Kamilos55 Opublikowano 15 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2017 (edytowane) Jako, że planuję swoją druga warkę (pierwsza była z brewkitu) i nie posiadam jeszcze całego sprzętu chcę uwarzyć coś w miarę prostego. Przygotowałem taką recepturę: Milk Stout z ekstraktu: - ekstrakt słodowy Pale 1,7kg (75,6%)- Carafa I - 0,2kg (8,9%)- jęczmień palony - 0,1kg (4,4%)- laktoza - 0,25kg (11,1%)- chmiel Nugget (13% alpha) - 30g na 60 min. - chmiel East Kent Golding (5% alfa) 30g na 60 min- drożdże S-04 - pół saszetkiwielkość warki - 10l Wyliczone przez BeerSmitha:szacowane początkowe Blg - 13,5szacowane końcowe Blg - 4,8szacowane IBU - 28,7 szacowany kolor EBC - 71,9 szacowane IBU - 22 - 26,5 Objętość przed gotowaniem 4,6l 5l - chłodzone zimną wodą dolaną do 10l lub oczekiwanego Blg. Słody/ziarna specjalne planuję zaparzać podczas podgrzewania wody do ekstraktu. Przyjąłem, że Ekstrakt 1,7kg z Browamatora ma potencjał 10 Blg. Laktoza będzie dodana do gara po gotowaniu, żeby chmiel oddał lepiej goryczkę. Pytania:1) Czy chmiel Nugget będzie odpowiedni, czy lepiej dać coś z wysp brytyjskich? Planuję dać tylko na goryczkę i żeby została oddana podczas HGB na około 30 IBU. No i oczywiście żeby pasował do stylu.2) Czy coś jest nie tak? Edytowane 17 Marca 2017 przez Kamilos55 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos55 Opublikowano 17 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 Przejrzałem inne kalkulatory i wychodzi na to, że BeerSmith źle mi pokazał IBU, lub ja źle się nim posłużyłem. Dziwne ale zmiana garnka wpływa na IBU, nie mogę ustawić ile litrów będę gotował...W każdym razie doszedłem do tego, że muszę użyć mniej goryczkowego chmielu np. East Kent Golding (5% aa) - może 20g na goryczkę i 10g na aromat lub całość na goryczkę.Laktozę dam na koniec po gotowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się