Kamil Świercz Opublikowano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 Witam. Chciałbym zapytać o rade jaką ilośc chmielu użyc do stworzenia herbatki chmielowej, która chce dodac do Ris który odfermentował do 11blg. Piwo jest zdecydowanie dla mnie za słodkie. Ogólnie nigdy nie byłem fanem takiego kombinowania z dodawaniem IBU po fermentacji, wolałem wyciągać wnioski na kolejne warki i korygować błędy ale w tym piwie naprawde brakuje goryczki:)Mam do dyspozycji 50g warriora 17% Alfa i z 30g Iungi. Myślałem aby użyc tej drugiej oddmiany w całości. Zagotować w 500ml wody i dodac w prost do fermentora. Chciałbym się was poradzić co do ilości chmielu. Czy to za dużo czy za mało.I jak ogólnie podejść do tematu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 (edytowane) W TB powinien być izomeryzowany ekstrakt chmielowy - będziesz w stanie podbić goryczkę nim o żądaną ilość IBU - stosowałem do BW 34 blg i wniósł bardzo przyjemną i czystą goryczkę. Tyle w temacie mogę doradzić Edytowane 13 Grudnia 2016 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się