Bercik1 Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 (edytowane) Witam Piwowarów W weekend jako 3 warkę chcę zrobić następująco: Słody 1. Strzegom Pale Ale 5 kg 2 Pilzneński 1 kg Zacieranie Temp Czas 66 C 60 min I chmielenie 1. Columbus/Tomahawk/Zeus 20 g 60 min 2. Mosaic 15 g 30 min 3. Mosaic 15 g 5 min A drożdże Safale US-05 Suche 11 g Tu w sumie jak na APA cudów nie ma wyjdzie 16 blg ale chodzi mi o dodanie liści Earl Greya na zimno Dodawał kto już ile g/l czy jakoś je sterylizować ? Edytowane 28 Lutego 2017 przez Bercik1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 (edytowane) Witam Piwowarów W weekend jako 3 warkę chcę zrobić następująco: Słody 1. Strzegom Pale Ale 5 kg 2 Pilzneński 1 kg Zacieranie Temp Czas 66 C 60 min I chmielenie 1. Columbus/Tomahawk/Zeus 20 g 60 min 2. Mosaic 15 g 30 min 3. Mosaic 15 g 5 min A drożdże Safale US-05 Suche 11 g Tu w sumie jak na APA cudów nie ma wyjdzie 16 blg ale chodzi mi o dodanie liści Earl Greya na zimno Dodawał kto już ile g/l czy jakoś je sterylizować ? Wrzuć w przeglądarkę hasło earl grey : http://www.piwo.org/topic/22377-earl-grey-ipa-pytanie-o-zasyp-i-herbat%C4%99/?hl=herbata&do=findComment&comment=420009 http://www.piwo.org/topic/19537-earl-grey-ipa/?hl=herbata Przymierzam się do tematu więc w skrócie odpowiem co planuje zrobić po przeczytaniu herbacianych tematów. 100gram herbaty na warkę 23- 25 litrów na 48 godzin przed rozlewem. Sterylizować w piekarniku na 80-100 stopni przez kilkanaście minut. Ważne, nie ustaw przypadkiem termoobiegu. Edytowane 28 Lutego 2017 przez Lasek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Z ekstraktu to już raczej AIPA ale to szczegół. Dajesz na smak i badz co badz na aromat bardzo wyraźny chmiel - teraz sobie zadaj pytanie ( bardzo ważne nota bene ) po co chcesz dawać earl grey do tego piwa? Co do samego EG - dodawanie składników odpowiedzialnych za aromat na etapie cichej fermentacji to bardzo dobry pomysł. Co do sposobu jednak zdania są podzielone. Problem stanowi sama herbata która zarówno w przypadku naparu jak i silnych zimnych ekstraktów może dawać mocno ściąganie. Tym na czym zapewne najbardziej ci zależy to aromat bergamotki - jeśli szukasz właśnie tego to polecam suszoną skórkę bergamotki lub olejek z bergamotki ( uwaga na marginesie handlowe określenie olejek bergamotkowy często nie jest olejkiem z bergamotki tylko z różnych cytrusów - ten co ja kupiłem nie nadaję sie w ilości 1kropla na 0.5l piwa) Na pytanie ile dać nie da się łatwo odpowiedzieć. To zależy od twojego procesu i od surowca. Czytałem na temat komercyjnych EG IPA i jeśli używali herbaty to wersji mocno ( podwojnie ?) Bergamotkowej. Używano herbaty właśnie by wprowadzić lekko garbnikowy charakter. Moje doświadczenia ze skórką z bergamotki to na warki ~20l: - 20g na 10' było wyraźnie nie dominujące - 40g na 10' było już na granicy może lekko ponad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 ja robiłem APA i dawałem 4g na 1l na 7 godzin, poszedłem na żywioł i dałem ekspresówki spryskane delikatnie SS, czuć wyraźnie chociaż wiele osób miało problem z rozpoznanie i dopiero jak powiedziałem stawało się to oczywiste, chmieliłem delikatnie tak że by nie było zbyt mocnych i wyrazistych aromatów chmielowych, bardzo dużo zależy od herbaty bo różnie jest aromatyzowana, na tych lepszych jest zazwyczaj podane ile % jest olejku , po mojemu jak się chce wyraźny smak czy aromat trzeba dać dużo ale na krótko właśnie ze względu na taniny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 1 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 (edytowane) Dawałem na zimno na 7 dni 60 torebek do 25 litrów. Oprócz tego poszło 70 g hibiskusa. Piwo jest z wyraźnym aromatem bergamotki i owocowymi akcentami z hibiskusa. Gdybym miał coś zmieniać to dałbym mniej earl grey. Jakieś 30-40 torebek max. Herbata jest zbyt przytłaczająca, ale przynajmniej nie czuć tanin, których się obawiałem. Rzucałem całe torebki do piwa ze świeżo otwartego opakowania i bez sterylizacji. trzeba dać dużo ale na krótko właśnie ze względu na taniny No właśnie mimo dużej ilości herbaty i pozostawieniu jej na 7 dni w piwie nie miałem absolutnie żadnego ściągania na języku, ale może to również kwestia jakości herbaty? Ja użyłem tej lepszej - Dilmah. Edytowane 1 Marca 2017 przez kamilg20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Wystrzegam się piw z herbatą, są taniniczne, ściągają jamę ustną, a goryczka zalega jak sam pierun. Może jednak sumą bergamotkę wykorzystać, która w końcu o charakterze EG decyduje? Btw co ma na celu łączenie pale z pilzneńskim? Pytam bom ciekaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 1 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Wystrzegam się piw z herbatą, są taniniczne, ściągają jamę ustną, a goryczka zalega jak sam pierun. Może jednak sumą bergamotkę wykorzystać, która w końcu o charakterze EG decyduje? Btw co ma na celu łączenie pale z pilzneńskim? Pytam bom ciekaw Moje nie ma nic a nic tanin, przynajmniej na tyle mało, że nie czuć. Pale i pilzneński to nie to samo więc kto komu broni je łączyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Nikt, nie broni, tylko po co ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 A może miał taki kaprys? Albo pozbywał się resztek sam tak robiłem jak mi zostało z poprzedniej warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 A może miał taki kaprys? Albo pozbywał się resztek sam tak robiłem jak mi zostało z poprzedniej warki. A może pozwolisz wypowiedzieć się twórcy receptury bo chyba on wie dobrze po co to zrobił, może jest jak mówisz, a może zabieg ten miał na celu jakiś efekt smakowy, którego jestem ciekaw (gdzieś nie pamiętam gdzie czytałem że łączenie pilsa z pale ma zastąpić jakiś słód - mild?). Na prawdę musisz tak bezmyślnie nabijać posty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bercik1 Opublikowano 2 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Przepis wziąłem z brewness wydawał mi się sensowny. Czy lepiej sypnąć 6 pale ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Pale ale i pilzneński to słody podstawowe na tyle na ile ja mam wiedzy, ich mieszanie nie na większego sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 (edytowane) Ale różnią się w smaku. Monachijski, wiedeński czy pszeniczny to też słody podstawowe w sensie, że może stanowić 100% zasypu. BelgLover rzeczywiście to z tym słodem mild może być prawda. Teraz czytałem, że w przypadku IPA takie łączenie może być niewyczuwalne, chmiel przykryje. Edytowane 2 Marca 2017 przez kamilg20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się