Lasek Opublikowano 1 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Witam ponownie. Od dwóch tygodni mam w fermentorze brewkit IPA St Poul. Temperatura brzeczki 16-17°C. Wieko cały czas wybrzuszone. Bulka i bulka. Otworzyłem wieko i zauważyłem kilkanaście takich wysepek jak w szklance na zdjęciu. Blg 5°, początkowe 10°. Lekko to pachnie drożdżami. Ponieważ w poprzedniej warce tego nie było, więc się martwię czy to nie jakieś inne świństwo. Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam Drożdże, na US-05 często takie drożdżowe zlepki nie chcą opaść na dno po fermentacji. Wiśnia81 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiśnia81 Opublikowano 1 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 na US-05 często takie drożdżowe zlepki nie chcą opaść na dno po fermentacji. ufff dzięki :-) wobec tego czekam dalej aż się skończy burzliwa i przelewam na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiśnia81 Opublikowano 13 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Witam ponownie. Od dwóch tygodni mam w fermentorze brewkit IPA St Poul. Temperatura brzeczki 16-17°C. Wieko cały czas wybrzuszone. Bulka i bulka. Otworzyłem wieko i zauważyłem kilkanaście takich wysepek jak w szklance na zdjęciu. Blg 5°, początkowe 10°. Lekko to pachnie drożdżami. Ponieważ w poprzedniej warce tego nie było, więc się martwię czy to nie jakieś inne świństwo. Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam Przestało bulkać i po 3 dniach przelałem na cichą, po zmierzeniu BLG (dalej5°). Jest już tak 9 dni na cichej i BLG spadło do 4° po pięciu dniach. Dziś mierzyłem i dalej jest 4°. Wieko dalej się wybrzusza lekko. Pomiary trochę mi zajmują bo czekam, aż się próbka odgazuje. Piana się trzyma dość długo. Nasuwają mi się następujące pytania: 1.Czy już można butelkować? 2.Czy jest szansa, że BLG jeszcze spadnie? 3.Jakoś słabo procentowo mi się zapowiada to piwo. To normalne? 4. Czy za szybko zlałem na cichą? 5. Jak dosypię cukru miarką na piwo 0,5 przy takim nagazowaniu to nie wyprodukuję granatów? Może sypać mniej cukru, np. miarką na 0,33l? Dziękuję za odpowiedzi. P.S. Poprzednie piwo jest coraz lepsze ale jest go coraz mniej :-) Generalnie nie wyszedł z tego kibel jak obawiałem się w temacie :-) pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się