Kurt Opublikowano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 Ważyłem sweet stouta i niestety z rozpędu nie zmierzyłem BLG przed dodaniem laktozy do brzeczki pod koniec gotowania. Ilość brzeczki 26L dodałem 0,5 kg laktozy. Po dodaniu laktozy pomiar wykazał 14,5 BLG , odparowało jeszcze około litra przed wychłodzeniem i zostało około 25 L do chmielenia. Pobrałem próbkę FFT i po dwóch dniach fermentacja wygląda w niej na zakończoną, BLG wynosi 7.5. Pytanie: czy da się przeliczyć ile FFT powinno miec BLG po odjęciu laktozy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 Pół kilo laktozy w 26L to ok 1.5Blg Kurt 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karollom Opublikowano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 Ważyłem sweet stouta i niestety z rozpędu nie zmierzyłem BLG przed dodaniem laktozy do brzeczki pod koniec gotowania. Ilość brzeczki 26L dodałem 0,5 kg laktozy. Po dodaniu laktozy pomiar wykazał 14,5 BLG , odparowało jeszcze około litra przed wychłodzeniem i zostało około 25 L do chmielenia. Pobrałem próbkę FFT i po dwóch dniach fermentacja wygląda w niej na zakończoną, BLG wynosi 7.5. Pytanie: czy da się przeliczyć ile FFT powinno miec BLG po odjęciu laktozy ? 500gr laktozy zwiększyło Ci ekstrakt o 1,12 blg przy 25 litrach brzeczki. Czyli od wyniku zakończonej fermentacji odejmij tę właśnie wartość. Kurt 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się