Versaar Opublikowano 2 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2017 (edytowane) Prosiłbym o ocenę mojego Dubbla którego planuję uwarzyć: Założenia: - mocne, ciasteczkowo-karmelowe, fenolowe - blg może być wyższe od przepisowego, chciałbym uwarzyć coś mocniejszego, - 21l. Słody: Pilzneński - 5kg Wiedeński - 1kg Special B - 0,25kg Dodatki: Cukier kandyzowany brązowy - 0,5kg Chmiele: Magnum - 20g Spalt Select - 25g Drożdże: Gęstwa po Danstar Belle Saison Zacieranie: 64°C - 50' 72°C - 20' Chmielenie: Czas gotowania - planuję 70 minut (zobaczę jak z wydajnością i ile będę musiał zagęścić) 60' - Magnum 20g 10' - Spalt Select 25g 10' - cukier kandyzowany 0,5kg Według Brewness.com: 21l, 18,6 blg, 13,6 SRM 25 IBU Jakieś uwagi co do całości? Mam do dyspozycji jeszcze 0,25g słodu Biscuit, 5kg Pale Ale, 0,5kg Karmelowego 30, 0,2kg karmelowego 300. Edytowane 2 Lutego 2017 przez Versaar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 2 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2017 ja trzymam sie z grubsza proporcji http://festiwal-birofilia.pl/zwycieska-receptura-6.html, tzn. abbey/ specjal 10%, cukier 10%, 80% podstawowe. Karmeli nie dawaj, chyba że symbolicznie bo zostało. Co do dubbla akurat na tych drożdżach nie mam doświadczenia. Kluczową sprawą jest fermentacja, zacznij nisko a potem w góóóóóórę , Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 2 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2017 Myślałem czy by nie wrzucić jeszcze słodu Biscuit, ale obawiam się nadmiaru herbatników w piwie, ale nie wiem, nie używałem tego słodu jeszcze... Fermentację zacznę od 17°C a skończę na 23 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się