Terry Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Zamierzam uwarzyć dzisiaj Irish Red Ale. Recepturę opieram na zwycięskim przepisie Infama (http://www.wiki.piwo.org/index.php/Irish_Red_Ale_%28Czerwony_top%C3%B3r%29,_Krzysztof_Fidler_%28Infam%29) przy czym zamierzam wprowadzić drobne modyfikacje, aby, przynajmniej na papierze, odpowiadało to granicom stylu. (w gramach) pilzneński 11 500 73,48% monachijski 1 000 6,39% carared 2 000 12,78% caraamber 750 4,79% caracrystal 200 1,28% special B 150 0,96% jęczmień palony 50 0,32% Wg arkusza kalkulacyjnego udostępnionego przez Staśka da to SRM ok 9,5-11,5 (a więc w dolnej granicy stylu). Względem przepisu Infama znacząco zwiększyłem ilość słodu carared oraz ciemnych karmelowych (caracrystal 120 EBC oraz special B 350 EBC) oraz dodałem odrobinę jęczmienia palonego (wg BJCP niewielki dodatek jest wskazany) Jeśli chodzi o chmiele to będzie mieszanka marynka+lubelski. Drożdże: Wyeast Irish Ale Co sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 ja bym dał wiecej monachijskiego a zdecydowanie mniej carared Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terry Opublikowano 10 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 (edytowane) ja bym dał wiecej monachijskiego a zdecydowanie mniej carared No właśnie monachijskiego to mi trochę szkoda bo mam na stanie tylko 20kg a pilzneńskiego ponad 100. Monach będzie potrzebny za miesiąc do lagerów. Wg opisu słodu carared można stosować do 25% zasypu. U mnie razem z caraamber daje to w sumie niecałe 18%. Edytowane 10 Lutego 2010 przez Terry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 ja bym dał wiecej monachijskiego a zdecydowanie mniej carared A czemu ? Od jakiegos czasu walczę z tym, by uzyskac głębię czerwonego koloru. Przy mniejszych ilościach wg mnie to lepiej go pominąć, bo i tak efekt będzie nijaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 (edytowane) Co sądzicie? Zdecydowanie nie używaj chmielu lubelskiego. Podobnie jak brytyjskie chmiele nie nadają się do polskich lub czeskich piw, podobnie polskie chmiele, a szczególnie lubelski nie nadaje się do brytyjskich/irladskich ales. Jeżeli nie masz dostępu do brytyjskich chmieli użyj tylko marynki i tylko na 60 min. Słód monachijski nie jest tradycyjnym słodem brytyjskim, więc jeżeli go używasz do takiego piwa to właściwie warzysz ?American Amber Ale? a nie ?Irish Red? i twoja receptura bardziej mi przypomina American Amber. Typowy Irish Ale typu Smithwick?s lub Kilkenny smakuje jak chleb palony nad ogniem, więc nie spodziewaj się dużo po smaku takiego piwa (co nie znaczy że te piwa nie są dobre, po prostu są jakie są). Nie przesadzaj z użyciem chmieli, one są prawie niewyczuwalne w tym stylu. Typowa receptura do IRA wygląda tak: ~ 4.0-4.5 kg Maris Otter / Pale Malt (możesz zastąpić pils) ~ 0.45-0.60 kg crystal 40-80 (możesz zastąpić karamelowym) ~ 50 g roasted barley (palony) ~ 30 g UK/Irlandski chmiel 60 min (możesz zastąpić marynką) Drożdże UK/Irladski Ale. Do tego słodu możesz też dodać cukru lub płatków kukurydzianych, nie więcej jednak niż 0.5 kg. Także czasami możesz dodać ok. 50g słodu czekoladowego. PS. proszę nie bierz mojej powyższej ?krytyki? twojego piwa do serca jako coś negatywnego, po prostu chcę ci pomóc w sposób pozytywny Edytowane 10 Lutego 2010 przez scooby_brew Piwer 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Scooby, może ty coś poradzisz, w twojej receprurze nie ma udziału carared, w jaki więc sposób uzyskać czerwony kolor. KIedyś robiłem ale mniej więcej wg takiej receptury i wyszło brązowe ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 (edytowane) Trudno mi powiedzieć jak to zrobić używając słody karamelowe. Ja tutaj używam crystal, i do IRA użyję np. 1 lb. crystal 40 i 0.5 lbs. crystal 80, i to plus słód palony da mi właściwy kolor. Najlepiej takie rzeczy rozpracować na ProMash lub innym programie. Pozatym ten kolor ?czerwony? jest po prostu jaśniejszym odcieniem koloru brązowego, SRM: 9-18. Edytowane 10 Lutego 2010 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Dzięki. Cały czas dążyłem do głębi czerwonego koloru (jak wino), ale widać, że chyba nie ma możliwości jej uzyskać bazując na tych słodach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Za nadanie czerwonego koloru IRA jest odpowiedzialny jęczmień palony. Carared wcale nie daje tak ładnej czerwonej barwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Za nadanie czerwonego koloru IRA jest odpowiedzialny jęczmień palony. Carared wcale nie daje tak ładnej czerwonej barwy. Też do tego doszedłem, ale z kolei palonym wg mnie też nie uzyska sie głębi czerwonego... Chyba, że grafiki przemysłowych ale są jakoś podrasowywane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Za nadanie czerwonego koloru IRA jest odpowiedzialny jęczmień palony. Carared wcale nie daje tak ładnej czerwonej barwy. Też do tego doszedłem' date=' ale z kolei palonym wg mnie też nie uzyska sie głębi czerwonego... Chyba, że grafiki przemysłowych ale są jakoś podrasowywane.[/quote'] Nie chodzi o każdy palony słód, a jedynie o jęczmień palony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Za nadanie czerwonego koloru IRA jest odpowiedzialny jęczmień palony. Carared wcale nie daje tak ładnej czerwonej barwy. Też do tego doszedłem' date=' ale z kolei palonym wg mnie też nie uzyska sie głębi czerwonego... Chyba, że grafiki przemysłowych ale są jakoś podrasowywane.[/quote'] Nie chodzi o każdy palony słód, a jedynie o jęczmień palony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmy_jb Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Właśnie się przymierzam do warzenia takiego piwa i mam takie pytanie: kiedy dodać jęczmień palony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Właśnie się przymierzam do warzenia takiego piwa i mam takie pytanie: kiedy dodać jęczmień palony? Ja zawsze dodaję po zacieraniu, przed filtracją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmy_jb Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Dziękuję uprzejmie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terry Opublikowano 11 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 PS. proszę nie bierz mojej powyższej ?krytyki? twojego piwa do serca jako coś negatywnego, po prostu chcę ci pomóc w sposób pozytywny Scooby przeciez nie po to zamieszczam temat na forum z prośbą o opinie, żeby się potem dąsać na kogoś kto tę opinię wyraża Ja generalnie mam w zakresie nazewnictwa i określania stylów piwa dość swobodne podejście. Poszczególne style często różnią się detalami, wiec ostateczną nazwę piwa prawie zawsze będzie można podważyć. Wyszedłem z założenia, że skoro piwo robię o parametrach podobnych do IRA wg BJCP (IBU, SRM, alkohol, dodaje słody o podobnym EBC i podobnych proporcjach) do tego drożdże Irish Ale i górna fermentacja to spokojnie można to piwo nazwać Irish Red Ale (nota bene wg BJCP niektórzy warzą IRA metodą dolnej fermentacji!). Słód monachijski znajduje się w zasypie aby wraz z pilzneńskim zasymulować brytyjski pale ale. Ponadto Infam uwarzył IRA za pomocą m.in. słodu monachijskiego, caramunich II, caraaroma wyszło mu z tego piwo (przynajmniej wg teoretycznych obliczeń) o SRM niższym niż wskazane dla stylu i wygrał tym piwem V KPD w Żywcu (2007r). Ostatecznie uwarzyłem wg takiego zasypu ilość [g] proporcje [%] pilzneński 11 000 72,61% monachijski 1 000 6,60% carared 2 000 13,20% caraamber 750 4,95% caracrystal 200 1,32% special B 150 0,99% jęczmień palony 50 0,33% SUMA 15 150 100,00% Co do drożdży to poszedłem za Twoją radą i wygrzebałem chmiel Fuggles (5,89 aa) i użyłem go we wszystkich etapach chmielenia. chmieliłem na około 22-24 IBU. Wyszło mi niecałe 83L - 13,50 BLG. Zastanawiam się czy trochę nie rozcieńczyć z wodą. Szczególnie, że chmieliłem dla ok 90L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 Terry pochwal się garnkiem bo 90 litrów to już słuszna ilość, a szukam czegoś takiego właśnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 Spóźniłem się z postem ale wczorajszy dzień to powrót z ferii i nie miałem możliwości tu zerknąć. Długo się zastanawiałem nad wklepaniem tej receptury do Wiki (tak prawdę mówiąc zrobił to Staś z moją autoryzacją) . Trzeba koniecznie wpisać tam więcej uwag. Faktycznie skład jak na IRA trochę niestandardowy :rolleyes: Może to mylić piwowarów, którzy chcieliby uwarzyć ortodoksa. Scooby poczynił tu bardzo trafne uwagi. Jestem przekonany, że w V KPD inne czerwone ejle były bardziej przystające do stylu. Zdecydowana większość, jak sięgam pamięcią, otrzymała zarzut, że są za ciemne . Ja poprostu chciałem uwarzyć delikatnego, pełnego ale o kolorze imitującym bladą czerwień (nie ma potrzeby dążyć tu do uzyskania czystej czerwieni, bo takowej bez wspomagania barwnikami nie otrzymamy). A jeśli chodzi o wynik KPD - wygrało bardzo udane piwo, nie wygrała ikona stylu. Z tego też powodu długo potem byłem zwolennikiem przedstawienia piwa kalibracyjnego (w momencie ogłaszania kategorii konkursowych KPD). Stworzyłoby to bardziej jednoznaczne kryteria ocen. Z czasem trauma mijała i moje zdanie w tym temacie ulegało modyfikacjom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terry Opublikowano 11 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 Uwagi Scoobiego były bardzo cenne i w zasadzie dość precyzyjnie przedstawił jakie cechy powinno mieć piwo typu IRA. Jednak tak jak napisałem - w przypadku klasyfikowania swoich piw stosuję trochę uproszczeń i traktuję te wszystkie nazwy z duża dozą "umowności". Gdybym chciał uwarzyć pure IRA to pewnie musiałbym jeszcze zadbać o odpowiednią wodę, temperaturę fermentacji itp. W zabawie z piwem domowym każdy musi gdzieś sobie granicę postawić przy stosowaniu receptur i odtwarzaniu różnych styli piwa. U mnie czasem jest dalej czasem bliżej. Ostatecznie najważniejsze, żeby się piwko nie popsuło i mozna je było ze smakiem wypić Mam nadzieję, że tak czy siak wyjdzie z tego coś a la IRA. Co do garnka. Kupiłem garnek f-my Stalgast 100L. Solidna robota ( niestety znajdująca odzwierciedlenie w cenie ale uznałem, że będzie to zakup na dłuuugie lata) Garnek opisałem tutaj. Jestem z niego zadowolony, szczególnie od kiedy maaciej6 z browar.biz załatwił mi mega łychę drewnianą Pozostaje dalej kilka nierozwiązanych kwestii związanych z jego użytkowaniem, ale wszystko po kolei (najpierw chłodnica i kegi) Garnek 100L (nominalnie) ale jednorazowo więcej jak 80L warzyć się nie da Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się