seler Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Dodawać czy jednak nie? Doczytałem też że można dodac startej skórki limonki do fermentacji - warto? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Cytuję za WIKI : Dodatki przypraw nie należą do tradycji i jeśli użyte nie powinny być rozpoznawalne jako takie." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 25 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Cytuję za WIKI : Dodatki przypraw nie należą do tradycji i jeśli użyte nie powinny być rozpoznawalne jako takie." To ja wiem, stąd pytanie czy "jednak", czy ktoś z doświadczeniem w warzeniu belgijskich przy użyciu drożdży Wyeast 1214 Belgian Abbey zaleciłby jednak trochę dodać dla podbicia aromatu/smaku czy lepiej zostawić bez? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Mój z założenia (wyszedł tylko 16,5°Blg ) Tripel, 13-ta warka, dostał 9g kolendry. Teraz kiedy już swoje wyleżakował, smak tej przyprawy jest wyraźnie wyczuwalny, dominujący. Czy jest to zgodne ze stylem? ... dla mnie mało istotne, piwko jest smaczne. Warka doczekała się powtórki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 25 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Mój z założenia (wyszedł tylko 16,5°Blg ) Tripel, 13-ta warka, dostał 9g kolendry. Teraz kiedy już swoje wyleżakował, smak tej przyprawy jest wyraźnie wyczuwalny, dominujący. Czy jest to zgodne ze stylem? ... dla mnie mało istotne, piwko jest smaczne. Warka doczekała się powtórki. Dzięki Czyli jak dodam 5g to pewnikiem nie popsuję. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Kolendra w Triplu być musi, co to za Tripel bez kolendry? A to hasło z wiki to jakieś nieprawdziwe. 1214 miałem, złe mam doświadczenia z nimi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Kolendra w Triplu być musi, co to za Tripel bez kolendry? BJCP twierdzi co innego, ale jak dla mnie kolendra idealnie pasuje Zresztą są belgijskie triple z kolendrą. Na pewno łatwiej jest uzyskać pożądany efekt z kolendrą, niż bez, z drugiej strony bez kolendry - to wyzwanie. 1214 miałem, złe mam doświadczenia z nimi. No patrz, to odwrotnie, niż ja - to moje ulubione drożdze do belgów, w przeciwieństwie do THG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 BJCP twierdzi co innego, Jak to mówią na mieście: Zdejmij klapki BJCP z oczu Ostatnio jak miałem 1214 to powychodziły piwa z dużą ilościa banana, a niektóre jak pszeniczniaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 ja kiepski jestem w belgach , nigdy kolendry nie dodawałem , robiłem zawsze na THG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 26 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2010 Mój trippel jest z kolendrą i na Belgian Abbey, bardzo mi smakuje i na pewno będzie powtórka do spróbowania za tydzień w ZG, jestem ciekawy opini Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 26 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2010 do tripeli kolendry sie nie dodaje, a uscislajac - do tradycyjnych tripeli, bo są wynalazki jak np. tripel karmeliet. i to nie kwestia klapek bjcp. takie są fakty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 26 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2010 do tripeli kolendry sie nie dodaje, a uscislajac - do tradycyjnych tripeli, bo są wynalazki jak np. tripel karmeliet. i to nie kwestia klapek bjcp. takie są fakty. Podobno browar to nie apteka i można sobie dodawać co się chce byle produkt finalny był smaczny.Możesz uwarzyć piwo ściśle wg receptury a zupełnie nie nadające się do picia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 26 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2010 BJCP twierdzi co innego' date='[/quote']Zdejmij klapki BJCP z oczu Ty mnie nie cytuj Wszak napisałam, że BJCP mówi, a ja swoje robię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się