Młynek Opublikowano 23 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 #39 Smoked FES ~ 16,3 blg, 49 IBU Data: 16-02-2018. Surowce: * Wędzony bukiem - 3 kg * Caraaroma - 0,25 kg * Carafa III Special - 0,1 kg * Czekoladowy ciemny - 0,2 kg * Jęczmień palony - 0,1 kg * Płatki owsiane - 0,1 kg * Muscovado - 0,2 kg Chmiele: * Fuggles - (6.1aa) - 50g Zacieranie: 68C - 60min 72C - 15min 76C - 1min Gotowanie: 60 - Fuggles - (6.1aa) - 50g Drożdże: US-05 gęstwa po #37. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 23 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 # 40 Braggot ~ 26,9 blg, 49 IBU Data: 17-02-2018. Surowce: * Pils - 2,5 kg * Żytni - 1 kg * Biscuit - 0,25 kg * Wiedeński - 0,3 kg * Pszeniczny - 0,6 kg * Miód gryczany - 2,4 kg * Miód wielokwiatowy - 4,2 kg Chmiele: * Centennial - (9.7aa) - 100g Zacieranie: 66C - 90min 76C - 1min Gotowanie: 60 - Centennial - (9.7aa) - 100g Drożdże: US-05 gęstwa po #37. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 12 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2018 #41 American IPA ~ 14,4 blg, 73 IBU. Data: 11-03-2018 Surowce: * Pale Ale - 4 kg * Monachijski - 1 kg * Pszeniczny - 1 kg * Carahell - 0,25 kg * chmiel Columbus (16.8aa) 50g * chmiel Citra (12aa) 100g * chmiel Cascade (6,9aa) - 100g Zacieranie: 62C - 60 min 72C - 30 min Gotowanie: 70 min 60 - Columbus (16.8aa) 25g 15 - Cascade (6,9aa) - 25g 10 - Citra (12aa) 50g Fermentacja: Drożdże - Kalifornijska Gorączka. Uwagi: Na cichą pójdą jeszcze Citra i Cascade po 50g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 #42 Milk Stout ~ 14,7 blg, 24 IBU. Data: 18-03-2018 Surowce: * Pale Ale - 3 kg * Laktoza - 0,375 kg * Carafa III Special - 0,25 kg * Castle Cafe - 0,25 kg * Płatki owsiane - 0,25 kg * Jęczmień palony - 0,1 kg * Czekoladowy 1200 - 0,1 kg * chmiel Fuggles (4.5aa) - 50g Zacieranie: 62C - 60 min 72C - 30 min Gotowanie: 60 - Fuggles (4.5aa) 30g 15 - Fuggles (4.5aa) - 20g Fermentacja: Drożdże - Irlandzkie Ciemności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 (edytowane) #43 West Coast IPA ~ 14,3 blg, 60 IBU. Data: 22-03-2018 Surowce: * Pils - 5 kg * Cukier - 0,3 kg * Płatki owsiane - 0,2 kg * chmiel Columbus (16.8aa) - 25g * chmiel Ahtanum (3.6aa) - 100g * chmiel Comet (8.8aa) 100g * chmiel Summit (18aa) - 100g Zacieranie: 62C - 75 min Gotowanie: 70 min 60 - Columbus (16.8aa) - 25g 10 - Ahtanum, Comet, Summit - po 20g 0 - Ahtanum, Comet, Summit - po 20g Fermentacja: Drożdże - Kalifornijska Gorączka. Uwagi: Na cichą pójdą jeszcze Ahtanum, Comet i Summit po 50g. Edytowane 26 Kwietnia 2018 przez Młynek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2018 #44 Weizen ~ 13,5 blg, 20 IBU. Data: 22-04-2018 Surowce: * Pszeniczne - 3 kg * Pils - 1 kg * Abbey - 0,1 kg * chmiel Marynka (9.5aa) - 20g Zacieranie 45C - 20 min 62C - 40 min 72C - 20 min Gotowanie: 75 min 60 - Marynka (9.5aa) - 10g 15 - Marynka (9.5aa) - 10g Fermentacja: Drożdże - Gwoździe i banany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 14 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2018 (edytowane) #45 Gose ~ 12,4 blg, 1 IBU. Data: 17.19-05-2018 Surowce: * Pale Ale - 2,5 kg * Pszeniczny - 2 2 kg * Płatki owsiane - 1,2 kg * Carapils - 0,5 kg * chmiel Saaz (4.5aa) - 15g Zakwaszanie Lactococcus rhamnosus (2-dniowy starter) Zacieranie 68C - 40 min 72C - 20 min Gotowanie: 5 - Marynka (4.5aa) - 15g, sól 20g, kolendra 30g. Fermentacja: US-05 Po fermentacji podzielone na dwa fermentoray. Do jednego poszły mrożone truskawki 1,2kg na ok 12l. Edytowane 6 Marca 2019 przez Młynek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 6 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2018 #46 Hoppy Berliner Weisse ~ 8 blg, 0 IBU Data: 05-07-2018 Surowce: * Pilzneński - 1,8 kg * Pszeniczny - 1,5 kg Zakwaszanie * Lactococcus rhamnosus (2-dniowy starter) Chmiele: * Galaxy (15,8 aa) - 100g * drożdże: US-05 Zacieranie: 68C - 60 min Gotowanie: 60 - 0 - Galaxy (15,8 aa) - 100g Fermentacja: burzliwa: 2 tygodnie cicha: 2 tygodnie Na cichą drugie tyle Galaxy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 27 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2018 #47 African IPA ~ 13 blg, 65 IBU. Data: 21-07-2018 Surowce: * Pale Ale (Strzegom) 3,2 kg * Monachijski (Strzegom) 1 kg * Pszeniczny (Strzegom) 0,12 kg * Carahell 0,2 kg * chmiel Simcoe (11,5aa) 15g * chmiel Cascade (6,9aa) 50g * chmiel Vic Secret (18,4aa) - 50g * drożdże: FM600 African Pombe Zacieranie: 68C - 60 min 72C - 30 min Gotowanie: 60 - Simcoe (11,5aa) 15g 15 - Cascade (6,9aa) 50g 5 - Vic Secret (18,4aa) - 50g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 17 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2018 (edytowane) #48 APA ~ 12 blg, 45 IBU. Data: 23-09-2018 Surowce: * resztki słodów, w większości Pils. * chmiel Simcoe (11,5aa) * chmiel Cascade (6,9aa) * chmiel Vic Secret (18,4aa) * drożdże: US-05 Zacieranie: 68C - 60 min 72C - 30 min Gotowanie: 60 - n/a Nie mam notatek z tej warki, w założeniu było to czyszczenie magazynu przed dlugim urlopem. W sumie wyszła standaedowa APA, chmielone też chmielami z 2016 roku. Cała warka poszła do kega, na Andrzejki jak znalazł. Edytowane 18 Listopada 2018 przez Młynek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 18 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 #49 Black IPA ~ 15,4 blg, 60 IBU Data: 17-11-2018 Surowce: * Pilzneński (Weyermann) 5 kg * Carafa II Special (Weyermann) - 0,5 kg * Abbey Castle - 0,25 kg * Carahell - 0,25 kg * cukier - 0,3 kg Chmiele: * Centennial (9.7 aa) 50g (2016) * Centennial (8.5 aa) - 100g (2017) * drożdże: US-05 Zacieranie: 62C - 60 min 72C - 30 min Gotowanie: 60 - Columbus (9.7 aa) 50g 15 - Centennial (8.5 aa) - 25g 0 - Centennial (8.5 aa) - 25g Centennial (8.5 aa) - 50g na cichą (4 dni przed rozlewem). Uwagi: Warzenie po dłuższej przerwie i od razu moje ulubione piwo, i chyba piwo które najlepiej mi wychodzi, czyli Black IPA. Trochę modyfikacji, biały cukier zamiasy Muscovado i singel hop. Niższa goryczka, ale piwo ma iść w kega i być gotowe na sylwestra i pasować nie tylko hopheadom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 3 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 #50 White IPA ~ 12,1 blg, 49 IBU Data: 02-12-2018 Surowce: * Pilzneński (Weyermann) 2 kg * płatki pszeniczne - 1,8 kg * płatki owsiane - 0,2 kg Chmiele: * Chinook (12.8 aa) 25g * Citra (12 aa) - 20g * Galaxy (15 aa) - 50g * drożdże: Białe walonki Zacieranie: 64C - 60 min 72C - 30 min Gotowanie: 60 - Chinook (12.8 aa) 25g 0 - Citra (12 aa) - 20g + 10g kolendra + 20g skórka gorzkiej pomarańczy + 2g rumianku Galaxy (15 aa) - 50g na cichą (4 dni przed rozlewem). Uwagi: Fatalna wydajność. Może trzeba jednak użyć jakiejś łuski ryżowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 3 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 #51 Foreign Extra Stout ~ 16 blg, 65 IBU Data: 02-12-2018 Surowce: * Pilzneński (Strzegom) 3 kg * Caraaroma 0,25 kg * Carafa III Special 0,25 kg * Płatki owsiane 0,3 kg * Jęczmień palony 0,2 kg * Cukier biały 0,2 kg * chmiel Admiral (13,5 aa) 30 g * chmiel East Kent Golding (5.2 a) 15 g * drożdże: Irlandzkie ciemności Zacieranie: 62C - 70 min 72C - 30 min Gotowanie: 60 - Admiral (13,3 aa) 30g 10 - EKG (5,2 aa) - 15g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 9 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 #52 Black IPA ~ 17,5 blg, 79 IBU Data: 08-12-2018 Surowce: * Pilzneński (Weyermann) 3 kg * Carafa III Special (Weyermann) - 0,25 kg * Abbey Castle - 0,125 kg * Carahell - 0,125 kg * cukier - 0,25 kg Chmiele: * Centennial (8.5 aa) - 150g (2017) * drożdże: US-05 Zacieranie: 62C - 60 min 72C - 30 min Gotowanie: 60 - Centennial (8.5 aa) - 25g 30 - Centennial (8.5 aa) - 25g 15 - Centennial (8.5 aa) - 25g 0 - Centennial (8.5 aa) - 25g Centennial (8.5 aa) - 50g na cichą (4 dni przed rozlewem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 2 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2019 (edytowane) #53 RIS ~ 22,5 blg, 83 IBU Data: ..-01-2019 Surowce: * Pilzneński - 5 kg * Monachijski - 1 kg * Carafa III Special - 0,5 kg * Special B - 0,5 kg * Płatki owsiane - 0,5 kg * Płatki jęczmienne - 0,4 kg * Jęczmień palony - 0,25 kg * Czekoladowy - 0,25 kg * Abbey Castle - 0,1 kg * Carahell - 0,1 kg Chmiele: * Centennial (10.5 aa) - 100g (2018.) * drożdże: US-05 Zacieranie: 62C - 60 min 72C - 30 min Gotowanie: 60 - Centennial (8.5 aa) - 100g Na cichą poszło 50g płatków dębowych średnio opalanych macerowanych w burdonie. Edytowane 2 Marca 2019 przez Młynek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 2 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2019 (edytowane) #54 Porter bałtycki ~ 18,5 blg, 22 IBU Data: ..-01-2019 Surowce: * Pale ale - 3 kg * Wiedeński - 4 kg * Karmel 30 - 1 kg * Karmelowy pszeniczny - 1 kg * Czekoladowy ciemny - 0,2 kg * Jęczmień palony - 0,1 kg Chmiele: * Marynka (10 aa) - 30g (2018.) * drożdże: 34/70 Zacieranie: 62C - 60 min 72C - 30 min Gotowanie: 60 - Marynka (10 aa) - 30g Pierwszy lager, ponad 20 litrów, po burzliwej podzielony na dwa wiadra i do obu poszło po 50g płatków dębowych - jeden po koniaku, jeden po cherry. Edytowane 2 Marca 2019 przez Młynek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2019 (edytowane) #55 Earl Grey APA ~ 12,9 blg, 29 IBU Data: ..-03-2019 Surowce: * Pale ale - 1 kg * Monachijski -1 kg * Wiedeński - 0,25 kg * Pszeniczny - 0,25 kg * Carahell - 0,25 kg Chmiele: * Columbus (15,5 aa) - 5g * Citra (12 aa) - 40 g * Vic Secret 16,3aa) - 40 g * herbata Earl Grey - 70g * drożdże: US-05 Zacieranie: 62C - 60 min 72C - 30 min Gotowanie: 60 - Columbus (15,5 aa) - 5g 5 - Citra (12 aa) - 5 g + Vic Secret (16,3aa) - 5 g 0 - Citra (12 aa) - 5 g + Vic Secret (16,3aa) - 5 g + Earl Grey - 20g Na cichą: Citra (12 aa) - 30 g + Vic Secret (16,3aa) - 30 g + Earl Grey - 50g Edytowane 26 Kwietnia 2019 przez Młynek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2019 #56 West Coast IPA ~ 15,4 blg, 77 IBU Data: ..-03-2019 Surowce: * Pilzneński - 6 kg * cukier - 0,3 kg Chmiele: * Simcoe (13,3 aa) - 50g * Citra (12 aa) - 100g * Cascade (3,7aa) - 50g * Galaxy (15,8aa) - 50g * drożdże: US-05 Zacieranie: 62C - 60 min 72C - 30 min Gotowanie: 60 - Simcoe (13,3 aa) - 50g 15 - Citra (12 aa) - 25g + Cascade (3,7aa) - 25g 0 - Citra (12 aa) - 25g + Cascade (3,7aa) - 25g Na cichą: Citra (12 aa) - 50g + Galaxy (15,8aa) - 50g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2019 (edytowane) #57 Gose ~ 13,0 blg, 1 IBU. Data: 26-04-2019 Surowce: * Pale Ale - 2,5 kg * Pszeniczny - 2,5 kg * Płatki owsiane - 1,5 kg * chmiel Marynka (9aa) - 5g Zakwaszanie Lactococcus rhamnosus (4-dniowy starter) Zacieranie 68C - 40 min 72C - 20 min Gotowanie (2,5-3 ph przed warzeniem): 5 - Marynka (9aa) - 5g, sól 20g, liście limonki kaffir 10g. Fermentacja: US-05 Na cichą: Edytowane 26 Kwietnia 2019 przez Młynek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej111 Opublikowano 25 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2019 Cześć. Zauważyłeś, który cukier się lepiej sprawdza w black IPA? Muscovado czy Demerara/biały? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2019 W ogóle najlepiej to chyba zwykły biały, ale po muscovado zostaja jego posmaki i pytanie czy powinny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2019 (edytowane) #58 Session IPA ~ 11,0 blg, 56 IBU Data: ..-06-2019 Surowce: * Pils - 4 kg * Cukier - 0.4 kg Chmiele: * Simcoe (13,3 aa) - 20g * Citra (12 aa) - 50 g * Vic Secret 16,3aa) - 50 g * drożdże: US-05 Zacieranie: 62C - 60 min 72C - 30 min Gotowanie: 60 - Simcoe (13,3 aa) - 20g 20 - Citra (12 aa) - 5 g + Vic Secret (16,3aa) - 5 g 15 - Citra (12 aa) - 5 g + Vic Secret (16,3aa) - 5 g 10 - Citra (12 aa) - 5 g + Vic Secret (16,3aa) - 5 g 5 - Citra (12 aa) - 5 g + Vic Secret (16,3aa) - 5 g 0 - Citra (12 aa) - 5 g + Vic Secret (16,3aa) - 5 g Na cichą: Citra (12 aa) - 25 g + Vic Secret (16,3aa) - 25 g Edytowane 5 Sierpnia 2019 przez Młynek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2019 #59 White IPA ~ 14,5 blg, 41 IBU Data: ..-07-2019 Surowce: * Pils - 3 kg * Pszeniczny - 1 kg * Płatki pszenne - 1.2 kg * Płatki owsiane - 0.6 kg Chmiele: * Simcoe (13,3 aa) - 30g * Citra (12 aa) - 50 g * Nelson Sauvin (11 aa) - 50 g * skórka gorzkiej pomarańczy - 30 g * kolendra - 20 g * aframon - 5 g * drożdże: Białe Walonki Zacieranie: 66C - 60 min 72C - 30 min Gotowanie: 60 - Simcoe (13,3 aa) - 30g 0 - skórka gorzkiej pomarańczy - 30 g + kolendra - 20 g + aframon - 5 g Chłodzenie - Citra (12 aa) - 50 g Na cichą: Nelson Sauvin (11 aa) - 50 g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2019 (edytowane) #60 Wheat Wine ~ 25 blg, 80 IBU Data: 31-08-2019 Surowce: * Monachijski II - 3 kg * Pszeniczny - 4 kg * Special B - 0,25 kg * Płatki owsiane - 0.6 kg + 0,5 opakowanie płynnego ekstraktu pszenicznego WES. Chmiele: * Columbus (16,8 aa) - 50g * drożdże: Białe Walonki (gęstwa) Zacieranie: 66C - 120 min Gotowanie: 60' - Columbus (16,8 aa) - 50g Na cichą: Płatki bukowe - 50g Edytowane 4 Września 2019 przez Młynek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2019 (edytowane) #61 Hoppy Sour ~ 8 blg, 0 IBU Data: 31-08-2019 Surowce: * Monachijski II - 3 kg * Pszeniczny - 4 kg * Special B - 0,25 kg * Płatki owsiane - 0.6 kg (wysłodki po Wheat Wine) + 0,5 opakowanie płynnego ekstraktu pszenicznego WES. Zakwaszanie: starter 2 dniowy z Lactobacillus rhamnosus, zakwaszanie przez 3 dni. Chmiele: * Mozaic (11,5 aa) - 100g * drożdże: Białe Walonki (gęstwa) Zacieranie: 66C - 120 min Gotowanie: 0' - Mozaic (11,5 aa) - 50g Na cichą: Mozaic (11,5 aa) - 50g Edytowane 4 Września 2019 przez Młynek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się