kamilg20 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2017 Witajcie. Chciałbym uwarzyć nie za mocne, orkiszowe piwo, które podejdzie kobietom nie przepadającym za goryczką, ale za aromatem tropików tak. Co myślicie o takim piwku? 25-26l 13blg kg: 4 orkiszowy 1 pilzneński 0,5 płatki owsiane 0,2 monachijski jasny 0,1 łuska ryżowa 30°C - 60-90 min. 52°C - 10 min. 68°C - 30 min. 72°C - do negatywnej próby jodowej i wygrzew Chmielenie: 60 min. 25g Motueka (do 22 IBU) whirlpool ~`65°C 40 min. 25g Motueka i 25g Rakau na zimno 3-4 dni 25g Rakau i 50g Nelson Sauvin Gęstwa US-05 Nie wiem, czy nie ograniczyć ilości chmieli żeby nie przedobrzyć, także proszę o poradę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 12 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 W jakimś konkretnym celu, ta przerwa zakwaszająca, czy błąd w recepturze? Jak bym był na Twoim miejscu schemat zacierania zrobiłbym taki: – 40 minut w 63°C – 20 minut w 72°C – mashout 78°C I ograniczyłbym ilość chmielu na zimno, do 20g Rakau i 20g Nelsona, to ma być American (czy tam NZ) Wheat a nie AIPA, ale tak w sumie to jest Twoje piwo i nie musisz się trzymać stylu i metryczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 12 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 (edytowane) Mam wodę o pH powyżej 7. Same jasne słody = nadal wysokie pH, a chyba piwa pszeniczne powinny być chociaż nieco kwaskowate? Taki też chciałem osiągnąć efekt. Chciałem chmiel poczuć dość mocno, ale 40g na 26l to raczej może być ciut mało, ale oczywiście biorę sobie do serca i prawdopodobnie zmniejszę trochę chmiel z naciskiem na trochę. Kto powiedział, że konkretne chmielenie na zimno to tylko domena AIPA? Czy 40 minut w 63°C to nie za długo? Te 68°C dałem nie bez powodu. Piwo w zamyśle miało iść w kierunku słodyczy, bo moja narzeczona zarzuciła mi, że moje piwa są zawsze wytrawne i chciałaby coś nieco słodszego. Także to jest pod konkretne gusta, wiem, że pszeniczniaki zazwyczaj są wytrawne, tutaj jednak jest to raczej wariacja nt. pszenicznego. Edytowane 12 Stycznia 2017 przez kamilg20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 12 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 Powiem tak, zrobiłeś już trochę warek, wiesz co się z czym je i wiesz co chcesz osiągnąć zrób piwko według swojego przepisu a później podziel się wrażeniami np. w swoim wątku z zapiskami, sam się dużo nauczysz a również inni wyniosą trochę wiedzy z Twoich poczynań Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się