Cecop Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 (edytowane) Siema, chcialbym sie podzielic moimi dwiema recepturami na piwa, ktore zamierzam uwarzyc w niedalekiej przyszlosci. Wszelkie wskazowki i poprawki mile widziane. Simcoe Rye IPA // 17 BLG / 55 IBU / 20 EBC / 7,6% ABV Mam zamiar uwarzyc dosyc slodkie IPA ale bez przesadnej marmolady i bez siedzenia calej nocy przy filtracji (zobaczymy jak bedzie ). Zastanawiam sie czy nie zmniejszyc ilosci zyta do 18-20%. Co myslicie? Drozdze: White Labs - WLP001 Słody: Weyermann Pale Ale 4,5kg (60%) Weyermann Rye 2kg (26,7%) Weyermann Carared 1kg (13,3%) Zacieranie w 66 stopniach. Chmiele: Magnum - 30g (60min) Simcoe - 15g (15min) Simcoe - 15g (10min) Simcoe - 15g (5min) Simcoe - 45g (whirpool w 80 stopniach - 1h) Simcoe - 60g (cicha 4dni) Barley Wine // 24 BLG / 58 IBU / 24 EBC / 10,4% ABV Planuje slodkie BW bez wysokiej goryczki. Drozdze: White Labs - WLP001 Słody: Weyermann Pale Ale 5,5kg Weyermann Carared 1kg Weyermann Munich II 1kg Weyermann Rye 0,5kg Platki Owsiane 0,5kg Ekstrakt słodowy jęczmienny w syropie karmelowy 1,2 kg Zacieranie w 68 stopniach. Chmiele: Magnum 60g (60min) Dajcie znac czy cos zmienic. Dzieki Edit: Dodalem wiecej Simcoe do zyta. Edytowane 21 Kwietnia 2017 przez Cecop Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luis Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 (edytowane) 2 kg żyta powinno pojść bez problemu, na moim sraczwężyku tak było. W jednym i drugim przypadku wywaliłbym carared przynajmniej połowe, bo ciężko z pijalnością będzie. Ja w moim bw użyłem 0,5kg abbey malt(tez karmel) i wyszło słodkie jak czort. A reszta cacy Edytowane 20 Kwietnia 2017 przez Luis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cecop Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 2 kg żyta powinno pojść bez problemu, na moim sraczwężyku tak było. W jednym i drugim przypadku wywaliłbym carared przynajmniej połowe, bo ciężko z pijalnością będzie. Ja w moim bw użyłem 0,5kg abbey malt(tez karmel) i wyszło słodkie jak czort. A reszta cacy Niepijalne w sensie, ze za slodkie? Uzywalem wczesniej carared w IPA (co prawda 0,5kg) i nie zauwazylem zeby podbijalo mocno karmel/slodycz. Dzieki za wskazowke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Do tej IPA to ubogo tego chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cecop Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Do tej IPA to ubogo tego chmielu. Nie chcialem zeby chmiel przykryl zyto. Proponujesz dac wiecej? Niestety nie mam wiecej simcoe, ale mam amarillo/ mosaic/ citra i enigma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Jezeli nie chcesz aby chmiel przykryl żyto to zrob sobie piwo żytnie. Domieszaj mosaic i citre i bedzie git. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cecop Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Jezeli nie chcesz aby chmiel przykryl żyto to zrob sobie piwo żytnie. Domieszaj mosaic i citre i bedzie git. Chce zrobic Rye IPA, ktore nie bedzie kisielowate i mocno marmoladowe. Nie chce dawac zbyt duzo zyta, bo beda problemy z filtracja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Piwo z żytem które ma nie być kisielowate. Toć żyto właśnie kisiel daje. Wiec ja już nie wiecz czego chcesz. Jak ma nie być kisielowate to nie dawaj żyta. W mojej IPA dałem jakieś 17% żyta i jest niezły kisiel. Dodawałem dla spokoju 100g łuski ryżowej dla lepszej filtracji. Ale podobny zasyp kiesyś wysładzałem bez łuski i też szło ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cecop Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Piwo z żytem które ma nie być kisielowate. Toć żyto właśnie kisiel daje. Wiec ja już nie wiecz czego chcesz. Jak ma nie być kisielowate to nie dawaj żyta. W mojej IPA dałem jakieś 17% żyta i jest niezły kisiel. Dodawałem dla spokoju 100g łuski ryżowej dla lepszej filtracji. Ale podobny zasyp kiesyś wysładzałem bez łuski i też szło ok. Po co dawales luske? W zycie glownym problemem jest lepkosc. Nie chodzi mi o to zeby nie bylo kisielowate tylko, zeby ten efekt nie byl zbyt mocny. Chyba jednak zredukuje zyto do 20%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Napisalem ze łuska poszła dla lepszej filtracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się