anteks Opublikowano 21 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 A jeszcze jedno pytanie do procesu wyparzania słodu, jeśli użyje Siateczka do wyparzania słodu, to rozumiem ze proces filtracji jest zbędny?I jedynie wygotować słód, dodać chmiel wdłg. zaleceń instrukcji, potem ochłodzić np przy pomocy wężownicy, i przelać do fermentatora? Co to jest siateczka do wyparzania słodu , słód się zaciera a nie wygotowuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sabo Opublikowano 21 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 No na browamatorze jest taka siateczka, oszczędziło by mi to masę problemów z przefiltrowaniem tego. Jeśli mówisz ze bez siateczki, to jak odfiltrować taką brzeczkę? Chętnie kupie takie akcesoria, ale po prostu nie wiem jakie. I jakie polecacie piwo, na 1 próbę zacierania? Z gotowych zestawów surowców z browamatora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 21 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 Siateczki są do chmielu. czytaj, czytaj, czytaj http://www.wiki.piwo.org/index.php/Warka_z_procesem_zacierania_słodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 21 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 A jeszcze jedno pytanie do procesu wyparzania słodu, jeśli użyje Siateczka do wyparzania słodu, to rozumiem ze proces filtracji jest zbędny?I jedynie wygotować słód, dodać chmiel wdłg. zaleceń instrukcji, potem ochłodzić np przy pomocy wężownicy, i przelać do fermentatora? http://www.wiki.piwo.org/ Warzenie z zacieraniem, nie wstydź się przeczytaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sabo Opublikowano 21 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 (edytowane) Czytałem, i nie za bardzo rozumiem proces filtracji, jaki jest najłatwiejszy sposób? Jest też metoda zacierania w worku - wszystkie słody wsypuje się do mocnej torby przepuszczalnej dla wody (ew. wykłada się cały garnek płachtą takiego materiału), a po skończeniu zacierania wyciąga się torbę i podwiesza nad garnkiem, żeby obciekła. W garnku zostaje czysta brzeczka. Edytowane 21 Lutego 2010 przez Sabo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 21 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 Najłatwiej to wężykiem z oplotu. A tak wogóle wszystkie są łatwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sabo Opublikowano 21 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 Rozumiem ze filtracje robi się po zacieraniu słodu, a po tym następuje chmielenie, a jeśli użyje granulatu chmielowego, to po skończeniu chmielenia i ostudzeniu, muszę płyn jeszcze raz przefiltrować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 21 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 Nie musisz, chmiel opadnie na dno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 (edytowane) Czytałem, i nie za bardzo rozumiem proces filtracji, jaki jest najłatwiejszy sposób? Jest też metoda zacierania w worku - wszystkie słody wsypuje się do mocnej torby przepuszczalnej dla wody (ew. wykłada się cały garnek płachtą takiego materiału), a po skończeniu zacierania wyciąga się torbę i podwiesza nad garnkiem, żeby obciekła. W garnku zostaje czysta brzeczka. http://piwodziej.pl/Torba_do_zacierania-62.html , jeśli było by to takie dobre to większość z nas by tego używała i dyskusja tu http://browar.biz/forum/showthread.php?t=66765&highlight=worek+zacierania Edytowane 21 Lutego 2010 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 Nie musisz, chmiel opadnie na dno. szyszka też ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sabo Opublikowano 21 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 No to mnie przekonaliście, poszło zamówienie na browamatorze, na min. kadż filtracyjna, gar, termometr, i parę kartonów gotowych surowców. Do takich zestawów co tam są, jak np te za 45 zł z procesem zacierania, już nic poza tym zestawem nie potrzebuję? Chodzi mi oto, czy jak w przypadku brew kitów, kryję się ukryta potrzeba dokupienia np słodu. I w jaki sposób Wy piwowarzy, utrzymujecie temperaturę w garze w granicach 65-68 stopni? Będę używał normalnej gazówki kuchennej, czy polega to po prostu na podgrzaniu do np 68, odłączeniu gazu i gdy temp spadnie do około 65-66 znowu włączenie palnika? Bo na tych wszystkich stronach jest napisane jedynie jakie temp tam mają być itp. ale nie ma, w jaki sposób to fizycznie osiągnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 21 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 Nie musisz' date=' chmiel opadnie na dno.[/quote']szyszka też ? Mnie opadała. Zlewanie to była udręka, zatykały wężyk. Po drugie pytanie wyraźnie było o granulat. Torba jest dobrym rozwiązaniem, używam z powodzeniem od 60 warek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 21 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 Podgrzewasz i wyłączasz, to logiczne. Gdy spadnie zapalasz gaz i znów podgrzewasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sabo Opublikowano 21 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 Super! Już wiem chyba wszystko, ale teraz muszę to poukładać w jedną całość, znacie jakieś fajne artykuły, gdzie mogę naprawdę przeczytać jak to wygląda w "praniu", tzn tak jakby jakiś dziennik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 Do takich zestawów co tam są, jak np te za 45 zł z procesem zacierania, już nic poza tym zestawem nie potrzebuję? Chodzi mi oto, czy jak w przypadku brew kitów, kryję się ukryta potrzeba dokupienia np słodu.I Jak kupujesz zestaw do słód jest w komplecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 Mnie opadała. Zlewanie to była udręka, zatykały wężyk.Po drugie pytanie wyraźnie było o granulat. . wiem , pytałem jak jest ewentualnie z szyszkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sabo Opublikowano 21 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 Została mi chyba jeszcze jedna sprawa, co sądzicie o środku do dezynfekcji sprzetu "Pirosiarczyn Sodu", jak to stosować? Pierw gorącom wodą umyć sprzęt, po tym użyć tego środku do przepłukania? A na końcu znowu przepłukać gorącom wodą? Wystarczy taki zabieg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 (edytowane) Została mi chyba jeszcze jedna sprawa, co sądzicie o środku do dezynfekcji sprzetu "Pirosiarczyn Sodu", jak to stosować? Pierw gorącom wodą umyć sprzęt, po tym użyć tego środku do przepłukania? A na końcu znowu przepłukać gorącom wodą? Wystarczy taki zabieg? na stronie głównej forum jest wyszukiwarka , wklep pirosiarczyn a wyskoczy kilka tematów a i każdym sklepie przy tym produkcie jest opis np tu http://www.homebrewing.pl/pirosiarczyn-sodu-e223-100-p-54.html Edytowane 21 Lutego 2010 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
13Robert Opublikowano 22 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Została mi chyba jeszcze jedna sprawa, co sądzicie o środku do dezynfekcji sprzetu "Pirosiarczyn Sodu", jak to stosować? Pierw gorącom wodą umyć sprzęt, po tym użyć tego środku do przepłukania? A na końcu znowu przepłukać gorącom wodą? Wystarczy taki zabieg? Co do pirosiarczynu to mam takie niemiłe doświadczenie, że kupując zestaw startowy w sklepie WES wraz z tym środkiem, a poźniej kupując drugi raz okazało się, że ten pierwszy miał może 1/5 mocy tego drugiego. O czym przekonałem sie otwierając drugą porcje tegoż środka Najprawdopodobniej ten z zestawów startowych był zleżały a nie to, że ten drugi kupiłem w innym sklepie. I na mój gust posiadanie trzech wiaderek to minimum piwowarskie: 1. z kranikiem i pełnym wiekiem - filtrowanie/wysładzanie oraz rozlewanie, a także trzymanie roztoworu pirosiarczynu gotowego do dezynfekcji przedmiotów podczas zacierania lub przelewania z burzliwej na cichą 2. normalne wiadro z rurką fermentacyjną - do fermentacji burzliwej (po obciągu zostają drożdze, ktore można zalać nastepną warką) 2. normalne wiadro z pelną pokrywką - do fermentacji cichej Moim zdaniem tak jest optymalnie, wygodnie i bezpiecznie dla dezynfekcji. Dzieki takiemu układowi swobodnie zrobiłem trzy warki pod rząd na jednych drożdzach, zamiast tańcowania ze starterami. Takie jest moje doświadczenie po trzech warkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Co do pirosiarczynu to mam takie niemiłe doświadczenie, że kupując zestaw startowy w sklepie WES wraz z tym środkiem, a poźniej kupując drugi raz okazało się, że ten pierwszy miał może 1/5 mocy tego drugiego. O czym przekonałem sie otwierając drugą porcje tegoż środka W jaki sposób to zbadałeś , czy po WESowym piro wdało się jakieś zakażenie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
13Robert Opublikowano 22 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 (edytowane) No cóż, mozna o tym poczytać w wątku pełnym emocyj "Pierwsza warka.. wylana.." Ale wbrew pozorom nie wydaje osądu czy za wylanie odpowiada slaba dezynfekcja pirosiarczynu. Jest to pewna poszlaka. Kiedy się zorientowałem, że jest różnica w mocy? Otóz po otwarciu drugiej torebki i zrobieniu pare litrów cieczy do dezynfekcji butelek do rozlewu pierwszego zacieranego piwa. To był pierwszy mocny sygnał. Drugi, dający mi już 100% pewność, gdy otworzyłem trzeci fermentator w którym przez tydzień przetrzymywałem pirosiarczyn. Jak walnęło mi znienacka w nozdrza to aż mnie odrzuciło. Również z trudem płukałem butelki do rozlewu drugiej zacieranej warki. A to były te same dawki środka sypane na mniej więcej tą samą ilośc 3-4litrów wody. Różnice czuć w nozdrzach. Dlatego zalecam pirosiarczyn z zestawu startowego od razu wyrzucić a zakupić go osobno. Edytowane 22 Lutego 2010 przez 13Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Różnice czuć w nozdrzach. Dlatego zalecam pirosiarczyn z zestawu startowego od razu wyrzucić a zakupić go osobno. Ciekawa teoria Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sabo Opublikowano 22 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 właśnie zrobiłem pierwsza warkę z brew kita coopers lager+1.5 kg ekstraktu słodowego coopers w syropie, wyszło niestety jakies 26 l płynu ( jeszcze nie mam miary w oku, jak pewnie wiekszość tu z Was ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 właśnie zrobiłem pierwsza warkę z brew kita coopers lager+1.5 kg ekstraktu słodowego coopers w syropie, wyszło niestety jakies 26 l płynu ( jeszcze nie mam miary w oku, jak pewnie wiekszość tu z Was ) Fermentor bez podziałki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 22 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Kupujesz w sklepie baniaczek 5l wody i już masz naczynie do mierzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się