Skocz do zawartości

Receptura RIS


Mis__Koralgol

Rekomendowane odpowiedzi

Podejmuję się zrobić długo oczekiwanego risa, pytanie do bardziej doświadczonych o sam skład czy nie będzie za bardzo popieliste. Z tego względu że moja wydajność przy piwach ciemnych jest w okolicach 60% jest dużo słodów. Przy tej wydajności wychodzi 35 blg.

 

Pilzneński 8 kg

Pszeniczny 2 kg

Whisky 2 kg

Monachijski 2 kg

Special B 0.5 kg

Biscuit malt 0.4 kg

Kawowy Castle malting 0.4kg 250

Carafa special 3 0.5 kg

Czekoladowy fawcett 0.4 kg 900EBC

Extra black 0.3kg 1400 EBC

 

Zacieranie jednotemperaturowo 64-65st dwuraźnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

RIS z tego będzie. Porządnie nachmielić na goryczkę i do fermentora. Jakimi drożdżami chcesz fermentować taki ekstrakt?

Wydaje mi się, że może troszkę za dużo karmeli, można nawet wszystkie wyrzucić, bo i tak słodkie będzie i z mocną podstawą słodową.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.