Antrymir Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Witam, postawiłem uwarzyć torfowego stouta. Oto moja receptura: Pilzneński Weyermann - 3 kg Chateau whisky Castle Malting - 2 kg Carapils - 0,4 Jęczmień palony - 26 dag Carafa II - 26 dag Pszeniczny czekoladowy - 26 dag Płatki jęczmienne - 0,5 kg Mam w związku z nim kilka pytań: 1. Zasypu raczej nie zmienię, ale dajcie znać czy ma on ręce i nogi. 2. Jaki chmiel [raczej coś niedrogiego, bo i tak w tym piwie jest on sprawą drugorzędną] byłby odpowiedni. Dodam, że planuję IBU - około 50, 55. 3. Jakie dać drożdże. U mnie wchodzą w grę tylko suchary, wiec myślałem o S-04. 4. Czy będzie coś lepszego od zacierania na wytrawnie [63-64 st.] przez 60 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Nie robiłem whisky stouta nigdy więc na temat zasypu się nie wypowiem, ale: Co do chmielu mogę polecić Admiral, dawałem do swoich stoutów i dał bardzo przyjemną goryczkę. Co do drożdży to jeśli chodzi o suche to niczego lepszego niż s-04 raczej nie wymyślisz. Zacierałbym mniej więcej tak jak piszesz, okolice 65 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanzo1 Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Jeżeli chodzi o chmiel to może magnum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Ja robiłem tak - http://www.piwo.org/topic/9648-browar-z-johnnym-w-tle/page-6?do=findComment&comment=385657 i wyszło zdaniem wielu próbujących bardzo dobrze. Wydaje mi się, że celujesz w za wysokie IBU - to jest stout i do tego whisky - goryczka chmielowa jest na jednym z ostatnich miejsc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się