Kamil J Opublikowano 10 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 (edytowane) Cześć. Robiłem jakiś czas temu Coffe Milk Stout z ekstraktów i chciałbym przenieść to na wersję z zacieraniem. Plan mam taki (składniki na 20l piwa) Zasyp: pale ale: 4kg monachijski I: 0,6 kg żytni jasny: 0,5 kg caramunich I: 0,5 kg caraaroma: 0,5 kg carafa III: 0,3 kg jęczmień prażony: 0,2 kg jasne słody: 60 minut w 68'C ciemne słody 10 minut w 72'C i potem wygrzew do 76'C Chmielenie i dodatki: Fuggles: 30 g 60' East Kent Goldings: 15 g (15') + 15 g (5') laktoza: 250 g 15' espresso: 120 ml 1' espresso: 120 ml (bezpośrednio przed rozlewem) Drożdże: S-04 (myślę nad dwoma saszetkami) Według kalkulatorów powinno wyjść ok. 15 blg i 26 IBU. Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i sugestie Edytowane 10 Marca 2017 przez Kamil J Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanzo1 Opublikowano 11 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2017 Ja bym dał więcej laktozy w sumie 500g, drożdże zmienił na Danstar Nottingham, i trochę więcej goryczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 11 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2017 Żyto w takiej ilości niewyczuwalne. S-04 pasuje, nie trzeba zmieniać, jedna saszetka to uciągnie bez problemu. Możesz trochę zredukować karmele bo jest ich sporo, a piwo i tak będzie słodkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 11 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2017 Ja w Stoucie palone słody wrzucam od razu do zacierania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil J Opublikowano 12 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Myślę, że dam więcej żyta (ok. 1 kg) kosztem karmelowych. Przy laktozie zostanę 250g (mleczność nie ma być głównym akcentem), i dam 30g Fuggles więcej, żeby wyszło z 35 IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Tez chciałbym zrobić to piwo, ale przeskalowałem sobie wszystko na 30l. Polecacie jakieś płynne drożdże które dały by rade tej ilości po przygotowaniu startera ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Tez chciałbym zrobić to piwo, ale przeskalowałem sobie wszystko na 30l. Polecacie jakieś płynne drożdże które dały by rade tej ilości po przygotowaniu startera ? Wyeast 1098, WhiteLabs WLP-007 (te dwa to w zasadzie szczep s-04), albo inne podobne (np. Fermentum Mobile FM11 "Wichrowe wzgórza", czy Wyeast 1469). Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się