Pepasyy Opublikowano 22 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 Witam,Potrzebuję rady. Chcę uwarzyć dry stout . W przepisie ma płatki jęczmienne (flaked barley) jednak robiąc zamówienie "udało mi się" zamówić płatki jęczmienne prażone ( o ile dobrze sobie tłumaczę ... w oryginale flaked torrefied barley) z Crisp malting group. Jak już je mam to nie zawaham się ich użyć . Moje pytanie czy warto prażone zamiast zwykłych?Jak użyć tych "prażonych"? Jest to raczej niesłodowany składnik. Z tego co wyczytałem przed dodaniem do zacieru maja być "zmielone". Sklep, w którym robiłem zakupy nie oferował przy tym produkcie opcji śrutowania (trochę mnie to zastanowiło ale myślałem że może trzeba je skleikować jak owsiane), teraz mam to zmielić na proszek ? Może wystarczy jak stłukę to jakimś wałkiem kuchennym na drobniejszą miazgę (nie dysponuje śrutowanikiem). Bardzo proszę o radę co i jak z nimi zrobić.W załączeniu specyfikacja produktu. Receptura na stouta wygląda tak: Caracrystal@ Stout - Dry Stout (13A) Piwowar Data Wielkość warki 25,161 L Objętość do gotowania 28,000 L Czas gotowania 1,000 hr Wydajność 70% Gęstość początkowa 11,763 P Gęstość końcowa 3,029 P Alkohol (ABV) 4,7% IBU 33,4 (Tinseth) Barwa 67,5 ebc (Morey) Estimated calories (per 33 cl) 145 Składniki fermentacji Waga słodów: 6,600 kg Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa Viking Malt - Pale ale malt Słód 4,000 kg Tak Nie 80% 7,0 ebc Barley, Flaked Słód 1,000 kg Tak Nie 70% 3,9 ebc Briess - Caracrystal Wheat Malt Słód 600,000 g Nie Nie 78% 108,3 ebc Briess - Chocolate Malt Słód 500,000 g Nie Nie 60% 689,0 ebc Briess - Extra Special Malt Słód 500,000 g Nie Nie 73% 255,9 ebc Chmiele Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU Fuggles 5,9% 60,000 g Gotowanie 1,000 hr Szyszka 33,4 Drożdże Nazwa Typ Postać Ilość Krok Safale S-04 Ale Suche 11,50 g Fermentacja burzliwa Flaked_Torrefied_Barley.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 (edytowane) Ja dzis w sasiednim Oslo kupilem zamiast platkow pszennych wlasnie Torrefied Wheat. NIe mieli normalnych, ale sprzedawca powiedzial ze to praktycznie taka sama nie slodowana pszenica jak w platkach tylko ma inna forme. Sprzedawca zmielil mi to razem z reszta slodow. Wiec jakos musisz to zmielic. Edytowane 23 Marca 2017 przez Lasek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepasyy Opublikowano 24 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 W sumie to zwariowałem bo w opisie produktu producenta w najnowszym dokumencie, pobranym z ich strony, jest napisane: 1.nie trza mielić 2. można dodawać bezpośrednio do zacieru i bądź tu mądry początkujący piwowarze. P.S. To by tłumaczyło czemu profesjonalny sklep tego nie "śrutuje".P.S.Sorry za to że trzeba przekręcić głowę przy czytaniu pdfa flaked torrefied barley.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 W sumie to zwariowałem bo w opisie produktu producenta w najnowszym dokumencie, pobranym z ich strony, jest napisane: 1.nie trza mielić 2. można dodawać bezpośrednio do zacieru i bądź tu mądry początkujący piwowarze. P.S. To by tłumaczyło czemu profesjonalny sklep tego nie "śrutuje". P.S. Sorry za to że trzeba przekręcić głowę przy czytaniu pdfa Jak dla mnie producent wie najlepiej, więc nie przejmuj się i warz (myślę, że zmielenie mi nie zaszkodzi). Co do przekręcania głowy to można sobie pdfa obrócić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepasyy Opublikowano 25 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2017 W sumie to zwariowałem bo w opisie produktu producenta w najnowszym dokumencie, pobranym z ich strony, jest napisane: 1.nie trza mielić 2. można dodawać bezpośrednio do zacieru i bądź tu mądry początkujący piwowarze. P.S. To by tłumaczyło czemu profesjonalny sklep tego nie "śrutuje". P.S. Sorry za to że trzeba przekręcić głowę przy czytaniu pdfa Jak dla mnie producent wie najlepiej, więc nie przejmuj się i warz (myślę, że zmielenie mi nie zaszkodzi). Co do przekręcania głowy to można sobie pdfa obrócić. Lasek z tym że producent raz pisze żeby mielić a raz żeby nie mielić i od razu pchać do kotła. Dlatego zależało mi na opinii kogoś doświadczonego. Stłukę je wałkiem bo nie mam niczego innego do mielenia i zasypię. Z tymi pdfami to sprawa oczywista, że można sobie obrócić, ale niektórzy użytkownicy są bardzo wrażliwi na tego typu kwestie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się