kg
  • Wędzony Torfem Viking Malt - 2,5 kg
  • Jęczmień prażony Viking Malt - 0,40 kg
  • Pszenica prażona Viking Malt - 0,40 kg
  • Płatki owsiane Sante (nie było w zestawie) - 0,50 kg

Chmiele:

  • Lubelski - 0,050 kg

Dodatki: brak

 

ZACIERANIE:

Woda do zasypu - 16 l w temp. 52°C, ph 5,7.

10' - 52-53°C,
50' - 65-66°C,
10' - 72-73°C,

2' - 78-79°C - przenoszę do wysładzania.

WYSŁADZANIE:
13l wody o temp. 80°C
24l - 19 Blg

GOTOWANIE:
60' - Lubelski - 0,050 kg

Po gotowaniu - 19l - 21Blg

FERMENTACJA:
Napowietrzenie brzeczki przez przelewanie piwa z dużej wysokości do fermentora.
Drożdże Safale S-04 zadane w 22°C, ruszyły na drugi dzień.

Burzliwa (od 28.10.2016):
12-14°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.