Glingorth Opublikowano 11 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2017 (edytowane) Witam, warzę od dwóch lat, chociaż czasu zawsze mało, dlatego mam na koncie dopiero ponad 30 warek. Zacząłem od razu z zacieraniem. Nie będę już opisywał szczegółowo poprzednich warek, jak by ktoś chciał dowiedzieć się więcej to zapraszam tutaj Podam tylko style jakie wcześniej robiłem, a potem będę już na bieżąco prowadził dziennik. 1. Dry Stout (28.01.15) 2. AIPA (07.03.15) 3. AAA (02.04.15) 4.American Wheat (20.09.15) 5. Saison (26.09.15) 6. Pale Ale (17.10.15) 7. Smoked Rye (30.12.15) 8. American Stout (10.01.16) 9. Single Hop - Marynka (28.01.16) 10. Single Hop - Simcoe (26.02.16) 11. RIS (28.02.16) 12. Session Brown Ale (28.02.16) 13. American Wheat (12.03.16) 14. Coffe Stout (22.03.16) 15. Witbier (23.4.16) 16. AAA (02.05.16) 17. Milk Stout (03.05.16) 18. Summer Ale (05.06.16) 19. Session IPA (19.06.16) 20. Hefeweizen (26.07.16) 21. Irish Red Ale (03.08.16) 22. Single Hop - Iunga (12.08.16) 23. Pumpkin Ale (25.09.16) 24. Christmas Milk Stout (17.10.16) 25. Pale Ale (27.11.16) 26. Grodziskie (14.12.16) 27. Norwegian Farmhouse Ale (06.01.16) 28. AIPA (22.01.17) 29. Kolsh (15.02.17) 30. Kolsh (18.0217) 31. Kolsh (01.03.17) Edytowane 11 Marca 2017 przez Glingorth Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glingorth Opublikowano 14 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 (edytowane) Warka 32 - Smoked Ale (receptura własna) Data warzenia: 11.03.2017 Skład: Wędzony jabłonią, Strzegom - 3 kg Żytni, Strzegom - 860 g Pilzneński, Bestmalz - 420 g Marynka (8,8% 2016) - 21 g Drożdże Fermentis S-04 Zacieranie:woda do zasypu - 13l 66-65C - 75' 72C - 15' 76C - 10' Wysładzanie do 26l o gęstości 10,5 Blg Gotowanie 60': Marynka - 21 g / 60' Mech irlandzki - 10 g / 15' Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 17C Po gotowaniu wyszło 21,5l o gęstości 12,2 blg Wydajność: 64% EDIT: OG: 12,2 Blg FG: 2,1 Blg Alc: ok. 5,5% IBU: 25 Fermentacja: 16-17 C - 22 dni, bez cichej Dnia 02.04.17 zabutełkowałem z użyciem 165g glukozy na ok. 2.7 vol. Wyszło 40 x 0.5 Edytowane 4 Kwietnia 2017 przez Glingorth Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
overstack Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 (edytowane) Miałeś problemy z filtracją przy Żytnim ze Strzegomia ? Edytowane 14 Marca 2017 przez overstack Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glingorth Opublikowano 14 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Żadnych, ale to tylko 20% zasypu, nie wiem jak przy większym udziale żytniego by było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
overstack Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 W zeszłym roku przy 30% w zasypie Żytniego u mnie szło jak krew z nosa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glingorth Opublikowano 14 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 (edytowane) Warka 33 - Full Aroma Hops (na podstawie receptury Codera) Data warzenia: 12.03.2017 Skład: Pale Ale Zero, Strzegom - 4 kg Marynka (8,8%, 2016) - 25 g Vic Secret (15,6%, 2016) - 18g Puławski (6%, 2016) - 15 g Mech irlandzki 10 g Drożdże Fermentis S-04 Tettnanger - 57g (na cichą) Zacieranie:woda do zasypu - 13,5l słody wsypane do 40C i podgrzane do 61C 61C - 10' 72C - 50' 75C - 0' Przeniesienie do filtratora i przerwa 20 min na ułożenie złoża Wysładzanie do 24,5l o gęstości 11 Blg Gotowanie 85': Marynka - 25 g / 60' Mech irlandzki - 10 g / 15' Vic Secret - 9 g / 10' Vic Secret - 9 g / 4' Puławski - 15 g / 10' Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 15C Po gotowaniu wyszło 18l o gęstości 13,5 blg Wydajność: 64% Niepotrzebnie gotowałem tak długo skoro nie używałem pilzneńskiego tylko pale ale. Dolałem dwa litry przegotowanej i wystudzonej wody, finalnie wyszło 20l o gęstości 12,1 blg OG: 13,5 blg FG: 3 Alc: 5,7 IBU: 38 EDIT: Fermentacja: Burzliwa: 16-17 C - 21 dni. Miało być bez cichej, ale brakowało butelek. Przy przelewaniu na cichą zostawiłem 6l i zrobiłem z tego malinowe. Cicha: 10-12 C - 10 dni Na pięć dni przed rozlewem wrzuciłem 57g Tettnangera, bo tyle mi akurat zostało. Wniósł bardzo ładny owocowy aromat, niestety też lekką łodygę, ale może się jeszcze ułoży w dobrym kierunku. Jednak 5 dni chmielenia na zimno to trochę za długo, pozostanę przy 3 dniach. Dnia 12.04.17 zabutelkowałem, z użyciem 91g glukozy na 13l, ok 2,5 vol. Edytowane 15 Kwietnia 2017 przez Glingorth Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glingorth Opublikowano 26 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 (edytowane) Warka 34 - Single Hop APA Cascade (receptura własna) Data warzenia: 25.03.2017 Skład: Pale Ale Zero, Strzegom - 3,3 kg Monachijski, Strzegom - 1 kg Cascade USA (7,1%, 2016) - 115 g Łyżeczka gipsu Drożdże Wyeast 1056 American Ale - Starter 1l 45g Cascade na cichą Zacieranie:woda do zasypu - 13l 67C - 62C - 65' 74C - 72C - 20' 77C - 0' Przeniesienie do filtratora i przerwa 20 min na ułożenie złoża Wysładzanie do 26l o gęstości 11,2 Blg Gotowanie 65': Cascade - 20 g / 60' Cascade - 15 g / 30' Cascade - 10 g / 15' Cascade - 15 g / 10' Cascade - 10 g / 5' Cascade - 15 g / 1' Cascade - podczas chłodzenia, miałem wrzucić na 75C, ale trochę się spóżniłem i poszło 30g do temperatury 65C na 20 min Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 15C Po gotowaniu wyszło 21l o gęstości 13 Blg Wydajność: 67% (według Brewtarget 84%) OG: 13 blg FG: 2,1 Alc: 5,8% IBU: 45 Fermentacja: 17-18 C - 19 dni Cicha: 17-18C - 4 dni. Na ostatnie 2 dni dodałem 45g Cascade. Dnia 21.04.17 poszło w butelki. Edytowane 9 Maja 2017 przez Glingorth Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glingorth Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2017 (edytowane) Warka 35 - Imbirowe (receptura własna) Data warzenia: 31.03.2017 Skład: Pale Ale Zero, Strzegom - 2.1 kg Karmelowy 150, Strzegom - 100 g Marynka (8,7%, 2016) - 8 g Tettnanger (3,6%, 2016) - 15 g Imbir starty na tarce Drożdż Fermentis T-58 Zacieranie:2,3 kg słodów wsypano do 7l wody Miało być 74-70C przez 60min, ale że robiłem pierwszy raz małą warkę w dużym garze, to temperatura dość mocno spadła a dopiero po 50 min sprawdziłem ile jest stopni, więc zacieranie wyglądało tak: 62C - 5' 74C - 65C - 50' 74C - 70C - 10' 76C - 0' Przeniesienie do filtratora i przerwa 20 min na ułożenie złoża Wysładzanie do 14,5l o gęstości 8,2 Blg Gotowanie 70': Marynka - 8 g / 60' Imbir - 36 g / 10' Tettnanger - 15 g / 4' Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 17C Po gotowaniu wyszło 11l o gęstości 10,6 Blg Wydajność: 56% (według Brewtarget 71%) OG: 10,6 Blg FG: 3,5 Blg Alc: 3,8 % IBU: 22 Pierwszy raz robiłem małą warkę, żeby sprawdzić w jakim czasie się zmieszczę. Wyszło niecałe 5h, ale to dlatego, że jeszcze oglądałem mecz w międzyczasie, więc trochę się przeciągnęło. Spokojnie zszedł bym poniżej 4,5h, poniżej 4h raczej by się już nie dało na moim sprzęcie. To i tak czas pozwalający uwarzyć co jakiś czas małą warkę w środku tygodnia po pracy. Jednak następnym razem zwiększę stosunek wody do słodu i spróbuję, bez wysładzania skoro teraz i tak miałem bardzo słabą wydajność, to zobaczymy jaka będzie różnica bez wysładzania. Fermentacja: 17-19 C - 23 dni Dnia 23.04.17 rozlew do butelek z użyciem 71g glukozy. Edytowane 9 Maja 2017 przez Glingorth Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glingorth Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2017 W niedzielę zabutelkowałem warkę 32 Smoked ale, wyszło 40 butelek 0,5l. Do butelek poszła też druga wersja Kolsha, chmielona na cichą 35g Cascade na 4 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glingorth Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 12.04.17 zabutelkowałem Full Aroma Hops. Przy zlewaniu na cichą zostawiłem 6l i zrobiłem z tego malinowe dla dziewczyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glingorth Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 (edytowane) Warka 36 - Single Hop APA - Citra (receptura własna) Data warzenia: 16.04.2017 Skład: Pale Ale Zero, Strzegom - 3,8 kg Monachijski, Strzegom - 1 kg Citra (13,5%, 2016) - 100g Mech irlandzki - 6g Gęstwa Wyeast 1056 - 200ml Zacieranie:4,8 kg słodów wsypano do 17,5l wody 67C - 65C - 90' 76C - 0' Przeniesienie do filtratora i przerwa 20 min na ułożenie złoża Wysładzanie do 26l o gęstości 12 Blg Gotowanie 60': Citra - 10 g / 60' Citra - 10 g / 30' Mech irlandzki - 6 g / 15' Citra - 10 g / 5' Citra - 20 g / 1' Citra - 50 g przy chłodzeniu w temperaturze 62C / 30' Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 17C Po gotowaniu wyszło 20l o gęstości 14 Blg Zniosłem do piwnicy na noc do ok 11 C, następnego dnia zadałem gęstwę. Wydajność: 62% (według Brewtarget 84%) OG: 14 blg FG: ? Alc: ? IBU: 45 Fermentacja: planowana burzliwa: 11 - 12 C - 8 dni 17 - 18 C - 8 dni Edytowane 22 Kwietnia 2017 przez Glingorth Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glingorth Opublikowano 9 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 (edytowane) Warka 37 -Pale Ale (weselne) - receptura własna Data warzenia: 22.04.2017 Skład: Pale Ale Zero, Strzegom - 3,5 kg Pszeniczny, Bestmalz - 725 g Monachijski, Strzegom - 400 g Płatki owsiane - 350 g Karmelowy 150, Strzegom - 80 g Marynka (8,8%, 2016) - 18 g Lubelski (4%, 2016) - 15 g Perle (7%, 2016) - 15g Mech irlandzki - 10 g Werbena cytrynowa - 10 g Trawa cytrynowa - 8 g Gęstwa Wyeast 1056 - 250ml Zacieranie:5,05 kg słodów wsypałem do 19l wody 68C - 64C - 80' 77C - 0' Przeniesienie do filtratora i przerwa 20 min na ułożenie złoża Wysładzanie do 28l o gęstości 11 Blg Gotowanie 60': Marynka - 18 g / 60' Mech irlandzki - 10 g / 15' Werbena cytrynowa - 10 g / 10' Lubelski - 15 g / 5' Trawa cytrynowa - 8 g / 3' Perle - 15g / 1' Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 15C Po gotowaniu wyszło 20,5l o gęstości 12,5 Blg. Było by jakieś 2,5l więcej, ale pod koniec przytkał mi się wężyk przez te dodatki i już nie chciało mi się z tym bawić, dlatego wydajność trochę niska. Wydajność: 54% (według Brewtarget 70%) OG: 12,5 Blg FG: 3 Blg Alc: 5,1 IBU: 25 Fermentacja: 17-18C /14 dni 13C / 6 dni Nie spisałem notatek przy butelkowaniu, z tego co pamiętam to celowałem chyba w 2,5 vol. Edytowane 13 Czerwca 2017 przez Glingorth Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glingorth Opublikowano 13 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Trzeba nadrobić zaległości Warka 38 - Pszeniczne 2 (weselne) - receptura własna Data warzenia: 03.05.2017 Skład: Pszeniczny, Bestmalz- 2,4 kg Pale Ale Zero, Strzegom - 2 kg Perle (7%, 2016) - 16g Drożdże FM41 Gwoździe i banany, rozbujane dwa dni wcześniej na mieszadle Zacieranie:4,4 kg słodów wsypano do 14 l. wody 45C - 15' 64C - 50' 73C - 15' 77C - 5' Przeniesienie do filtratora i przerwa 30 min na ułożenie złoża Wysładzanie do 25 l. o gęstości 10,6 Blg Gotowanie 60': Perle - 16 g / 60' Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 17C Po gotowaniu wyszło 20,5 l. o gęstości 12 Blg Wydajność: 59% (według Brewtarget 73%) OG: 12 Blg FG: 3 Blg Alc: 4,8% IBU: 17 Fermentacja: 18-20C / 20 dni Po dwóch dniach fermentacji drożdże wyszły przez rurkę, a w przedpokoju unosił się smród zgniłych jajek Dnia 23.05.17 zabutelkowałem z użyciem 152 g. glukozy zagotowanej w 1 l. wody. Ok 3,6 g. na butelkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glingorth Opublikowano 13 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 (edytowane) Warka 39 - Witbier 2 (weselne) - receptura własna Data warzenia: 07.05.2017 Skład: Pale Ale Zero, Strzegom- 2,5 kg Pszenica niesłodowana - 2 kg Płatki owsiane - 450 g Karmelowy 150 - 70 g Marynka (8,8%, 2016) - 15g Kolendra 13 g Skórki z 4 pomarańczy Drożdże Mangrove Jack's Belgian WIT M21 Zacieranie: -Pszenice i płatki owsiane wsypałem do 12,5 l. gorącej wody. -Gotowanie 15 min, potem się kleikowało przez 60 min. -Dolałem 12 l. wody, podgrzałem do 67C i wsypałem pozostałe słody 64-61C / 120' miało być godzine, ale coś nie chciało się zatrzeć 74-72C / 30' dopiero po przerwie dekstrynującej wszystko się zatarło 78 / przeniesienie do filtratora i przerwa 30 min na ułożenie złoża Wysładzanie do 29 l. o gęstości 10,5 Blg Gotowanie 65': Marynka - 15 g / 60' Skórki pomarańczy i kolendra - 4' Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 17C Po gotowaniu wyszło 24,5 l. o gęstości 12 Blg Wydajność: 62% (według Brewtarget 76%) OG: 12 Blg FG: 4,5 Blg Alc: 4,5% IBU: 18 Fermentacja: 18-21C / 23 dni No i tutaj przed butelkowanie nieźle się zdziwiłem, jak zobaczyłem że odfermentowało do 4,5 Blg czyli na poziomie ok. 63%. Normalnie bym zamieszał fermentorem i potrzymał tyle aż dofermentują do końca, ale piwko miało jechać niecałe dwa tygodnie później na wesele, więc zarykowałem, że zabutelkuję. Dnia 30.05.17 zabutelkowałem z użyciem 195 g. glukozy zagotowanej w 1 l. wody. Ok 3,9 g. na butelkę. Celowo tak dużo, bo do wesela zostało tylko 11 dni, więc chciałem, żeby zdążyło się nagazować. Wiem, że jechałem po bandzie, ale dzień przed wyjazdem sprawdziłem nagazowanie i było w sam raz. Ta warka jak i dwie poprzednie pojechały na wesele z Wrocławia aż do Mławy pod same mazury. Piwa dzień wcześniej zostawiliśmy w chłodni w domu weselnym, dzięki czemu były podawane dobrze schłodzone. Tego Witbiera sprawdziłem tuż przed weselem, bo obawiałem się gusingu przy takim nagazowaniu, niedofermentowaniu i po podróży. Na szczęście nagazowanie było idalne i dużo osób mówiło, że ten Witbier najbardziej im smakuje ze wszystkich 3 rodzajów piw. Wszystkie skrzynki rozeszły się do rana a gospodarz na następny dzień był niezadowolony, bo zostało mu 40 butelek wódki Podsumowując, z piwa jestem zadowolony, ale ostatni raz użyłem tych drożdży. Od tej pory do Witbiera tylko płynne drożdże. Edytowane 13 Czerwca 2017 przez Glingorth Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się