Młynek Opublikowano 13 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2019 #62 Brett Blonde ~ 15 blg, 16 IBU Data: ...-09-2019 Surowce: * Pilznenski - 5 kg * Pszeniczny - 1 kg * Abbry - 0,25 kg * Carapils - 0,25 kh * cukier biały - 0,3 kg Chmiele: * East Kent Golding (4,1 aa) - 50 g Drozdże: * drożdże: White Labs WLP650 Zacieranie: 64C - 60 min 72C - 10 mi Gotowanie: 0' - East Kent Golding (4,1 aa) - 30g 20' - East Kent Golding (4,1 aa) - 20g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 11 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2019 #63 SMaSH Oktawia ~ 12.2 blg, 29 IBU Data: ...-10-2019 Surowce: * Pale Ale - 5 kg Chmiele: * Oktawia (7,1 aa) - 150 g Drozdże: * drożdże: US-05 Zacieranie: 64C - 60 min 72C - 10 mi Gotowanie: 60' - Oktawia (7,1 aa) - 25g 15' - Oktawia (7,1 aa) - 25 0' - Oktawia (7,1 aa) - 50 Na cichą 100g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 11 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2019 #64 Black IPA ~ 15,2 blg, 77 IBU Data: ...-10-2019 Surowce: * Pilzneński (Strzegom) 5 kg * Carafa II Special (Weyermann) - 0,5 kg * Abbey Castle - 0,3 kg * Carahell - 0,3 kg * cukier Muscovado - 0,3 kg Chmiele: * Columbus (16,8 aa) 35g * EKG (5,1 aa) - 25g * Centennial (9,7 aa) - 200g * drożdże: US-05 (gęstwa po #63) Zacieranie: 64C - 60 min 72C - 60 min Gotowanie: 60 - Columbus (16,8 aa) 35g 45 - Centennial (9,7 aa) - 25g 15 - EKG (5,7 aa) - 25g 0 - Centennial (9,7 aa) - 50g na cichą (4 dni przed rozlewem) - Centennial (9,7 aa) - 125g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 11 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2019 (edytowane) #65 Brett IPA ~ 15 blg, 11 IBU Data: 11-11-2019 Surowce: * Pilzneński 4 kg * Monachijski - 1 kg * Pszeniczny - 1 kg * Płatki pszeniczne - 0,6 kg Chmiele: * Vic Secret (18.4 aa) - 14g * Mosaic (11.5 aa) - 50g * Nelson Sauvin (11.8 aa) - 100g * drożdże: White Labs WLP650 (gęstwa po warce 62) Zacieranie: 65C - 60 min 72C - 60 min Gotowanie: 60 - 15 - Vic Secret (18.4 aa) - 14g 0 - Nelson Sauvin (11.8aa) - 50g na cichą (4 dni przed rozlewem) - Nelson Sauvin i Mosaic po 50g. Edytowane 11 Listopada 2019 przez Młynek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 11 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2019 (edytowane) #66 Hefe-weizen ~ 12,5 blg, 14 IBU, Data: 11-11-2019Surowce: * Pszeniczny - 4 kg * Pilznenski - 2 kg * Abbey - 0,2 kg * chmiel Marynka (9.5 aa) - 25g * drożdże: Gwiździe i Banany (starter)Zacieranie (dekokcja): 44c - 20 min 63c - 40 min 72c - 20 minGotowanie: 70' - 60' - Marynka (9.5 aa) - 10g 15'- Marynka (9.5 aa) - 15g Edytowane 23 Listopada 2019 przez Młynek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 (edytowane) #67 Dunkelweizen ~ 13 blg, 19 IBU, Data: 23-11-2019Surowce: * Pszeniczny - 3 kg * Pilznenski - 1 kg * Monachijski - 1 kg * Carawheat - 0,25 kg * Amber - 0,25 kg * Carafa III Special - 0,25 kg * Pszeniczny czekoladowy - 0,1 kg * chmiel Lubelski (3.7 aa) - 50g * drożdże: Gwiździe i Banany (gęstwa po #66)Zacieranie (dekokcja): 44c - 25 min 63c - 60 min 72c - 60 min (dodane ciemne słody)Gotowanie: 75' - 60' - Lubelski (3.7 aa) - 50g Edytowane 24 Listopada 2019 przez Młynek Robercik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 31 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2019 #68 Flanders ~ 15 blg, 15 IBUData: 22-12-2019Surowce: * Pilznenski - 3 kg * Monachijski II - 1 kg * Wiedeński - 1 kg * Caramunich - 0,25 kg * Special B - 0,25 kg * Carafa I Special - 0,1 kg * Płatki kukurydziane - 1 kg * chmiel Saaz - 50g * drożdże: S-33 + Wyeast 3763 Roeselare Ale BlendZacieranie: 66c - 60 min 72c - 60 min (Carafa na ostatnie 5 minut)Gotowanie: 70' - 60' - Saaz - 30g 20 - Saaz - 20g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 14 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2020 #69 Grodziskie ~ 7 blg, 20 IBUData: 12-01-2020Surowce: * Pszeniczny wędzony dębem - 2 kg * łuska ryżowa - 0,1 kg * chmiel Lubelski - 35g - 3.7aa * drożdże: US-05 Zacieranie: 64c - 60 min 72c - 60 minGotowanie: 60' - Lubelski - 20g 10' - Lubelski - 15g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 15 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2020 #70 Imperial IPA ~ 18,2 blg, 92 IBUData: ...-01-2020Surowce: * Pils - 3,5 kg * Monachijski - 0,5 kg * Pszeniczny - 0,5 kg * Carahell - 0,1 kg * Cukier - 0,4 kg * chmiel Simcoe - 100g - 13.2aa * chmiel Citra - 15g - 12aa * chmiel Centennial - 15g - 10.5aa * chmiel Ekuanot - 65g - 12.8aa * chmiel Columbus - 15g - 15.5aa * drożdże: US-05 (gęstwa)Zacieranie: 62c - 60 min 72c - 60 minGotowanie: 60' - Simcoe - 15g 30' - Columbus - 15g 20' - Simcoe - 15g 15' - Citra - 15g 10' - Centennial - 15g 5' - Ekquanot - 15g 0' - Simcoe - 15g Na cichą: Simcoe 55g i Ekuanot 50g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 15 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2020 (edytowane) #71 Session IPA ~ 12,0 blg, 64 IBU Data: ..-02-2020 Surowce: * Pils - 4,5 kg * Cukier - 0.4 kg Chmiele: * Citra (12 aa) - 180 g * drożdże: US-05 Zacieranie: 62C - 60 min 72C - 30 min Gotowanie: 60 - Citra (12 aa) - 30g 20 - Citra (12 aa) - 15 g 10 - Citra (12 aa) - 15 g 5 - Citra (12 aa) - 10 g 0 - Citra (12 aa) - 5 g Na cichą: Citra (12 aa) - 100 g Edytowane 15 Marca 2020 przez Młynek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 15 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2020 #72 Sour Brett Beer ~ 13,2 blg, 3 IBU Data: 14-03-2020 Surowce: * Pils - 2 kg * Pszeniczny- 1 kg * Caramunich II - 0.25 kg Chmiele: * Lubelski (13.7aa) - 10 g * drożdże: White Labs WLP650 * bakterie: LCR Zacieranie: 67C - 60 min 72C - 30 min Gotowanie: 70 - 10 - Lubelski (13.7aa) - 10 g Zakwaszanie od razu w balonie, 2 dniowy 0,5l starter LCR, po dwóch dniach dodanie drożdży - White Labs WLP650. Fermentacja z 30 dni, następnie dodatek owoców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 15 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2020 (edytowane) #73 Flanders ~ 14,5 blg, 8 IBUData: 15-03-2020Surowce: * Pilznenski - 3 kg * Monachijski II - 1 kg * Wiedeński - 1 kg * Caramunich - 0,25 kg * Special B - 0,25 kg * Carafa I Special - 0,1 kg * Płatki kukurydziane - 1 kg * chmiel EKG - 20g * Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend (gęstwa)Zacieranie: 66c - 60 min 72c - 60 min (Carafa na ostatnie 5 minut)Gotowanie: 70' - 60' - EKG - 20g Edytowane 15 Marca 2020 przez Młynek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 21 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 (edytowane) #74 West Coast IPA ~ 15 blg, 98 IBUData: 21-03-2020Surowce: * Pils - 6 kg * Cukier - 0,5 kg * chmiel Simcoe - 100g - 12.9aa * chmiel Citra - 100g - 12.9aa * chmiel Amarillo - 100g - 8.7aa * chmiel Chinnoom - 50g - 11.3aa * drożdże: Mangrove Jack's, U.S. West Coast Yeast M44 (dwie saszetki)Zacieranie: 62c - 60 min 72c - 60 minGotowanie: 60' - Chinook - 50g 10' - Simcoe, Citra, Amarillo - po 25g 0' - Simcoe, Citra, Amarillo - po 25g Na cichą: Simcoe, Citra, Amarillo - po 50g Edytowane 22 Marca 2020 przez Młynek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 #75 Black IPA ~ 15,2 blg, 90 IBU Data: 11-04-2020 Surowce: * Pilzneński - 5 kg * Carafa II Special- 0,5 kg * Abbey Castle - 0,15 kg * Carahell - 0,2 kg * Special B - 0,25 * cukier - 0,3kg Chmiele: * Centennial (9.5 aa) - 125g * Equanot - 37g * Simcoe - 100g * Admiral - 25g * Mosaic - 50g * drożdże: Mangrove Jack's, U.S. West Coast Yeast M44 (gęstwa po #74) Zacieranie: 64C - 60 min 72C - 60 min Gotowanie: 60 - Simcoe - 25g 45 - Centennial - 25g 30 - Admiral - 25g 10 - Equanot - 37g 0 - Centennial - 50g Centennial, Simcoe, Mosaic po 50g na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 18 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 #76 Niskoalkoholowa Sour IPA #77 Polska APA na Oktawi brak notatek Koniec wakacji więc zabieramy się za warzenie. Podczas przerwy zabutelkowalem i zakegowalem 40 l Flandera z dwóch warek, część zblendowałem ze sobą. Jest to obiecujące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 14 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2020 #78 Oktawia Lager 11,5 blg #79 Rauchbock 17 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 18 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2021 #80 Wędzony Porter Bałtycki 23 blg Jak się opuściłem z notatkami i warzeniem to aż przykro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 19 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 #81 Lambik 12 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się