Matros Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 (edytowane) 6C. Dunkles Bock Overall Impression: A dark, strong, malty German lager beer that emphasizes the malty-rich and somewhat toasty qualities of continental malts without being sweet in the finish. Aroma: Medium to medium-high bready-malty-rich aroma, often with moderate amounts of rich Maillard products and/or toasty overtones. Virtually no hop aroma. Some alcohol may be noticeable. Clean lager character, although the malts can provide a slight (low to none) dark fruit character, particularly in aged examples. Appearance: Light copper to brown color, often with attractive garnet highlights. Lagering should provide good clarity despite the dark color. Large, creamy, persistent, off- white head.Flavor: Complex, rich maltiness is dominated by the toasty- rich Maillard products. Some caramel notes may be present. Hop bitterness is generally only high enough to support the malt flavors, allowing a bit of sweetness to linger into the finish. Well-attenuated, not cloying. Clean fermentation profile, although the malt can provide a slight dark fruit character. No hop flavor. No roasted or burnt character. Mouthfeel: Medium to medium-full bodied. Moderate to moderately low carbonation. Some alcohol warmth may be found, but should never be hot. Smooth, without harshness or astringency.Comments: Decoction mashing and long boiling plays an important part of flavor development, as it enhances the caramel and Maillard flavor aspects of the malt. Any fruitiness is due to Munich and other specialty malts, not yeast-derived esters developed during fermentation.History: Originated in the Northern German city of Einbeck, which was a brewing center and popular exporter in the days of the Hanseatic League (14th to 17th century). Recreated in Munich starting in the 17th century. The name “bock” is based on a corruption of the name “Einbeck” in the Bavarian dialect, and was thus only used after the beer came to Munich. “Bock” also means “Ram” in German, and is often used in logos and advertisements.Characteristic Ingredients: Munich and Vienna malts, rarely a tiny bit of dark roasted malts for color adjustment, never any non-malt adjuncts. Continental European hop varieties are used. Clean German lager yeast.Style Comparison: Darker, with a richer malty flavor and less apparent bitterness than a Helles Bock. Less alcohol and malty richness than a Doppelbock. Stronger malt flavors and higher alcohol than a Märzen. Richer, less attenuated, and less hoppy than a Czech Amber Lager. Vital Statistics: OG: 1.064 – 1.072 FG: 1.013 – 1.019 IBU: 20 – 27 SRM: 14 – 22 ABV: 56.3 – 7.2% Commercial Examples: Aass Bock, Einbecker Ur-Bock Dunkel, Great Lakes Rockefeller Bock, Kneitinger Bock, New Glarus Uff-da Bock, Penn Brewery St. Nikolaus Bock --------- 6C. Dunkles Bock Ogólne odczucia: Ciemny, mocny, słodowy niemiecki lager, podkreślający bogate słodowe i czasami tostowe cechy kontynentalnych słodów, bez słodyczy na finiszu. Aromat: Średni do średnio-wysokiego chlebowo-słodowy aromat, zazwyczaj ze średnimi aromatami powstającymi w trakcie ''reakcji Maillarda'' i/lub tostowymi nutami. Praktycznie brak aromatu chmielu. Niewielka ilość alkoholu może być wyczuwalna. Czysty charakter lagerowy, poza tym słody mogą dostarczyć delikatny (niskie do brak) charakter ciemnych owoców, szczególnie w starszych egzemplarzach. Wygląd: Kolor lekko miedziany do brązowego, często z przyjemnymi granatowymi przebłyskami. Lagerowanie powinno zapewnić dobrą przejrzystość mimo ciemnego koloru. Duża, kremowa, piana o kolorze złamanej bieli. Smak: Złożony, słodowość jest zdominowana tostowymi produktami powstającymi w ''reakcji Maillarda''. Niewielkie nuty karmelowe mogą występować. Goryczka jest na tyle wysoka, aby wspierać słodowe smaki, pozwalając aby odrobina słodkości pojawiła się na finiszu. Dobrze odfermentowane, nie przesycone. Czysty profil fermentacji, mimo że czasami słody mogą dostarczyć delikatny charakter ciemnych owoców. Brak smaków chmielowych. Brak prażonego lub palonego charakteru. Odczucie w ustach: Średnie do średnio-pełnej treściwość. Średnie do średnio-niskiego wysycenie. Lekko rozgrzewający alkohol może wystąpić, jednak nie może on być ostry, palący. Delikatne, nie będące ostre i ściągające. Komentarz: Zacieranie dekokcyjne i długie gotowanie, odgrywają bardzo ważną rolę w rozwijaniu się smaku, zwiększając karmelowe i powstające w trakcie ''reakcji Maillarda'' smaki słodowe. Owocowość spowodowana jest użyciem słodu monachijskiego i słodów specjalnych, nie jest ona spowodowana przez estrowe drożdże w czasie fermentacji. Historia: Pochodzi z miasta Einbeck, leżącego na północy Niemiec, które było ośrodkiem piwowarskim i głównym exporterem w czasach Hanzy (XIV do XVII wieku). Odtworzony w Monachium na początku XVII wieku. Nazwa ''Bock'' jest oparta na korupcji nazwy ''Einbeck'' w dialekcie Bawarskim, a zatem było używane po tym jak piwo trafiło do Monachium. ''Bock'' oznacza również ''Ram'' w języku niemieckimi jest często używany w reklamach telewizyjnych i jako logo. Charakterystyczne składniki: Słody monachijski i wiedeński, rzadko wraz z niewielką ilością słodów palonych w celu dodania koloru, dodatki niesłodowane nie występują. Różne kontynentalne europejskie chmiele. Czyste niemieckie drożdże lagerowe. Porównanie stylów: Ciemniejsze, z bardziej bogatym smakiem słodowym i mniej występującą goryczką niż Helles Bock. Mniej alkoholowy i słodowy niż Dopplebock. Mocniejszy smak słodowy i bardziej alkoholowy niż Marcowe. Bogatsze, mniej odfermentowane, mniej chmielone niż Czeski Bursztynowy Lager. Parametry: OG: 1.064 – 1.072 (15,7° - 17,5° BLG) FG: 1.013 – 1.019 (3,3° - 4,7° BLG) IBU: 20 – 27 SRM: 14 – 22 ABV: 56.3 – 7.2% Przykłady komercyjne: Aass Bock, Einbecker Ur-Bock Dunkel, Great Lakes Rockefeller Bock, Kneitinger Bock, New Glarus Uff-da Bock, Penn Brewery St. Nikolaus Bock Edytowane 3 Marca 2017 przez Matros Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się