Skocz do zawartości

Browar Młynek


Rekomendowane odpowiedzi

#39 Smoked FES ~ 16,3 blg, 49 IBU

 

Data: 16-02-2018.

 

Surowce:

* Wędzony bukiem - 3 kg

* Caraaroma - 0,25 kg

* Carafa III Special - 0,1 kg

* Czekoladowy ciemny - 0,2 kg

* Jęczmień palony - 0,1 kg

* Płatki owsiane - 0,1 kg

* Muscovado - 0,2 kg

 

Chmiele:

* Fuggles - (6.1aa) - 50g

 

Zacieranie:

68C - 60min

72C - 15min

76C - 1min

 

Gotowanie:

60 - Fuggles - (6.1aa) - 50g

 

Drożdże:

US-05 gęstwa po #37.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 40 Braggot ~ 26,9 blg, 49 IBU

 

Data: 17-02-2018.

 

Surowce:

* Pils - 2,5 kg

* Żytni - 1 kg

* Biscuit - 0,25 kg

* Wiedeński - 0,3 kg

* Pszeniczny - 0,6 kg

* Miód gryczany - 2,4 kg

* Miód wielokwiatowy - 4,2 kg

 

Chmiele:

* Centennial - (9.7aa) - 100g

 

Zacieranie:

66C - 90min

76C - 1min

 

Gotowanie:

60 - Centennial - (9.7aa) - 100g

 

Drożdże:

US-05 gęstwa po #37.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#41 American IPA ~ 14,4 blg, 73 IBU.

 

Data: 11-03-2018

 

Surowce:

* Pale Ale - 4 kg

* Monachijski - 1 kg

* Pszeniczny - 1 kg

* Carahell - 0,25 kg

 

* chmiel Columbus (16.8aa) 50g

* chmiel Citra (12aa) 100g

* chmiel Cascade (6,9aa) - 100g

 

Zacieranie:

62C - 60 min

72C - 30 min

 

Gotowanie:

70 min

60 - Columbus (16.8aa) 25g

15 - Cascade (6,9aa) - 25g

10 - Citra (12aa) 50g

 

Fermentacja:

Drożdże - Kalifornijska Gorączka.

 

Uwagi:

Na cichą pójdą jeszcze Citra i Cascade po 50g.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#42 Milk Stout ~ 14,7 blg, 24 IBU.

 

Data: 18-03-2018

 

Surowce:

* Pale Ale - 3 kg

* Laktoza - 0,375 kg

* Carafa III Special - 0,25 kg

* Castle Cafe - 0,25 kg

* Płatki owsiane - 0,25 kg

* Jęczmień palony - 0,1 kg

* Czekoladowy 1200 - 0,1 kg

 

* chmiel Fuggles (4.5aa) - 50g

 

Zacieranie:

62C - 60 min

72C - 30 min

 

Gotowanie:

60 - Fuggles (4.5aa) 30g

15 - Fuggles (4.5aa) - 20g

 

Fermentacja:

Drożdże - Irlandzkie Ciemności.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#43 West Coast IPA ~ 14,3 blg, 60 IBU.

 

Data: 22-03-2018

 

Surowce:

* Pils - 5 kg

* Cukier - 0,3 kg

* Płatki owsiane - 0,2 kg

 

* chmiel Columbus (16.8aa) - 25g

* chmiel Ahtanum (3.6aa) - 100g

* chmiel Comet (8.8aa) 100g

* chmiel Summit (18aa) - 100g

 

Zacieranie:

62C - 75 min

 

Gotowanie:

70 min

60 - Columbus (16.8aa) - 25g

10 - Ahtanum, Comet, Summit - po 20g

0 - Ahtanum, Comet, Summit - po 20g

 

Fermentacja:

Drożdże - Kalifornijska Gorączka.

 

Uwagi:

Na cichą pójdą jeszcze Ahtanum, Comet i Summit po 50g.

Edytowane przez Młynek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#44 Weizen ~ 13,5 blg, 20 IBU.

 

Data: 22-04-2018

 

Surowce:

* Pszeniczne - 3 kg

* Pils - 1 kg

* Abbey - 0,1 kg

 

* chmiel Marynka (9.5aa) - 20g

 

Zacieranie

45C - 20 min

62C - 40 min

72C - 20 min

 

Gotowanie:

75 min

60 - Marynka (9.5aa) - 10g

15 - Marynka (9.5aa) - 10g

 

Fermentacja:

Drożdże - Gwoździe i banany

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#45 Gose ~ 12,4 blg, 1 IBU.

 

Data: 17.19-05-2018

 

Surowce:

* Pale Ale - 2,5 kg

* Pszeniczny - 2 2 kg

* Płatki owsiane - 1,2 kg

* Carapils - 0,5 kg

 

* chmiel Saaz (4.5aa) - 15g

 

Zakwaszanie

Lactococcus rhamnosus (2-dniowy starter)

 

Zacieranie

68C - 40 min

72C - 20 min

 

Gotowanie:

5 - Marynka (4.5aa) - 15g, sól 20g, kolendra 30g.

 

Fermentacja:

US-05

 

Po fermentacji podzielone na dwa fermentoray.  Do jednego poszły mrożone truskawki 1,2kg na ok 12l.

Edytowane przez Młynek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#46 Hoppy Berliner Weisse ~ 8 blg, 0 IBU

 

Data: 05-07-2018

 

Surowce:

* Pilzneński - 1,8 kg

* Pszeniczny - 1,5 kg

 

Zakwaszanie

* Lactococcus rhamnosus (2-dniowy starter)

 

Chmiele:

* Galaxy (15,8 aa) - 100g

 

* drożdże: US-05

 

Zacieranie:

68C - 60 min

 

Gotowanie:

60 -

0 - Galaxy (15,8 aa) - 100g

 

Fermentacja:

burzliwa: 2 tygodnie

cicha: 2 tygodnie

 

Na cichą drugie tyle Galaxy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#47 African IPA ~ 13 blg, 65 IBU.

 

Data: 21-07-2018

 

Surowce:

* Pale Ale (Strzegom) 3,2 kg

* Monachijski (Strzegom) 1 kg

* Pszeniczny (Strzegom) 0,12 kg

* Carahell 0,2 kg

 

* chmiel Simcoe (11,5aa) 15g

* chmiel Cascade (6,9aa) 50g

* chmiel Vic Secret (18,4aa) - 50g

* drożdże: FM600 African Pombe

 

Zacieranie:

68C - 60 min

72C - 30 min

 

Gotowanie:

60 - Simcoe (11,5aa) 15g

15 - Cascade (6,9aa) 50g

5 - Vic Secret (18,4aa) - 50g

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

#48 APA ~ 12 blg, 45 IBU.

 

Data: 23-09-2018

 

Surowce:

* resztki słodów, w większości Pils.

 

* chmiel Simcoe (11,5aa)

* chmiel Cascade (6,9aa)

* chmiel Vic Secret (18,4aa)

* drożdże: US-05

 

Zacieranie:

68C - 60 min

72C - 30 min

 

Gotowanie:

60 - n/a

 

Nie mam notatek z tej warki, w założeniu było to czyszczenie magazynu przed dlugim urlopem. W sumie wyszła standaedowa APA, chmielone też chmielami z 2016 roku. Cała warka poszła do kega, na Andrzejki jak znalazł.

Edytowane przez Młynek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#49 Black IPA ~ 15,4 blg, 60 IBU

 

Data: 17-11-2018

 

Surowce:

* Pilzneński (Weyermann) 5 kg

* Carafa II Special (Weyermann) - 0,5 kg

* Abbey Castle - 0,25 kg

* Carahell - 0,25 kg

* cukier - 0,3 kg

 

 

Chmiele:

* Centennial (9.7 aa) 50g (2016)

* Centennial (8.5 aa) - 100g (2017)

 

* drożdże: US-05

 

Zacieranie:

62C - 60 min

72C - 30 min

 

Gotowanie:

60 - Columbus (9.7 aa) 50g

15 - Centennial (8.5 aa) - 25g

0 - Centennial (8.5 aa) - 25g

Centennial (8.5 aa) - 50g na cichą (4 dni przed rozlewem).

 

Uwagi:

Warzenie po dłuższej przerwie i od razu moje ulubione piwo, i chyba piwo które najlepiej mi wychodzi, czyli Black IPA. Trochę modyfikacji, biały cukier zamiasy Muscovado i singel hop. Niższa goryczka, ale piwo ma iść w kega i być gotowe na sylwestra i pasować nie tylko hopheadom.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#50 White IPA ~ 12,1 blg, 49 IBU

 

Data: 02-12-2018

 

Surowce:

* Pilzneński (Weyermann) 2 kg

* płatki pszeniczne - 1,8 kg

* płatki owsiane - 0,2 kg

 

Chmiele:

* Chinook (12.8 aa) 25g 

* Citra (12 aa) - 20g

* Galaxy (15 aa) - 50g

 

* drożdże: Białe walonki

 

Zacieranie:

64C - 60 min

72C - 30 min

 

Gotowanie:

60 - Chinook (12.8 aa) 25g

0 - Citra (12 aa) - 20g + 10g kolendra + 20g skórka gorzkiej pomarańczy + 2g rumianku

Galaxy (15 aa) - 50g na cichą (4 dni przed rozlewem).

 

Uwagi:

Fatalna wydajność. Może trzeba jednak użyć jakiejś łuski ryżowej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#51 Foreign Extra Stout ~ 16 blg, 65 IBU

 

Data: 02-12-2018

 

Surowce:

* Pilzneński (Strzegom) 3 kg

* Caraaroma 0,25 kg

* Carafa III Special 0,25 kg

* Płatki owsiane 0,3 kg

* Jęczmień palony 0,2 kg

* Cukier biały 0,2 kg

 

* chmiel Admiral (13,5 aa) 30 g

* chmiel East Kent Golding (5.2 a) 15 g

 

* drożdże: Irlandzkie ciemności

 

Zacieranie:

62C - 70 min

72C - 30 min

 

Gotowanie:

60 - Admiral (13,3 aa) 30g

10 - EKG (5,2 aa) - 15g

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#52 Black IPA ~ 17,5 blg, 79 IBU

 

Data: 08-12-2018

 

Surowce:

* Pilzneński (Weyermann) 3 kg

* Carafa III Special (Weyermann) - 0,25 kg

* Abbey Castle - 0,125 kg

* Carahell - 0,125 kg

* cukier - 0,25 kg

 

 

Chmiele:

* Centennial (8.5 aa) - 150g (2017)

 

* drożdże: US-05

 

Zacieranie:

62C - 60 min

72C - 30 min

 

Gotowanie:

60 - Centennial (8.5 aa) - 25g

30 - Centennial (8.5 aa) - 25g

15 - Centennial (8.5 aa) - 25g

0 - Centennial (8.5 aa) - 25g

Centennial (8.5 aa) - 50g na cichą (4 dni przed rozlewem).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

#53 RIS ~ 22,5 blg, 83 IBU

 

Data: ..-01-2019

 

Surowce:

* Pilzneński - 5 kg

* Monachijski - 1 kg

* Carafa III Special - 0,5 kg

* Special B - 0,5 kg

* Płatki owsiane - 0,5 kg

* Płatki jęczmienne - 0,4 kg

* Jęczmień palony - 0,25 kg

* Czekoladowy - 0,25 kg

* Abbey Castle - 0,1 kg

* Carahell - 0,1 kg

 

Chmiele:

* Centennial (10.5 aa) - 100g (2018.)

 

* drożdże: US-05

 

Zacieranie:

62C - 60 min

72C - 30 min

 

Gotowanie:

60 - Centennial (8.5 aa) - 100g

 

Na cichą poszło 50g płatków dębowych średnio opalanych macerowanych w burdonie.

 

Edytowane przez Młynek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#54 Porter bałtycki ~ 18,5 blg, 22 IBU

 

Data: ..-01-2019

 

Surowce:

* Pale ale - 3 kg

* Wiedeński - 4 kg

* Karmel 30 - 1 kg

* Karmelowy pszeniczny - 1 kg

* Czekoladowy ciemny - 0,2 kg

* Jęczmień palony - 0,1 kg

 

Chmiele:

* Marynka (10 aa) - 30g (2018.)

 

* drożdże: 34/70

 

Zacieranie:

62C - 60 min

72C - 30 min

 

Gotowanie:

60 - Marynka (10 aa) - 30g

 

Pierwszy lager, ponad 20 litrów, po burzliwej podzielony na dwa wiadra i do obu poszło po 50g płatków dębowych - jeden po koniaku, jeden po cherry.

 

Edytowane przez Młynek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#55 Earl Grey APA ~ 12,9 blg, 29 IBU

 

Data: ..-03-2019

 

Surowce:

* Pale ale - 1 kg

* Monachijski -1 kg

* Wiedeński - 0,25 kg

* Pszeniczny - 0,25 kg

* Carahell - 0,25 kg

 

Chmiele:

* Columbus (15,5 aa) - 5g

* Citra (12 aa) - 40 g

* Vic Secret 16,3aa) - 40 g

 

* herbata Earl Grey - 70g

 

* drożdże: US-05

 

Zacieranie:

62C - 60 min

72C - 30 min

 

Gotowanie:

60 - Columbus (15,5 aa) - 5g

5 - Citra (12 aa) - 5 g + Vic Secret (16,3aa) - 5 g

0 - Citra (12 aa) - 5 g + Vic Secret (16,3aa) - 5 g + Earl Grey - 20g

 

Na cichą:

Citra (12 aa) - 30 g + Vic Secret (16,3aa) - 30 g + Earl Grey - 50g

 

Edytowane przez Młynek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#56 West Coast IPA ~ 15,4 blg, 77 IBU

 

Data: ..-03-2019

 

Surowce:

* Pilzneński - 6 kg

* cukier - 0,3 kg

 

Chmiele:

* Simcoe (13,3 aa) - 50g

* Citra (12 aa) - 100g

* Cascade (3,7aa) - 50g

* Galaxy (15,8aa) - 50g

 

* drożdże: US-05

 

Zacieranie:

62C - 60 min

72C - 30 min

 

Gotowanie:

60 - Simcoe (13,3 aa) - 50g

15 - Citra (12 aa) - 25g + Cascade (3,7aa) - 25g

0 - Citra (12 aa) - 25g + Cascade (3,7aa) - 25g

 

Na cichą:

Citra (12 aa) - 50g + Galaxy (15,8aa) - 50g

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#57 Gose ~ 13,0 blg, 1 IBU.

 

Data: 26-04-2019

 

Surowce:

* Pale Ale - 2,5 kg

* Pszeniczny - 2,5 kg

* Płatki owsiane - 1,5 kg

 

* chmiel Marynka (9aa) - 5g

 

Zakwaszanie

Lactococcus rhamnosus (4-dniowy starter)

 

Zacieranie

68C - 40 min

72C - 20 min

 

Gotowanie (2,5-3 ph przed warzeniem):

5 - Marynka (9aa) - 5g, sól 20g, liście limonki kaffir 10g.

 

Fermentacja:

US-05

 

Na cichą:

 

 

Edytowane przez Młynek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...
  • 2 miesiące temu...

#58 Session IPA ~ 11,0 blg, 56 IBU

 

Data: ..-06-2019

 

Surowce:

* Pils - 4 kg

* Cukier - 0.4 kg

 

Chmiele:

* Simcoe (13,3 aa) - 20g

* Citra (12 aa) - 50 g

* Vic Secret 16,3aa) - 50 g

 

* drożdże: US-05

 

Zacieranie:

62C - 60 min

72C - 30 min

 

Gotowanie:

60 - Simcoe (13,3 aa) - 20g

20 - Citra (12 aa) - 5 g + Vic Secret (16,3aa) - 5 g

15 - Citra (12 aa) - 5 g + Vic Secret (16,3aa) - 5 g

10 - Citra (12 aa) - 5 g + Vic Secret (16,3aa) - 5 g

5 - Citra (12 aa) - 5 g + Vic Secret (16,3aa) - 5 g

0 - Citra (12 aa) - 5 g + Vic Secret (16,3aa) - 5 g

 

Na cichą:

Citra (12 aa) - 25 g + Vic Secret (16,3aa) - 25 g

Edytowane przez Młynek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#59 White IPA ~ 14,5 blg, 41 IBU

 

Data: ..-07-2019

 

Surowce:

* Pils - 3 kg

* Pszeniczny - 1 kg

* Płatki pszenne - 1.2 kg

* Płatki owsiane - 0.6 kg

 

Chmiele:

* Simcoe (13,3 aa) - 30g

* Citra (12 aa) - 50 g

* Nelson Sauvin (11 aa) - 50 g

 

* skórka gorzkiej pomarańczy - 30 g

* kolendra - 20 g

* aframon - 5 g

 

* drożdże: Białe Walonki

 

Zacieranie:

66C - 60 min

72C - 30 min

 

Gotowanie:

60 - Simcoe (13,3 aa) - 30g

0 - skórka gorzkiej pomarańczy - 30 g + kolendra - 20 g + aframon - 5 g

Chłodzenie - Citra (12 aa) - 50 g

 

Na cichą:

Nelson Sauvin (11 aa) - 50 g

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#60 Wheat Wine ~ 25 blg, 80 IBU

 

Data: 31-08-2019

 

Surowce:

* Monachijski II - 3 kg

* Pszeniczny - 4 kg

* Special B - 0,25 kg

* Płatki owsiane - 0.6 kg

+ 0,5 opakowanie płynnego ekstraktu pszenicznego WES.

 

Chmiele:

* Columbus (16,8 aa) - 50g

 

* drożdże: Białe Walonki (gęstwa)

 

Zacieranie:

66C - 120 min

 

Gotowanie:

60' - Columbus (16,8 aa) - 50g

 

Na cichą:

Płatki bukowe - 50g

Edytowane przez Młynek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#61 Hoppy Sour ~ 8 blg, 0 IBU

 

Data: 31-08-2019

 

Surowce:

* Monachijski II - 3 kg

* Pszeniczny - 4 kg

* Special B - 0,25 kg

* Płatki owsiane - 0.6 kg

(wysłodki po Wheat Wine)

+ 0,5 opakowanie płynnego ekstraktu pszenicznego WES.

 

Zakwaszanie: starter 2 dniowy z Lactobacillus rhamnosus, zakwaszanie przez 3 dni.

 

Chmiele:

* Mozaic (11,5 aa) - 100g

 

* drożdże: Białe Walonki (gęstwa)

 

Zacieranie:

66C - 120 min

 

Gotowanie:

0' - Mozaic (11,5 aa) - 50g

 

Na cichą:

Mozaic (11,5 aa) - 50g

Edytowane przez Młynek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.