Kurt Opublikowano 13 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2018 (edytowane) Warka 38 #808 2018.03.11 Pisner Urquel 12,8 BLG 30 IBU Pilzeński Klepiskowy Bruntal 4,5 kg Wiedeński Viking Malt - 0,8 kg Caramunich I Weyermann 0,3kg Drożdże: Starter 1,6L z FM31 Bawarska dolina zacieranie: Dekokcja dwuwarowa Horch-Kurz: zasyp do 11L wody z filtra osmotycznego .... ppm, ..... ph 55°C -> 50°C - 10' 4 L wrzątku -> 63°C , 30' przerwy odebranie 1/3 (7L) dekoktu dekokt: ->72°C - 15' ->100°C - 10' dodanie dekoktu do reszty ->72°C - 30' odebranie dekoktu 1/4 (5L) dekokt: ->100°C - 5' dodanie dekoktu do reszty: ->76°C - 5' wysładzanie: 19L wody, 5,4 ph / osiągnięte ......... L wysładzanie 30L / osiągnięte ...... L .....°Brix Gotowanie 120' odparuje 7L po gotowaniu .......L ....... °Brix chmielenie w koszyku: Żatecki 3,8% 40g - 60' Żatecki 3,8% 20g - 30' Żatecki 3,8% 20g - 20' Żatecki 3,8% 20g - 10' Żatecki 3,8% 20g - 5' Żatecki 3,8% 15g - 0' Mech irlandzki 5g - 15' uwodniony we wrzątku 2018.03.18 Zlanie na cichą. 20 L kanister 4L butelka po Żywcu Zebranie gęstwy. Niestety po pomiarach i próbie gębowej okazało się, że odfermentowanie zbyt słabe. Być może zbyt krótki czas fermentacji na ten szczep drożdży. Z powrotem do fermentatora i zadane uwodnione Safelager W-34/70 . 2018.04.13 Zlanie na cichą. Leżakowanie w lodówce 10°C ze względu na brak miejsca w zamrażarce. Od 24.03 dołącza do niego #809 na burzliwej 2018.05.06 Stopniowe obniżanie temperatury w lodówce -> 8°C. Co 1 dzień obniżanie o 1° do 4 °C jak lodówka wytrzyma Edytowane 6 Maja 2018 przez Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 6 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2018 Warka 39 #809 2018.03.24 Pisner Urquel ??? niestety zaginęły dane z warzenia Warka robiona na gęstwie z #808 zlanie na cichą/lagerowanie 2018.05.06 7,2 Brix, słodowy smak i zapach, dosyć mocne - grzeje w gardle, ogólnie niezłe, zobaczymy po lagerowaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 29 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2018 Warka 42 #812 2018.10.27 APA Golden Ale 3,95 kg Pilzeński 0,5 kg Monachijski I 0,6 kg Caramber 0,26 kg Woda 165 ppm Woda do wysładzania 15L 107 ppm 5,6 ph wysłodzone 25,5 L 13,2 BLG po gotowaniu 21,5L po cedzeniu 20L 15,5 BLG chmielenie: Enigma 17,2% 15g - 60' palisade 8,7% 10g - 30' cascade 5,5% 10g - 20' amarillo 7,1% 10g - 10' amarillo 7,1% 10g - na zimno Fermentacja w garażu 17-18 °C 2018.11.09 7,6 brix po korekcie 2,4 BLG butelkowanie 107g cukru -> 2,2 CO2 (20L, 20°C) refermentacja w garażu 16-17°C 2018.11.26 dosyć czysty profil bez estrów, klarowne, goryczka wyraźna ~ 50 IBU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 29 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2018 (edytowane) Warka 43#813 2018.11.12 APA dane warzenia zaginęły wysłodzone 26,6L 12,8 BLG 2018.11.22 7,6 brix po korekcie 4,2 blg - trochę słabo odfermentowane. Dodany chmiel na zimno Edytowane 29 Listopada 2018 przez Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 29 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2018 Warka 44 #814 2018.11.18 Pilsner 12,6 BLG 45 IBU Bohemian Pisner 4,5 kg Drożdże: starter FM30 Bohemian rapsody zacieranie: Dekokcja jednowarowa: zasyp do 10L wody butelkowanej 127 ppm, ..... ph 58°C -> 52°C - 15' 4 L wrzątku -> 64°C odebranie 1/3 (7L) dekoktu dekokt: ->72°C - 15' ->100°C - 25' dodanie dekoktu do reszty ->72°C - 30' ->78°C - 5' i filtracja wysładzanie: 20L wody, 5,4 ph / osiągnięte ......... L wysładzanie na 27L / osiągnięte ...... L .....°Brix Gotowanie 90' odparuje 5,3L po gotowaniu .......L ....... °Brix chmielenie: marynka 8,8% 5g - 90' na przełom Hallertauer Tradition 6% 15g - 90' Hallertauer Tradition 6% 15g - 50' Zetecki 3,81% 10g - 40' Zetecki 3,81% 10g - 30' Zetecki 3,81% 10g - 20' Zetecki 3,81% 5g - 10' Mech irlandzki 5g - 10' uwodniony 4h we wrzątku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 29 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2018 (edytowane) Warka 45 #815 2018.11.25 AIPA 15 BLG 62 IBU Golden Ale 5 kg Monachijski II 0,5 kg Caramunich 1 0,25 kg chmielenie: Lubleski na przełom 10 g - 60' Zeus 15g - 60' Wakatu 15g - 30' Palisade 10g - 20'Palisade 10g - 10' Palisade 10g - 0' Wakatu 25g - na zimno wysłodzone 27L 15blg + 3L 5BLG na stater - wygotowane do 1,3 l 9 BLG fermentacja bez cichej 2018.12.13 8,4 BRIX ~ 4BLG rozlew Edytowane 13 Grudnia 2018 przez Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 16 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 (edytowane) Warka 46 #816 2018.12.09 Pilsner Urquel 13BLG 44 IBU Słody: Bohemian Pilsner Wayermann 5kg zakwaszający 0,2 kg Drożdże: gęstwa FM Bohemska rapsodia - 1 pokolenie Zacieranie: dekokcja jednowarowa: zasyp do 13L wody (współczynnik 2,5) 80ppm 62°C 62°C -> 55°C - 20' zmierzone ph zacieru - 5,2 dolane 6L wrzątku ->68°C - 40' odebranie 1/3L (7L) dekoktu dekokt: ->100°C - 20' dodanie dekoktu do reszty ->78°C - 10' i filtracja wysładzanie: 20L wody 5,2 ph wysładzanie na 28L 12°Brix gotowanie 90' odparowało 5 L po gotowaniu 22,5L 13,5°Brix chmielenie: Lubelski 2,3% 20g - 90' (na przełom) Hallertau Tradition 6% 13g - 90' Zetecki 3,2% 20g - 90' Zetecki 3,2% 20g - 40' Zetecki 3,2% 15g - 30' Zetecki 3,2% 25g - 20' Zetecki 3,2% 20g - 10' mech irlandzki 5g - 10' uwodniony gorącą wodą 10h fermentacja 10°C do 2018.12.19 2018.12.19 zlanie na cichą 7,6°Brix po korekcie: 2,8 BLG, 6,2% ABV odfermentowanie 80% czyli nieco więcej niż podaje producent: 73-77% 2019.03.03 9 l w Keg 12l w butelki 12stopni (rzeczywista ??) 52g cukru 2,2CO2 Edytowane 3 Marca 2019 przez Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 16 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 (edytowane) Warka 47 #817 2018.12.16 APA 13,5 BLG 50 IBU słody: ALE Weyermann 4,25 kg Monachijski II 0,5 kg Melanoidowy 0,25kg Drożdże: uwodnione S-05 zacieranie: Infuzyjne zasyp do 18L wody (współczynnik 3,5) .... ppm, ..... ph temp wody 74,5°C 68°C - 50' 72°C - 15' na koniec próba jodowa ->78°C - 10' i filtracja wysładzanie: 15L wody, 5,4 ph / osiągnięte 5,8ph 17 L wysładzanie na 27L / osiągnięte 27L 12°Brix Gotowanie 60' odparuje 3,6 L po gotowaniu 23 L 13,6°Brix chmielenie: lubelski 3,8% 5g - 60' na przełom magnum 12% 18g - 60' palisade 8,7% 10g - 30' citra 12,3% 10g - 15' citra 12,3% 10g - 0' schłodzenie do 25°C i zadanie uwodnionych drożdży 2019.01.07 25 g Citra na zimno 2019.01.12 Żelatyna i coldcrush 2019.01.14 odfernentowanie do 8,4 brix po korekcie 4,6 BLG butelkowanie 20,5l 18st C 113g cukru -> 2,3CO2 Edytowane 14 Stycznia 2019 przez Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 31 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2018 (edytowane) Warka 48 #818 2018.12.30 Pilsner 12,8 BLG 34 IBU Pilseński czeski klepiskowy Weiermann 5 kg zakwaszający 0,05 kg carapilis 0,3 kg Drożdże: gęstwa gęstwa FM Bohemska rapsodia - 2 pokolenie zacieranie: Dekokcja dwuwarowa Horch-Kurz zasyp do 12L wody ustronianka 125 ppm, temp wody 64,2°C -> 55°C przerwa białkowa 10' dodanie 4l wrzątku ->63°C 20' - zapomniałem dodać na czas zakwaszającego, po dodaniu sprawdziłem ph (5,8) dodałem kwasu mlekowego ( 1 łyżeczka) i zeszło do 4,8 ph (wrrrr), trochę za nisko, zwłaszcza dla alpha amylazy. W celu podwyższenia ph do zacieru przed dodałem nieco wodorotlenku sodu - nie wiącej niż 1mg. I znowu przesadziłem - weszło na 5,8 ph Dodałem kilka kropel kwasu mlekowego, ph ustabilizowało się na 5,5-5,6. Przy mało alkalicznej wodzie, dodanie niewielkiej ilości kwasu mlekowego (kilka ml) wywołują duże zmiany ph. phmetr po świeżej kalibracji odebranie dekoktu 7L dekokt: ->72°C - 10' ->100°C - 15' dodanie dekoktu do reszty ->72° 40' - próba jodowa odebranie dekoktu 8L dekokt: ->100°C - 10' dodanie dekoktu do reszty ->78° - 5' wysładzanie 18L wody, 5,4 ph / osiągnięte 5,6 L wysładzanie na 27L / osiągnięte 28 L 11,6° Brix Gotowanie 90' odparuje 5,5 L po gotowaniu i chłodzeniu 22 L 14,4 °Brix po 1 h gotowania odparowało 4L - gotowanie na dwóch palnikach chmielenie: lubelski 3,8% 10g - 90' na przełom hellertauer blank 9,5% 10g - 90' kazbek 6,4% 20g - 30' hallertau mittelfruht 3% 10g - 20' hallertau mittelfruht 3% 10g - 10 hallertau mittelfruht 3% 10g - 0' Dobry przełom, brzeczka po wirpoolu i odstaniu 15 minut bardzo klarowna Duże straty ok 2L z chmielinami. Chłodzenie do 22°C i na taras 2018-12-31 Temperatura brzeczki zeszła do 8°C Dodałem 2L wody w celu obniżenia BLG z 14,4 do 12,8 Zadana gęstwa około 350 ml, do lodówki na 10°C Edytowane 31 Grudnia 2018 przez Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 5 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2019 (edytowane) Warka #901 2019.01.06 Vermont APA 14 BLG 40 IBU Pale Ale Vikinkg Malt 2,7 kg Wiedeński Wayermann 1 kg Pilzeński czeski klepiskowy Wayermann 0,5 kg Carapilis 0,4 kg pszeniczny 0,2 kg Płatki owsiane 0,25 kg Drożdże: gęstwa gęstwa US-05 - 1 pokolenie zacieranie: Infuzyjne zasyp do 17L wody 144ppm 73°C->67°C - 40 ' płatki dodane po 20' Także po 20' korekta ph zacieru na 5,6 dodałem łyżeczkę kwasu mlekowego ->72° - 20' wysładzanie: 15L wody, 6,8 ph - zrezygnowałem z obniżania ph wody do wysładzania. Myślę, że jej znaczenie do rozkładu przez α-amylazę resztek wypłukanej skrobi jest na tyle niewielki ale mogący mieć wpływ na smak piwa od dodawanego kwasu mlekowego. wysładzanie na 27L / osiągnięte 26 L 11,8 Brix (pomiar refraktometrem)12 BLG (pomiar areometrem) Gotowanie 75' - odparowało 4,5 L po gotowaniu i chłodzeniu 23 L 14°Brix chmielenie: lubelski 3,8% 10g - 60' na przełom zeus 14,4% 10g - 60' mosaic 10,4% 13g - 20' palisade 7% 15g - 10' mosaic 10,4% 10g - 0' - dodany przy 85°C fermentacja w 20°C 2019.01.23 3,5 blg areometr 7,8brix - 3,7blg refraktometr 2019.02.07 Wyszło fajne lekkie piwko. Mozaic daje niezłego kopa w aromatach. PO dwóch tygodniach od rozlewu Edytowane 7 Lutego 2019 przez Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 21 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2019 Warka #902 2019.01.12 Pils 13,5 BLG 35IBU Pizeński Wayermann 4,5kg Carapils Wayermann 0,5kg drożdże: gęstwa FM Bohemska rapsodia - 3 pokolenie zacieranie: dekokcyjne 1-warowe zasyp do 12,5L wody o temp 62°C 55°C - 10' dolanie ~ wrzątku ->67°C 67°C - 10' sprawdzenie i korekta PH - 5,6 - 3/4 łyżeczki kwasu mlekowego odebranie dekoktu ok 8L - nieco rzadszy niż zwykle. dekokt: ->72°C - 10' próba jodowa OK ->100°C - 10' po gotowaniu próba jodowa wykazał pojawienie się skrobi - mocny odczyn zawrócenie dekoktu ->72°C - 15' próba jodowa OK ->77°C - 10' wysładzanie 17L wody 5,5PH wysłodzone 28 L 11,6 BLG - 11,8 Brix brzeczkę do 28L uzupełniałem w trakcie resztą z wysładzania ok 1L 4 BLG gotowanie 90' po gotowaniu i chłodzeniu 23L 14,2 brix chmielenie: lubelski 3,8% 15g - 60' marynka 8% 15g - 60' Zetecki 3,5% 20g - 30' Zetecki 3,5% 20g - 20' Zetecki 3,5% 20g - 10' Zetecki 3,5% 10g - 0' - przy 85°C uwodniony mech irlandzki 5g - 15' gotowanie z chmielami wydłużyłem o 5', chmiele 1 i 2 wrzucone 5' wcześniejze względu na nieco większa ilość brzeczki niż zakładana. schłodzenie do 25°C i na taras na noc 2019.01.13 10°C zadanie gęstwy i do lodówki na 10°C 2019.01.21 temp. ->11°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2019 (edytowane) 903 rezerwacja miejsca Edytowane 14 Kwietnia 2019 przez Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2019 (edytowane) Warka #904 2019.03.09 Pilsner Urguel 12,8 BLG 35 IBU Edytowane 14 Kwietnia 2019 przez Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2019 (edytowane) Warka #905 2019.03.24 ALE 14,3 BLG 50 IBU Pilzeński klepiskowy 1 kg Monachijski ciemny 0,7 kg Carapils 0,3 kg Caramunich 1 kg Monachijski II Vinikg Malt 0,8 kg Wiedeński Viking Malt 0,7 kg Pale Ale Viking Malt 1 kg płatki owsiane 0,2 kg płatki pszeniczne 0,2 kg Drożdże: zacieranie infuzyjne w 16 L woda podrzana do 75°C 67°C - 50' 72°C - 20' 25 L 12,8 Brix Gotowanie 60' po gotowaniu i chłodzeniu ...... L ..... °Brix chmielenie: Lubelski 3,0% 10g - 60' Magnum 12,0% 20g - 60' Amarillo 7,0% 20g - 20' Amarillo 7,0% 20g - 10' Amarillo 7,0% 15g - 0' przy 70°C Amarillo 7,0% 20g - na cichej 2019.04.18 rozlew 12 L do butelek 69g cukru na 2,3CO2 20 st C reszta do kega Edytowane 18 Kwietnia 2019 przez Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2019 (edytowane) Warka #906 2019.04.14 Pilsner Urguel 12,8 BLG 33 IBU Pilzeński klepiskowy 4,2 kg Carapils 0,8 kg caraaroma 0,14 kg woda na SRM 9 EBC 17 36L => 14L przegotowanej 60' i zdekantowanej kranówki + 22L destylowanej HCO3 = 66ppm Drożdże: gęstwa Pilsner Urquel, 1 pokolenie zacieranie infuzyjne w 13 L woda podrzana do 75°C 67°C - 60' 72°C - 15' Gotowanie 90' po gotowaniu i chłodzeniu ...... L ..... °Brix chmielenie: Lubelski 3,0% 15g - 90' Kazbek 4,0% 20g - 90' Zetecki 3,5% 20g - 30' Zetecki 3,5% 20g - 20' Zetecki 3,5% 20g - 10' Zetecki 3,5% 20g - 0' przy 70°C Edytowane 14 Kwietnia 2019 przez Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2019 (edytowane) rezerwacja 907 Edytowane 14 Kwietnia 2019 przez Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się